Δεν μπορούν πανεπιστημιακοί του ΕΣΥ να κάνουν πράξεις σε ιδιωτικές κλινικές

Τη δική του παρέμβαση στο θέμα της διαμάχης κλινικαρχών και πανεπιστημιακών γιατρών του ΕΣΥ για το αν μπορούν να κάνουν ιατρικές πράξεις σε ιδιωτικές κλινικές κάνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Λ. Καραγεώργος επισημαίνοντας ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δεν μπορεί πανεπιστημιακός γιατρός του ΕΣΥ να χειρουργεί, να εξετάζει ασθενείς ή ακόμη και να είναι σύμβουλος ιδιωτικής κλινικής ή νοσοκομείου.

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι επειδή το θέμα απασχολεί εδώ και καιρό τους νοσοκομειακούς γιατρούς ο ίδιος με την ιδιότητα του προέδρου έκανε αναφορές στη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου ζητώντας διευκρινίσεις για το αν μπορεί ένας πανεπιστημιακός του ΕΣΥ να λειτουργεί ως γιατρός και σε μια ιδιωτική κλινική. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι το θέμα έχει απασχολήσει και την ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) που μέσω των νομικών της συμβούλων ζήτησε διευκρινίσεις από το υπουργείο.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καραγεώργο, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής είχε ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να γνωμοδοτήσει για το αν μπορεί να τελέσει πράξεις σε ιδιωτική κλινική, χωρίς όμως στο έγγραφό του να αναφέρει ότι είναι εγκατεστημένος στο ΕΣΥ (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο) και όντως η απάντηση που πήρε ήταν ότι έχει δικαίωμα τέλεσης ιατρικών πράξεων σε ιδιωτική κλινική.

Επειδή όμως για το ίδιο θέμα υπήρξε στη συνέχεια νέο ερώτημα από τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με την προσθήκη περί εγκατάστασης του επίκουρου στο ΕΣΥ, το υπουργείο έστειλε εντελώς διαφορετική απάντηση υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν πανεπιστημιακός γιατρός εγκατεστημένος στο ΕΣΥ να έχει το δικαίωμα να κάνει πράξη σε ιδιωτική κλινική.

Τέλος ο κ. Καραγεώργος υπογραμμίζει ότι πριν από ένα χρόνο περίπου επιχείρησε ο τότε υπουργός Υγείας Ανδ. Λοβέρδος να περιλάβει σε νόμο διάταξη που να δίνει τη δυνατότητα σε πανεπιστημιακούς του ΕΣΥ να τελούν πράξεις σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά λόγω των ισχυρών αντιδράσεων που συγκέντρωσε η πρόθεσή του απέσυρε τη σχετική διάταξη και ως εκ τούτου ισχύει ο νόμος που είχε περάσει το 2001 από τη Βουλή ο τότε υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος.

Ο ΗΛ. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Ηλ. Σκυλλάκος ο οποίος επιβεβαιώνοντας τον πρόεδρο των γιατρών του ΓΝ Λάρισας υποστηρίζει ότι όντως ζήτησε γνωμοδότηση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου με αφορμή την απάντηση που είχε το υπουργείο δώσει σε επίκουρο καθηγητή και πράγματι η απάντηση που πήρε ξεκαθάριζε ότι δεν είναι δυνατόν πανεπιστημιακός γιατρός εγκατεστημένος στο ΕΣΥ να εκτελεί χειρουργικές πράξεις σε ιδιωτικές κλινικές.

Μάλιστα τονίζει ότι το έγγραφο του υπουργείου το κοινοποίησε σε όλους τους διευθυντές των πανεπιστημιακών κλινικών καλώντας τους να ενημερώσουν όλους τους γιατρούς των κλινικών.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι εκείνο το δικαίωμα που παρέχει ο νόμος στους πανεπιστημιακούς γιατρούς είναι να μπορούν να λειτουργούν 2 φορές την εβδομάδα απογευματινά ιατρεία εφόσον συμμετέχουν στο πρόγραμμα των εξωτερικών ιατρείων και εφόσον κάνουν εξωτερικά και απογευματινά μπορούν να κάνουν και δύο φορές την εβδομάδα ιδιωτικά ιατρεία.

Τέλος υποστηρίζει ότι είναι σε ισχύ ο νόμος Παπαδόπουλου που απαγορεύει στους πανεπιστημιακούς γιατρούς του ΕΣΥ να τελούν πράξεις σε ιδιωτικές κλινικές.   

Πηγή: Ημερήσιος Κήρυκας           

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ