Εργα 290.000 ευρώ στον κόμβο και στην οδό προς τον ΣΜΑ Αγιάς

Αναβαθμίζεται η πρόσβαση των απορριμματοφόρων οχημάτων προς το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Αγιάς μετά την σύμβασης κατασκευής, που υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, στο έργο «Ολοκλήρωση κόμβου & οδός πρόσβασης προς Σ.Μ.Α. Αγιάς», προϋπολογισμού «290.000,00 €» (με ΦΠΑ).

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας με δικαιούχο και κύριο του έργου την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το ποσό της υπογραφείσας σύμβασης είναι 147.615,40 ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Ιανουάριο 2012 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Μετά την υπογραφή αυτή, εγκαθίσταται ο εργολάβος και ξεκινάει η υλοποίηση του έργου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για έναν δρόμο 400 μ. με ταυτόχρονη κατασκευή κόμβου, που αναβαθμίζει την προσπελασιμότητα και εξασφαλίζει τη βατότητα και την ασφάλεια στην περιοχή ρυθμίζοντας ουσιαστικά την κυκλοφορία. Το έργο αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα του δήμου, των κατοίκων και των τουριστών της περιοχής καθώς τα απορριμματοφόρα δημιουργούσαν προβλήματα στην κυκλοφορία. Προσπαθούμε με ταχύτητα να ολοκληρώσουμε έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και ταυτόχρονα επειδή πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από πόρους ΕΣΠΑ, να ενισχυθεί με ρευστότητα η τοπική αγορά μέσω κοινοτικών κονδυλίων».

Απ’ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε: «Το έργο αυτό διευκολύνει την πρόσβαση προς τη Μελιβοία ενώ ταυτόχρονα τα απορριμματοφόρα θα διέρχονται με ασφάλεια και μέσα από έναν νέο κόμβο. Το έργο ξεκινά άμεσα καθώς μετά την σημερινή υπογραφή του περιφερειάρχη εγκαθίσταται και ο εργολάβος. Στόχος μας είναι το έργο αυτό να γίνει γρήγορα καθώς και οι τεχνικές μας υπηρεσίες έχουν την ευθύνη επίβλεψης και παρακολούθησης των εργασιών».

Ενώ ο δήμαρχος κ. Αντώνης Γκουντάρας τόνισε: «Το σημερινό έργο είναι πολλαπλής σημασίας για το δήμο Αγιάς γιατί οδηγεί με ασφάλεια πλέον τα απορριμματοφόρα στον ΣΜΑ και αποτελεί την απαρχή της ανατολικής παράκαμψης της Αγιάς προς τη Μελιβοία. Είναι ένα συνεχιζόμενο έργο για το οποίο σήμερα μπαίνει ο θεμέλιος λίθος».

Η πρόσβαση προς το Σ.Μ.Α. Αγιάς γίνεται μέσω πρόχειρα διανοιγμένης οδού, μήκους 400 m και πλάτους 3,50 m περίπου, με πολύ φτωχά μηκοτομικά κυρίως χαρακτηριστικά, η οποία καταλήγει σε ήδη κατασκευασμένο με προηγούμενη εργολαβία κόμβο, επί της οδού Λάρισας-Αγιάς. Στον ίδιο κόμβο καταλήγει και η οδός προς το χωριό Μελιβοία, το οποίο εξυπηρετείται από το Σ.Μ.Α. Αγιάς.

Ο κόμβος κατασκευάστηκε χρονικά πριν το Σ.Μ.Α. Αγιάς και για το λόγο αυτό δεν προβλέφθηκε η – απαιτούμενη πλέον – λωρίδα επιβράδυνσης στην κατεύθυνση Αγιά – Λάρισα. Η πρόχειρα διανοιγμένη οδός δεν εξυπηρετεί την πρόσβαση στο Σ.Μ.Α. Αγιάς, αφού εξαιτίας του περιορισμένου πλάτους της δεν είναι δυνατή η ευχερής κυκλοφορία των φορτηγών και πολύ περισσότερο η διασταύρωση κατά την κίνησή τους επ’ αυτής δύο οχημάτων.

Με την παρούσα μελέτη, στην οδό αυτή προβλέπεται να εκτελεστούν χωματουργικές εργασίες πλήρους διάνοιξής της, ώστε να αποκτήσει τελικά διατομή οδοστρώματος 6,00m/7,50m, και κατασκευή επιχωμάτων για την οριζοντιογραφική και μηκοτομική βελτίωσή της. Επιπλέον, χρειάζεται η κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου παρά το έρεισμα σε μήκος 300,00m περίπου και σωληνωτού αγωγού για την απαγωγή των όμβριων υδάτων προς παρακείμενο αποδέκτη. Επειδή δέχεται βαριά κυκλοφορία κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή στρώσης του επιχώματος με υλικά κατηγ. Ε4. Για τον ίδιο λόγο η οδοστρωσία πρέπει να αποτελείται από δύο στρώσεις υπόβασης της Π.Τ.Π. Ο-150 και δύο στρώσεις βάσης της Π.Τ.Π. Ο-155. Τέλος προτείνεται μία ασφαλτική στρώση βάσης και μία ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας πάχους 0,05m έκαστη, καθώς και η απαραίτητη σήμανση. Ο τύπος και το πάχος των ανωτέρων στρώσεων οδοστρωσίας και ασφαλτικών προτείνονται και για την κατασκευή της λωρίδας επιβράδυνσης επί της οδού Λάρισας – Αγιάς μήκους 110,00 m περίπου.

Οι παραπάνω εργασίες θα γίνουν βάσει των τεχνικών προδιαγραφών και των υποδείξεων της Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Λάρισας. Με την κατασκευή των ανωτέρω αναμένεται να καταστεί ευχερής και ασφαλής η πρόσβαση της εξυπηρετούμενης υποδομής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – Σ.Μ.Α. Αγιάς.

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ο δ/ντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας κ. Χρήστος Λυτροκάπης και ο νόμιμος εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας κ. Χρήστος Μακαντάσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ