ΚΚΕ: Μνημόνια και συγκυβέρνηση καταστρέφουν την πρωτοβάθμια υγεία

“Στην κυριολεξία δημιουργούνται οι όροι, που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο συνανθρώπους μας”, υποστήριξε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης μιλώντας το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου του κόμματος για την πρωτοβάθμια υγεία, την οποία μαζί με το γραμματέα της ΝΕ περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα

αφού τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό (ακτινολόγοι, παιδίατροι, μικροβιολόγοι, γυναικολόγοι, καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι κλπ), νοσηλευτικό προσωπικό, όπως πχ στην Αγιά όπως και στην Ελασσόνα όπου υπάρχει μία νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στον Τύρναβο και στα Φάρσαλα.

Οι κ.κ. Λαμπρούλης και Σπήλιος υποστήριξαν ότι τα ασθενοφόρα δεν καλύπτουν όλες τις βάρδιες. Στην Αγιά καλύπτουν μία βάρδια,  στα Φάρσαλα καλύπτουν τις 10 από τις 21 βάρδιες εβδομαδιαίως, ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον Τύρναβο και στην Ελασσόνα όπου σημειώνουμε την ύπαρξη δύο ασθενοφόρων τα οποία παραμένουν παροπλισμένα λόγω έλλειψης οδηγών.

Την ίδια ώρα τα ακτινολογικά εργαστήρια των παραπάνω Κέντρων Υγείας, όταν δεν έχουν βλάβη, υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ακτινολογικού φιλμ.

Επίσης ο μοναδικός παιδίατρος από την Αγιά υποχρεώνεται να καλύπτει μια ημέρα την εβδομάδα και τα Φάρσαλα, ενώ καλύπτει και τις εφημεριακές ανάγκες του ΓΝΛ. Τα δε Κέντρα Υγείας Τυρνάβου και Ελασσόνας δεν έχουν παιδίατρο με αποτέλεσμα παιδιά να μη μπορούν να εξεταστούν, αλλά κυρίως να μη μπορούν να εμβολιαστούν αφού δεν μπορούν οι γονείς να επωμιστούν το κόστος προσφεύγοντας σε ιδιώτη παιδίατρο. 

Οξύ είναι το πρόβλημα καθαριότητας των χώρων των  Κέντρων Υγείας  λόγω έλλειψης καθαριστριών, ενώ σε ότι αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων – μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων, ζήτημα τεράστιας σημασίας για τη δημόσια υγεία,  άγνωστο είναι το που καταλήγουν οι παραγόμενες ποσότητες για τις οποίες δεν επαρκεί η παρούσα σύμβαση απομάκρυνσής τους με τον αντίστοιχο ιδιώτη.

Παράλληλα υπογράμμισαν ότι οι ελλείψεις σε αναλώσιμα (γάζες – σύριγγες – αναισθητικό για οδοντιατρικές πράξεις κλπ),  σε αντιδραστήρια για ελέγχους ρουτίνας αλλά και για τα επείγοντα περιστατικά  είναι τεράστιες. Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων οι ασθενείς να οδηγούνται στην αγορά αναλώσιμων ενώ οι εργαζόμενοι πολλές φορές αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη τους για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες πχ χαρτί φωτοτυπίας ή μελάνι υλικά απαραίτητα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Απόρροια των ανωτέρω γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των Κέντρων Υγείας να υπερβάλουν εαυτούς, αφού καθημερινά βιώνουν ένα Γολγοθά, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συνεχώς διευρυμένες ανάγκες.

Παράλληλα ζουν την απαξίωση του έργου τους, την υποβάθμιση της ίδιας της εργασίας και επιστήμης τους τα οποία εντείνονται με την  οικονομική ασφυξία λόγω περικοπών στους μισθούς και μη καταβολής των εφημεριών συγκεκριμένα από το Μάιο μήνα.

Τέλος αφού ξεκαθάρισαν ότι με το νέο πακέτο άγριων περικοπών (1,1 και πλέον δις ευρώ μειώσεις στην Υγεία) που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, η ήδη άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Κέντρα Υγείας και τα λαϊκά στρώματα θα επιδεινωθεί.

«Ισοδυναμεί με πρόκληση και εμπαιγμό ο ισχυρισμός της συγκυβέρνησης ότι τα μέτρα δε θα θίγουν λαϊκές ανάγκες, αλλά θα οδηγήσουν σε ορθολογική ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας.

Οι συγχωνεύσεις, καταργήσεις δημόσιων μονάδων υγείας, δεν υπηρετούν τις ανάγκες του λαού, αλλά τη μείωση των κρατικών δαπανών και την προσαρμογή της λειτουργίας τους με επιχειρηματικά κριτήρια.

Στην ουσία όποιος θα έχει να πληρώσει θα έχει Υγεία», κατέληξαν καλώντας τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων,  αλλά και τους υγειονομικούς να αντιστοιχήσουν τις διεκδικήσεις τους, με τις σύγχρονες ανάγκες τους σε υπηρεσίες υγείας, διεκδικώντας:

Άμεση πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών, οδηγών ασθενοφόρων, καθαριστριών και λοιπό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας του Νομού.

Πλήρη κάλυψη των αναγκών σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αναλώσιμων υλικών, αντιδραστηρίων κλπ.

Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών.

Κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ