Αβοήθητα δεκάδες παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο δήμο Τυρνάβου

Τεράστιες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για το κλείσιμο του τμήματος που προσέφερε δωρεάν βοήθεια σε 60 παιδάκια και στους γονείς τους

Πέρασε ήδη ένας και πλέον χρόνος από τότε που η αδιαφορία του δημάρχου Τυρνάβου οδήγησε σε λουκέτο το τμήμα μαθησιακών δυσκολιών που λειτουργούσε για 5 συνεχή χρόνια από τον Οργανισμό Μέριμνας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Τυρνάβου δωρεάν για τους μαθητές.

Δυστυχώς παρά τις συνεχείς οχλήσεις των γονέων, των διδασκόντων και του υπεύθυνου του προγράμματος για την επαναλειτουργία του τμήματος με κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα δεν έγινε απολύτως τίποτα και το τμήμα παραμένει κλειστό σε αντίθεση με αυτό της Ελασσόνας που ξεκίνησεε στην αρχή της φετινής χρονιάς και έχει αγκαλιαστεί τόσο από το δήμο και την περιφέρεια όσο και από την τοπική κοινωνία που συμβάλει οικονομικά για τη λειτουργία του,

 

Τι ήταν το τμήμα του Τυρνάβου:

Ηταν ένα τμήμα το οποίο δεν είχε κερδοσκοπικό χαρακτήρα και συμμετείχαν σε αυτό 60 μαθητές.

Για τους μαθητές εφαρμόστηκε μια πρωτοποριακή μέθοδος του Δημητρίου Χουλιαρού, που βασιζόταν στη χρήση υπολογιστών και ειδικού προγράμματος συνθετικής ομιλίας ώστε μαθητές με δυσκολίες στην ανάγνωση, γραφή και αποκωδικοποίηση του λόγου να βοηθηθούν αποτελεσματικά, αλλά και να αυτονομηθούν.

Οι μαθητές είχαν στη διάθεσή τους φορητούς υπολογιστές, παραχωρημένους από το Δήμο, με βοηθητικά προγράμματα και κυρίως συνθετική ομιλία που τους βοηθούσε, ώστε ο υπολογιστής να διαβάζει κάθε ψηφιακό κείμενο και βεβαίως τα βιβλία του σχολείου. Με τα νέα πακέτα σχολικών βιβλίων του δημοτικού και γυμνασίου υπάρχουν πλέον όλα και σε ψηφιακή μορφή με αποτέλεσμα ο υπολογιστής να μπορεί να διαβάζει με πολύ καλή άρθρωση και ταχύτητα που ρυθμίζεται, κάθε μάθημα του σχολείου και οι μαθητές να έχουν έτσι πρόσβαση στη μάθηση ενώ παράλληλα ασκούνται στο να βελτιώνονται στις δεξιότητες που μέχρι τώρα τους δυσκόλευαν. Πέρα όμως από τη χρήση και εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος στο τμήμα οι μαθητές βοηθιούνται πολύπλευρα ώστε να μάθουν να χειρίζονται σωστά τις δυσκολίες τους και με στρατηγικές που μακρόχρονα να έχουν θετικές επιδράσεις στην αυτοπεποίθηση τους και αυτοεκτίμηση.

Υπήρξε βέβαια σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας και πρόγραμμα συμβουλευτικής στήριξης των γονέων από ψυχολόγο, έτσι ώστε καλύτερα να μπορέσουν και οι ίδιοι οι γονείς  να αποδεχτούν τις δυσκολίες και να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Στον Τύρναβο λειτουργούσε επίσης και τμήμα αντιμετώπισης μαθητών με αναπηρίες, με περιπτώσεις όπως αυτισμού, νοητικής στέρησης, δυσαρθρίας, σύνδρομο ντάουν, εγκεφαλική παράλυση κλπ. με εκπαιδευτική αντιμετώπιση με βοηθητικά μέσα ομιλίας, μέσω υπολογιστή.

Οι εκπαιδευτικοί τομείς που θίγονταν  και εφαρμόζονταν για την αντιμετώπιση και αποκατάστασή τους στο τμήμα αντιμετώπισης δυσκολιών μάθησης του Δήμου Τυρνάβου, ήταν:

• αντιμετώπιση δυσλεξίας και μαθησιακών δυσκολιών, που συναντάμε στο δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο,

• αλλά και για δυσκολίες λόγου και κάθε μορφής αναπηρίας στην ειδική αγωγή, με ιδιαίτερη έμφαση στην αυτονομία των μαθητών.

 

Οι διακρίσεις του τμήματος

• Στο Λονδίνο έγινε η απονομή των βραβείων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αναπηρίας ACCESS-IT. Σε 44 βραβευθέντες από όλο τον κόσμο ήταν και το πρόγραμμα αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών και ειδικής αγωγής του Δήμου Τυρνάβου με υπεύθυνο τον  κ. Δημήτρη Χουλιαρό.

Το καινοτόμο πρόγραμμα που βραβεύθηκε έχει να κάνει με μια μέθοδο για την αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών και αναπηρίας που έχει τεθεί σε εφαρμογή στο Δήμο Τυρνάβου για όλους τους μαθητές του δήμου για να βοηθηθούν αλλά και να αυτονομηθούν.

Για την καινοτόμο δράση του στο χώρο της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της ειδικής αγωγής τα τελευταία χρόνια, βραβεύτηκε ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Χουλιαρός στην επίσημη εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων, από την  υπουργό κα Διαμαντοπούλου, το Σάββατο 13-3-2010 στην Αθήνα  με τίτλο: «Αριστεία και καινοτομία στην εκπαίδευση».

Μάλιστα διακρίθηκε η δουλειά του σαν η καλύτερη  πανελληνίως και ήταν καλεσμένος στο υπουργείο Παιδείας για την πιθανή εφαρμογή του ψηφιακού του  προγράμματος σ όλα τα σχολεία της Ελλάδος.

Επίσης, από τις «Νησίδες Ποιότητας» στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής στις 24 Νοεμβρίου 2011 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Τι δεν έγινε και τι μπορεί να γίνει

Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επειδή η αδιαφορία της δημοτικής αρχής σπάει κόκαλα βρήκαμε τον κ. Χουλιαρό και είχαμε μια συζήτηση μαζί του για το τι έγινε, τι δεν έγινε και τι μπορεί να γίνει για να επαναλειτουργήσει το τμήμα:

Ο κ. Χουλιαρός είναι ξεκάθαρος: Δυστυχώς έως σήμερα δεν έγινε απολύτως  τίποτα και με ευθύνη δημάρχου Τυρνάβου το τμήμα είναι κλειστό. Του πρότεινα ότι με προγράμματα ΕΣΠΑ θα μπορούσε να συνεχίσει ή προγράμματα ΡΟΜΑ ή με εθελοντισμό – πρακτικής συναδέρφων και βεβαίως από δωρεές και χρηματοδοτήσεις από ιδιώτες κάθε  χώρου. Δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια για το οτιδήποτε απ αυτά.

«Ο κ. Δήμαρχος Τυρνάβου στις 14-9-2011, δήλωσε ότι το τμήμα κλείνει και δεν υπάρχει τρόπος να το στηρίξει. Ανακοινώθηκε στον υπεύθυνο του τμήματος που με τη σειρά του ενημέρωσε τους γονείς. Το πλήγμα αυτό είναι πολύ μεγάλο για έναν τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών που τώρα μένουν στο δρόμο ή καλούνται οι γονείς τους να επωμισθούν το δυσβάσταχτο κόστος που συνεπάγεται η βοήθεια των παιδιών τους από ιδιώτες.

Σε  μια τέτοια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία  είναι απαράδεκτο κάτι τέτοιο να συμβεί και να μείνει μια ολόκληρη ευπαθής κοινωνική ομάδα αβοήθητη. Άλλωστε η θέση της αναπηρίας και ο σεβασμός προς όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες δείχνει την ποιότητα της κοινωνίας μας αλλά και τις προτεραιότητές μας» επισημαίνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε συνεδρία σε οποιοδήποτε ιδιώτη που ασχολείται με το ίδιο θέμα το κόστος είναι από 35 έως 50 ευρώ την ώρα. Στο τμήμα Τυρνάβου είναι για όλα τα παιδιά δωρεάν για εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας και με χρήση των πιο σύγχρονων μεθόδων, αλλά και στήριξη των γονέων.

Παράλληλα διευκρινίζει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη μέσω περιφέρειας Θεσσαλίας, σημειώνοντας τα εξής:

Σήμερα έχω τη θέση προϊσταμένου του ΚΕΔΔΥ  Ν. Λάρισας, που είναι και το περιφερειακό ΚΕΔΔΥ Θεσσαλίας. Είχα εκ νέου μια συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη κ. Καραλαριώτου, η οποία είδε με πολύ ενδιαφέρον το ζήτημα και θα ακολουθήσουν νέες γραπτές αιτήσεις για τη στήριξη του τμήματος και όχι μόνο, αλλά και ίδρυση νέων.

Το διάστημα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την κοινωνική αυτή ομάδα  παιδιών με δυσκολίες μάθησης και αναπηρίας διότι ο ΕΟΠΠΥ δεν λειτουργεί όπως πρέπει και άρα οι γονείς καλούνται να καταβάλλουν τα ποσά που απαιτούνται σε ιδιώτες για τη θεραπεία και στήριξη των παιδιών τους, κάτι που για τους περισσότερους είναι αδύνατο και κατά συνέπεια μένουν στο σπίτι αβοήθητα

Πάντως ο κ. Χουλιαρός υπογραμμίζει ότι βοήθεια μπορεί να έλθει και από ευρωπαίους συναδέλφους του που έχουν ευαισθητοποιηθεί μετά από επιικοινωνία που είχαν μαζί του. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χουλιαρό το σοβαρό νέο που προέκυψε μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και άρθρα με συναδέρφους του και δημοσιογράφους στη Δανία, ( εκεί έμεινε σπούδασε και εργάστηκε για πολλά χρόνια) είναι ότι εκτιμούν ιδιαίτερα όλη αυτή την εφαρμογή και λειτουργία του τμήματος καθώς και την επιστημονικότατα που είναι βασισμένη και με τη δημιουργία blogs μέσω διαδικτύου, από δω και πέρα θα μπορεί ο κάθε Δανός ή Σκανδιναβός πολίτης να διαθέτει τον εξοπλισμό που έχει στη διάθεσή του ( λαπτοπ, υπολογιστές προγράμματα και οτιδήποτε έχει να κάνει με την ειδική αγωγή) για την στήριξη του τμήματος Τυρνάβου αλλά και για κάθε ανάλογο σ όλη την Ελλάδα.

«Έτσι δείχνουμε και ένα πρόσωπο στην Ευρώπη, τέτοιο που με αξιοπρέπεια να καταφέρνουμε  να στηρίζουμε κοινωνικές ομάδες, βρίσκοντας λύσεις και να μην τις οδηγούμε στον αποκλεισμό.

Ζητώ την συμπαράσταση της πολιτείας για το σκοπό αυτό στήριξης μαθητών με δυσκολίες στη μάθηση και αναπηρίες. Εκεί θα δείξουμε ποιοτικά ποιοι είμαστε πραγματικά, πολλες φορές δεν εξαρτώνται όλα από την οικονομία αλλά από σωστές αποφάσεις και προτεραιότητες εκεί που πρέπει| καταλήγει ο κ. Χουλιαρός που αναφέρει ότι σήμερα η κατάσταση οδηγείται δικαστικά για να πάρουν όλοι όσοι εργάστηκαν και πρόσφεραν έργο, πέντε ειδικότητες, για πέντε χρόνια, εργαζόμενοι καθημερινά, με εξειδικευμένη βοήθεια για τους μαθητές και εξοπλισμό για εξήντα μαθητές το χρόνο, συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων υπολογιστών, συντήρηση εξοπλισμού, αξιολόγηση μαθητών, συμβουλευτική γονέων ομιλίες κλπ.

Προκειμένου να κατατεθεί αγωγή στο δήμο για το σκοπό αυτό, ζήτησε και πήρε από το οικονομικό τμήμα του δήμου ότι όντως του οφείλει το ποσό αυτό, αλλά χρήματα δεν πήρε ποτέ με τη δικαιολογία ότι δεν εγκρίνει τη δαπάνη η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου!  

Κλείνοντας πρέπει να αναφέρουμε ότι η Μη κερδοσκοπική εταιρία που έχει την ευθύνη για την δημιουργία του τμήματος του Τυρνάβου ονομάζεται: «ΕΚΦΡΑΣΗ ΛΟΓΟΥ» με πρόεδρο και υπεύθυνο τον κ. Δημήτρη Χουλιαρό, δάσκαλο ειδικής αγωγής.

Σημειωτέον δε ότι έγινε πρόταση και στον κ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, όχι μόνο να παρέμβει για το τμήμα Τυρνάβου αλλά και να ιδρυθούν ανάλογα τμήματα σ όλη τη Θεσσαλία για να βοηθηθεί έτσι μια μεγάλη ευπαθής κοινωνική ομάδα, ιδιαίτερα τώρα αυτή την εποχή της κρίσης όπου μεγάλος αριθμός παιδιών μένουν αβοήθητα στο σπίτι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ