Εργο 1 εκ. ευρώ για περιβαλλοντική αναβάθμιση στη βορειοδυτική ζώνη του Τυρνάβου

Στη διαδικασία της υλοποίησης εισέρχεται μια σημαντική περιβαλλοντική παρέμβαση για την πόλη του Τυρνάβου. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή σύμβασης κατασκευής του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργου με τίτλο «Έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης στη βορειοδυτική ζώνη της πόλης Τυρνάβου», προϋπολογισμού 1.040.000 € (με ΦΠΑ).

Όπως τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Ο συγκοινωνιακός θόρυβος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες υποβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος με δυσμενή αποτελέσματα τόσο την ποιότητα ζωής των πολιτών, όσο και την υγεία τους. Με την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου επιχειρείται η αντιμετώπιση του συγκοινωνιακού θορύβου στο τμήμα της Εθνικής Οδού που διέρχεται πλησίον της κατοικημένης περιοχής του Τυρνάβου. Με την κατασκευή των ηχοπετασμάτων και ζωνών πρασίνου στοχεύουμε στην αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής μέσω της μείωσης των  επιπέδων θορύβου, τα οποία εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου».

Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Νίκος Μαλάκος δήλωσε: «Η κατασκευή των ηχοπετασμάτων στη ΒΔ ζώνη της πόλης του Τυρνάβου αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο υποδομής όχι μόνο για το Δήμο μας αλλά και για την Π.Ε. Λάρισας. Και αυτό διότι συνδυάζει την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής θωρακίζοντάς την από την ηχορύπανση και του ρύπους της Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης. Παράλληλα δίνει ώθηση στην αστική και πολεοδομική ανάπτυξη της επέκτασης του Σχεδίου Πόλης του Τυρνάβου και αναβαθμίζει το περιβάλλον, αφού το πράσινο τοίχος που θα περικυκλώσει την εν λόγω περιοχή, δημιουργεί ένα ευχάριστο φυσικό τοπίο. Πρόκειται για μοναδικό έργο στη Θεσσαλία αλλά και τη χώρα, που αποτελεί ορόσημο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των αστικών κέντρων όπως ο Τύρναβος».

Το ποσό της προς υπογραφή Σύμβασης που προέκυψε μετά τον διαγωνισμό είναι 949.875,94 € με Φορέα Υλοποίησης του έργου τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τυρνάβου.

Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Μάρτιο 2012 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Μετά την έγκριση αυτή, προχωράνε οι διαδικασίες υπογραφής της σχετικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου και Αναδόχου, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Το έργο αφορά στην αντιμετώπιση του θορύβου στο τμήμα της Ε.Ο. που διέρχεται πλησίον της κατοικημένης περιοχής του οικισμού του Τυρνάβου και συνίσταται στην τοποθέτηση των ανάλογων τεχνικών έργων [αντιθορυβικά πετάσματα, τεχνητά και φυτικά (δημιουργία ζώνης πρασίνου)] πλησίον των οριογραμμών της υφιστάμενης οδού, σε συνάφεια με τους ισχύοντες κανονισμούς για την έκθεση στο θόρυβο και τις επιτρεπόμενες στάθμες εκπομπής. Το τμήμα της υφιστάμενης οδού στο οποίο επικεντρώνεται το έργο, άρχεται από τη γέφυρα διάβασης του ποταμού Τιταρήσιου και περατώνεται μετά από 3 km. Ο οικισμός εντοπίζεται σε μικρή απόσταση αριστερά του σώματος της Ε.Ο. με κατεύθυνση προς τον οικισμό Ελασσόνα και υπάρχουν αρκετά ψιλά κτίρια μα μέτωπο προς την οδό, ενώ ορισμένα κτίρια βρίσκονται αρκετά κοντά στις παρειές της οδού. Oι πληγείσες παρόδιες χρήσεις γης περιλαμβάνουν τη ζώνη της διακεκομμένης αστικής δόμησης, τις βιομηχανικές ή εμπορικές ζώνες, τις αθλητικές και σχολικές εγκαταστάσεις και τα σύνθετα συστήματα καλλιεργειών. Η οδός βρίσκεται μια «ανάσα» από τα εγκεκριμένα όρια του οικισμού του Τυρνάβου και παραβιάζει την ελάχιστη απόσταση μεταξύ ευαίσθητων περιοχών και κύριων οδικών αξόνων, για την οποία δεν είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή ειδικών μέτρων ηχοπροστασίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ