Το Διαφανές Χώμα

Ερευνητές στη Σκωτία λένε ότι έχουν αναπτύξει το διαφανές χώμα που θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν τις ρίζες λεπτομερώς για πρώτη φορά. Ο υπόγειος κόσμος των ριζών των φυτών ονομάζεται ριζόσφαιρα και επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Abertay Dundee και του Ινστιτούτο James Hutton,… λένε στο περιοδικό PLoS ONE, ότι η δημιουργία του νέου διαφανούς χώματος αποτελεί ορόσημο στην έρευνα και θα έχει εφαρμογές σε πολλούς διαφορετικούς τομείς .

Το τεχνητό χώμα που γίνεται διαφανές όταν βραχεί με ένα υδατικό διάλυμα, είναι παρόμοιο με το πραγματικό χώμα από φυσική και βιολογική άποψη.

“Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί επιστημονικοί κλάδοι που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή την έρευνα,” δήλωσε ο ερευνητής του Hutton, Lionel Dupuy. “Τα διαφανή χώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη της εξάπλωσης και της μετάδοσης παθογόνων παραγόντων του εδάφους.

“Στη γενετική των καλλιεργειών, τα διαφανή χώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγxουμε τα ριζικά συστήματα σε μια σειρά από γονότυπους. Αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία καλλιεργειών με πιο αποτελεσματικά ριζικά συστήματα, έτσι ώστε η γεωργία να εξαρτάται λιγότερο από τα λιπάσματα.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ