Το ξυρισμένο κεφάλι αποτελεί επιχειρηματικό πλεονέκτημα

Οι άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια θεωρούνται πιο αρρενωποί, κυρίαρχοι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, καλύτεροι ηγέτες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια…

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλοί επιχειρηματίες εμφανίζονται με ξυρισμένα κεφάλια τα τελευταία χρόνια, όπως ο Marc Andreessen, 41 ετών, ιδρυτής της Netscape, ή ο Jeffrey Katzenberg, 61ετών, διευθύνων σύμβουλος της DreamWorks Animation SKG, ή ο CEO  Jeffrey Bezos, 48ετών, της Amazon.com.

Ορισμένα στελέχη επιχειρήσεων λένε ότι το στυλ αυτό τους κάνει να φαίνονται νεότεροι -ή τουλάχιστον, κάνει την ηλικία τους λιγότερο εμφανή- και τους δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση, από όση θα είχαν αν διατηρούσαν τη φαλάκρα του …καλόγερου.

Ο λέκτορας Albert Mannes, από το Wharton School, διεξήγαγε τρία πειράματα για να δει τις απόψεις του κόσμου σχετικά με τους άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια. Σε ένα από τα πειράματα, έδειξε φωτογραφίες σε 344 άτομα με τους ίδιους άνδρες σε δύο διαφορετικές εκδόσεις: η μία να δείχνει τον άνδρα με μαλλιά, και στην άλλη να  τον δείχνει με το κεφάλι του ξυρισμένο (τα μαλλιά είχαν αφαιρεθεί ψηφιακά).

Και στα τρία πειράματα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έβρισκαν τους άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια ως πιο κυρίαρχους, σε σχέση με τους τριχωτούς ομολόγους τους. Σε μια περίπτωση, οι άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια θεωρήθηκαν ψηλότεροι, αλλά και πιο δυνατοί από τα άτομα με περισσότερη χαίτη.

Ένα γυμνό κρανίο “είναι ο τρόπος της φύσης να λέει την υπόλοιπο κόσμο ότι είστε ένας μαχητής», προσθέτει ο Michael Cunningham, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Louisville, ο οποίος έχει μελετήσει τις κοινωνικές αντιλήψεις για τη φαλάκρα. Προσθέτει ότι το σκόπιμα ξυρισμένο κεφάλι αποπνέει επιθετικότητα, ανταγωνιστικότητα και δείχνει “την προθυμία κάποιου να σταθεί ενάντια στα κοινωνικά πρότυπα.”

Η έρευνα, “Shorn Scalps and Perceptions of Male Dominance,” δημοσιεύθηκε online, και θα περιλαμβάνεται σε επόμενο τεύχος του περιοδικού Social Psychological and Personality Science.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ