Σοβαρές καταγγελίες κατά της διοίκησης της ΕΑΣ Λάρισας

Ευθείες βολές κατά του προέδρου της ΕΑΣ Λάρισας Χρ. Σιδερόπουλου, για τη συνολική του στάση απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων στην οργάνωση που παραμένουν όπως υποστήριξαν απλήρωτοι για τουλάχιστον 14 μήνες αλλά και σε διοικητικούς της οργάνωσης τους οποίους κατηγόρησαν ότι χρωστούν χρήματα στην ΕΑΣ και ότι χειρίστηκαν με παιδαριώδη τρόπο το θέμα της ενοικίασης εργαστασίων της οργάνωσης , εξαπέλυσαν χθες τα μέλη του προεδρείου του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΑΣ.

Παράλληλα ο πρόεδρος του σωματείου Σ. Γαρόφλος κατήγγειλε ότι η διοίκηση λειτούργησε με στόχο την εξυπηρέτηση ημετέρων αφού όπως ανέφερε κάποιος αγρότης πήρε προκαταβολή και δεν παρέδωσε προϊόντα, κάποιος άλλος επέστρεψε την προκαταβολή για να πουλήσει στο εμπόριο ακριβότερα και κάποιος χρωστούσε το ΟΣΔΕ για χρόνια.

 Ειδικότερα για τα χρέη των διοικητικών οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι 5 νυν διοικητικοί και 3 πρώην χρωστούν χρήματα στην ΕΑΣ Λάρισας. Νυν και πρώην διοικητικοί και 2 κτηνοτρόφοι σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο χρωστούν στην οργάνωση πάνω από 2 εκ. ευρώ.

Αναφορικά με τους χειρισμούς στο θέμα της ενοικίασης των εργοστασίων οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι δεν θα γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος της περιουσίας της ΕΑΣ και έτσι να νομιμοποιήσουν την παρανομία αποδεχόμενοι να μισθώνονται οι ίδιοι και οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της ΕΑΣ με εξευτελιστικό μίσθιο, όπως συμβαίνει με το εκκοκκιστήριο του Μελισσοχωρίου όπου πέρυσι μισθώθηκε έναντι του ποσού των 1.200.000 €, ενώ φέτος μόνο έναντι 150.000 €, όταν μάλιστα το ποσό των 1.200.000 € διατέθηκε αποκλειστικά για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του εκκοκκιστηρίου.

Οι εργαζόμενοι σημείωσαν ότι δεν ξεχνούν ότι τα ίδια έπραξαν και με το τυροκομείο στα ΤΕΜΠΗ όπου το αγόρασαν 4.100.000 € και αμέσως μετά το μίσθωσαν στον πρώην ιδιοκτήτη του με μίσθωμα 2.500 € μηνιαίως.

Αναφερόμενοι στον πρόεδρο της ΕΑΣ κ. Σιδερόπουλο υποστήριξαν ότι η στάση του, την ημέρα της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων στις 5/10/2012 αλλά και μετά από αυτήν θυμίζει την λαϊκή παροιμία «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι».

«Δεν φτάνει που λίγο έλειψε να γίνει δράστης άνανδρης επίθεσης σε βάρος εργαζόμενου, την οποία δεν ολοκλήρωσε από την ψύχραιμη παρέμβαση του σωματείου, κατηγορεί τους εργαζόμενους για επαίσχυντη στάση και ότι φώναζαν για την αναβολή, ενώ η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για το αίτημα της διοίκησης για άρση της προσωρινής απαγόρευσης μεταβολής οποιασδήποτε πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας της, όταν είναι γνωστό ότι παρά την εν λόγω απαγόρευση η διοίκηση δεν δίστασε να προβεί σε παράνομες εκμισθώσεις των παραγωγικών μονάδων της ΕΑΣ (εκκοκκιστήρια, ελαιουργείο κλπ) για τα οποία μάλιστα αποφάσισε με απόφαση της την αναστολή της λειτουργίας των και την θέση των εργαζομένων σε υποχρεωτική άδεια και σε διαθεσιμότητα.

Αυτή την σε βάρος της περιουσίας της ΕΑΣ τακτική της διοίκησης προσπάθησαν να αποτρέψουν οι εργαζόμενοι, όχι βεβαίως με δήθεν επιθέσεις στην συνήγορο της ΕΑΣ, ούτε βεβαίως με ύβρεις, όπως αναληθώς ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΕΑΣ», ανέφεραν χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ο κ. Σιδερόπουλος προβαίνει μάλιστα σ’ αυτές τις ενέργειες όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους από τον Αύγουστο του 2011, πλην όμως επιδιώκει τις συνεχείς αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων, για να μην ικανοποιηθούν έγκαιρα οι – εργαζόμενοι , ώστε να προλάβουν να διοχετεύσουν όλα τα ποσά που θα εισπράξουν από τις παράνομες μισθώσεις που έκαναν στα εκκοκκιστήρια και στο ελαιουργία, αλλά και στα χρήματα που προέρχονται από το ΟΣΔΕ, προς εξόφληση μέρους χρεών παρελθόντων ετών στο Δημόσιο, στο ΙΚΑ κλπ, προκειμένου «να σώσουν το τομάρι τους», όσο δεν περνάει από την βουλή η τροπολογία για την απαλλαγή των ποινικών τους ευθυνών.

Καταλήγοντας οι εργαζόμενοι ανέφεραν:

«Είναι πράγματι επαίσχυντη στάση να θέλει κανείς να γίνει το δικαστήριο για να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του, που στην περίπτωση μας ανέρχονται σε 14 μήνες;

Όμως είναι μέγιστη ειρωνεία και προσβολή να κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι προσπαθούν να συσσωρεύσουν μισθούς υπερημερίας περίπου 250.000 € με την επίσχεση εργασίας, όταν ήδη η ΕΑΣ τους χρωστά από δεδουλευμένους μισθούς 1.500.000 € περίπου και από την άλλη να τους προτρέπει να «ενοικιαστούν» και να απασχολούνται ως είλωτες αντί πινακίου φακής στους μισθωτές των παρανόμως μισθωθέντων παραγωγικών εγκαταστάσεων, με κίνδυνο απώλειας των δικαιωμάτων τους ως συνεταιριστικοί υπάλληλοι.

Οι εργαζόμενοι έχουν πλέον εμπειρία και γνωρίζουν τα σχέδια της διοίκησης της ΕΑΣ που θέλουν τον «θάνατό της» για να δημιουργήσουν το «νέο οικογενειακό παραμάγαζο» δηλαδή έναν νέο συνεταιρισμό 15 συγγενικών ατόμων.

Αποδεικνύονται πλέον επικίνδυνοι και ακατάλληλοι να διαχειριστούν την περιουσία της ΕΑΣ, είτε από πρόθεση, είτε από άγνοια, αλλιώς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς γίνεται να έχουν διαθέσει εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου ΓΑΙΑ και αυτό να ρημάζει καθημερινά χωρίς λειτουργία των καταστημάτων του.

Είναι τουλάχιστον αστείο να ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΕΑΣ ότι με την μίσθωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων θα απασχοληθούν οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ, όταν σήμερα στο συσκευαστήριο ελαίων στον Ευαγγελισμό εργάζονται μόνο 5 συνάδελφοι και στα εκκοκκιστήρια δύο μόνο συνάδελφοι από τους συνολικά 144 εργαζόμενους.

Ας το καταλάβει ο πρόεδρος της ΕΑΣ ότι δεν μπορεί πλέον να κοροϊδεύει ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τους αγρότες αλλά ούτε και το λαό της Λάρισας».

Πηγή: Ημερήσιος Κήρυκας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ