Σύμφωνα με έρευνα για τις νυχτερινές συνήθειες ο ρομαντισμός είναι πλέον νεκρός στα βρετανικά υπνοδωμάτια (και όχι μόνο). Το ένα τέταρτο των εραστών λένε ότι δεν αντέχουν να τους ακουμπά ο/η σύντροφός τους ενώ κοιμούνται…
Η μελέτη συμπεριφοράς στον ύπνο βρήκε ότι το 54% των Βρετανών επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη τους στον εραστή τους για να κοιμηθούν καλά.
Και δεν βρίσκεται μόνο η αγκαλιά εκτός της ημερησίας διάταξης, αλλά το 90% των ζευγαριών δεν προφέρει τις σημαντικές λέξεις «σ ‘αγαπώ» πριν σβήσει τα φώτα, και οκτώ στα δέκα ζευγάρια δεν δίνουν ούτε ένα φιλί πλέον πριν κοιμηθούν.
Η μελέτη 2.000 ζευγαριών αποκάλυψε ότι οι πιο συνηθισμένες θέσεις ύπνου είναι εκείνες στις οποίες δεν αντικρίζουν ο ένας τον άλλον.
Η ψυχολόγος σχέσεων Corrine Sweet διερεύνησε τί λένε οι θέσεις ύπνου των Βρετανών για τη σχέση τους.
Λέει ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, η γλώσσα του σώματος δεν λέει ψέματα, με αποτέλεσμα η θέση που έχουμε στον ύπνο μας να αποκαλύπτει πολλά για τη σχέση σας.
Η πιο δημοφιλής θέση ύπνου για τα ζευγάρια είναι να έχουν και οι δύο την εμβρυακή στάση, πλάτη με πλάτη.
Η κ. Sweet λέει ότι η εμβρυακή θέση, όταν κοιμόμαστε, δηλαδή, στο πλευρό μας με το κεφάλι και τους ώμους κουλουριασμένα και τα γόνατα τραβηγμένα επάνω, δείχνει αθωότητα και εμπιστοσύνη. Ωστόσο, αυτή η απόμακρη στάση ύπνου γίνεται όλο και πιο συχνή.
Η «ηρωική, ρομαντική θέση ύπνου σε σκηνή ταινίας», με τον άνδρα να έχει την πλάτη του στραμμένη προς τα πάνω και το κεφάλι της γυναίκας να ακουμπά στο στήθος του ή τον ώμο του, είναι απλά μια θέση για την κάμερα.
Στην πραγματικότητα, μόνο το 1% των Βρετανών ενηλίκων κοιμούνται όπως τα ζευγάρια σε ρομαντικές ταινίες του Χόλιγουντ.
H κ. Sweet, λέει: «Αναπόφευκτα, όταν ο πόθος εξασθενεί, με ζευγάρια γυμνά και αγκαλιασμένα, το πιο πιθανό είναι να κυριαρχεί η ανάγκη για έναν καλό ύπνο. Έτσι, το να κοιμούνται πλάτη με πλάτη γίνεται μια αγαπημένη θέση στο κρεβάτι.”
«Τα ζευγάρια κοιμούνται με ένα συγκεκριμένο τρόπο μαζί, που ταιριάζει στην προσωπικότητα και τις προσωπικές τους προτιμήσεις.
“Συνήθως όταν κάτι αλλάζει στον τρόπο που κοιμούνται μαζί, αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στη σχέση τους και να προκαλεί ανησυχία στο έτερο ήμισυ.
“Η προσωπική ψυχολογική κατάσταση επίσης, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που κοιμόμαστε και τις θέσεις στον ύπνο μας, οπότε όταν είμαστε αγχωμένοι μπορεί να είμαστε οξύθυμοι, και να μη θέλουμε την αγκαλιά του/της συντρόφου μας.
“Οι καυγάδες συχνά οδηγούν τα ζευγάρια να κοιμούνται σε απόσταση, καθώς ο ένας απεχθάνεται το άγγιγμα του άλλου.
“Η θερμοκρασία των γυναικών αυξάνεται με την έμμηνο ρύση, με αποτέλεσμα να μη θέλουν να κοιμούνται αγκαλιά κατά τη διάρκειά της.”
Περαιτέρω έρευνα έδειξε επίσης ότι σήμερα ένα στα 10 ζευγάρια παραδέχονται ότι κοιμούνται χωριστά από τον σύντροφό τους για να κοιμηθούν καλά το βράδυ.
Επίσης (ιδιαίτερα ανησυχητικό) το ένα τέταρτο των ζευγαριών ηλικίας 35 έως 44 ετών κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια.
Η έκθεση συμπεριφοράς στον ύπνο επίσης διαπίστωσε ότι ένα στα τέσσερα ζευγάρια μαλώνουν κατ ‘επανάληψη στο κρεβάτι επειδή ο ένας κρατά τον άλλο ξύπνιο.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς από εμάς πιστεύουμε ότι η σεξουαλική μας ζωή θα ήταν καλύτερη αν αγκαλιαζόμασταν περισσότερο.
Οι άνδρες είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι, με περισσότερα από τα δύο τρίτα των ανδρών (67%) να δηλώνουν ότι θέλουν περισσότερες αγκαλιές στο κρεβάτι, και 3 στους 10 να ενοχλούνται αν ο σύντροφός τους δεν τους αγκαλιάσει στο κρεβάτι.