Θεσσαλών Δύναμις: Ηθική πρόκληση η αργομισθία Αλεξόπουλου

Το θέμα του αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Αλεξόπουλου από τον οποίο αφαίρεσε τις αρμοδιότητες ο περιφερειάρχης μετά από έντονη κόντρα και ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί αν και δεν πηγαίνει το τελευταίο διάστημα στο γραφείο του, θίγουν με επερώτησή τους οι σύμβουλοι της «Θεσσαλών Δύναμις». Στην επερώτηση που υπογράφουν οι: Απόστολος Παπατόλιας, Φώτης Αλεξάκος, Λίτσα Λιακούλη, Λώρεν Κασοπούλου, Δημήτρης Μεργιαλής, Τζούλια Τσαλίκη, Εύη Αδαμάκη, Φώτης Σκούπρας, Αγγέλα Βαγενά, Θανάσης Τσιάρας, Γιώργος Καπέλος, Νίκος Καλιακούδας και Ιωσήφ Χρούμπ, υποστηρίζουν ότι πέραν όλων των άλλων αποτελεί ηθική πρόκληση το γεγονός ότο ο κ. Αλεξόπουλος αν και απών από την περιφέρεια εισπράττει μηνιαίως αποζημίωση 3.000 ευρώ.

Στην επερώτηση αναφέρονται τα εξής:

“Δυστυχώς, η παράταξή μας έχει την θεσμική και πολιτική υποχρέωση να επανέλθει , μετά τη συμπλήρωση δύο περίπου ετών στη θητεία της παρούσας περιφερειακής αρχής, σε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, που έχει προσλάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα διαστάσεις θεσμικής και ηθικής εκτροπής, πλήττοντας ευθέως το κύρος του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας και υποβαθμίζοντας την εκπροσώπηση του Νομού Μαγνησίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πρόκειται για την απερίγραπτη περίπτωση, μοναδική σε ολόκληρη τη χώρα, της απόλυτης περιθωριοποίησης -με πρωτοβουλία του κ. Αγοραστού- του αιρετού Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, κ. Αλεξόπουλου, από την πολιτική και διοικητική λειτουργία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή και κινείται στα όρια του ιλαροτραγικού περιστατικού. Ο κ. Αγοραστός επέλεξε τον κ. Αλεξόπουλο ως χωρικό Αντιπεριφερειάρχη για λόγους που όλοι υποπτευόμαστε… Την εσφαλμένη αυτή επιλογή του έμελε να την πληρώσει πολύ ακριβά η Μαγνησία.  Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Αλεξόπουλος, με άμεση λαϊκή νομιμοποίηση στο νομό αντίστοιχη με αυτή του Περιφερειάρχη, συγκρούστηκε από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του, με τον κ. Αγοραστό, επ’ αφορμή ενός ζητήματος που αφορούσε στην ηθική υπόσταση του Αντιπεριφερειάρχη, προδίδοντας ιδιοτελή και αντιαυτοδιοικητική στάση από μέρους του.

Έκτοτε, ο κ. Αγοραστός τον κάλεσε σε παραίτηση, στη συνέχεια του αφήρεσε νομοθετημένες αρμοδιότητες και τις μεταβίβασε στον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη ή σε άλλους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Ο δε Αλεξόπουλος, αρνούμενος να παραιτηθεί, επικαλέστηκε τη λαϊκή του νομιμοποίηση και αξιοποιώντας το θεσμικό κενό του «Καλλικράτη», ο οποίος δεν προβλέπει διαδικασία πρότασης μομφής  αντίστοιχη με αυτή του κοινοβουλευτικού δικαίου, παρέμεινε στη θέση του, συμβιβάστηκε με την παράνομη αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του, καθώς και με την περιθωριοποίησή του στο διοικητικό σχήμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο κ. Αγοραστός, από την πλευρά του, συμβιβάστηκε μ’ αυτή την εκτροπή και μόνον προχτές, όταν πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες ότι ζητούμε την παραίτηση του Αντιπεριφερειάρχη, έκρινε σκόπιμο να ρίξει «κανά δυο τουφεκιές» για την τιμή των όπλων…

Θα μπορούσε  να υποστηρίξει κανείς ότι το ατυχές αυτό περιστατικό αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της πλειοψηφίας και της διοικούσας ομάδας της Περιφέρειας, εάν δεν είχαν μεσολαβήσει τα ακόλουθα γεγονότα και δεν είχαν διαπιστωθεί οι εξής αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία της Περιφέρειας:

α) Ο κ. Αλεξόπουλος εδώ και μήνες δεν συμμετέχει με κανένα τρόπο στην πολιτική ζωή της Περιφέρειας. Δεν επισκέπτεται καν το γραφείο του στην τέως Νομαρχία, δεν ενημερώνεται και δεν παρεμβαίνει για κανένα ζήτημα της Μαγνησίας, ενώ εσχάτως αποφάσισε να μην παρίσταται ούτε σε συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, ακόμη και για κομβικής σημασίας θέματα που αφορούν τη Μαγνησία. Ο δε κ. Αγοραστός ανέχεται αυτή τη συμπεριφορά και δεν πράττει τίποτα για να προστατεύσει το κύρος της Περιφέρειας.

β) Η θεσμική αυτή ανισορροπία, με την έκνομη παραχώρηση νομοθετημένων αρμοδιοτήτων, ασκεί καθοριστική αρνητική επιρροή στην ομαλή και κανονική λειτουργία των υπηρεσιών στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, τη διοικητική ευθύνη των οποίων φέρει, βάσει του «Καλλικράτη», ο αιρετός χωρικός Αντιπεριφερειάρχης. Οι υπηρεσίες είναι κατ’ ουσίαν «ακέφαλες», δεν υπάρχουν σαφώς προσδιορισμένα διοικητικά καθήκοντα, ενώ στο σύνολό τους οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων παρουσιάζουν εικόνα διοικητικής διάλυσης.

γ) Η απουσία χωρικού Αντιπεριφερειάρχη έχει ήδη επηρεάσει δυσμενώς την πορεία των έργων του Νομού, τόσο  αυτών που ήδη εκτελούνται όσο και εκείνων που θα μπορούσαν να προγραμματιστούν ή αν ενταχθούν προς υλοποίηση μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Περιφερειακής Αρχής. Η πλήρης αδυναμία παρακολούθησης των εξελίξεων και υλοποίησης των προτεραιοτήτων του τόπου μας, έχουν ήδη καταστήσει τη Μαγνησία ουραγό στις εντάξεις νέων έργων και τις απορροφήσεις των συγχρηματοδοτούμενων πόρων με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια! Η Μαγνησία από πρωταθλήτρια στη Θεσσαλία στον τομέα των νομαρχιακών έργων κατρακύλησε την τελευταία διετία στην τελευταία θέση των θεσσαλικών νομών! Ούτε το ζήτημα αυτό απασχόλησε την πλειοψηφία, η οποία επί διετία αποφεύγει επιμελώς να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο…

δ) Ο Νομός Μαγνησίας έχει παραμείνει ουσιαστικά «ακέφαλος» και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κορυφαίο πολιτικό όργανο της Θεσσαλίας, με την παρουσία του και την εμβέλειά του να υποβαθμίζονται συνεχώς σε επίπεδο διοικητικών, πολιτικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

ε) Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο από ηθικο-πολιτική σκοπιά:

Ο κ. Αλεξόπουλος, ο ανύπαρκτος πολιτικά και διοικητικά Αντιπεριφερειάρχης, την ίδια στιγμή που έχει συνθηκολογήσει ως προς την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του, συνεχίζει να εισπράττει τον παχυλό μισθό των 3 χιλιάδων περίπου ευρώ, χωρίς να εισφέρει το παραμικρό στο δημόσιο, περιφερειακό και τοπικό συμφέρον. Την ίδια στιγμή που οι πολίτες υφίστανται τις μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας και διαλύεται ο κοινωνικός ιστός από τις οριζόντιες περικοπές των κάθε λογής αποδοχών, ο κ. Αλεξόπουλος, γαλήνιος, ατάραχος και ανενδοίαστος, δεν έχει κανενός είδους ηθική επιφύλαξη στο να εισπράττει γιγαντιαία αργομισθία, χωρίς εν τω μεταξύ να προσφέρει ή να πράττει απολύτως τίποτα. Ο δε κ. Αγοραστός, προκειμένου να μην διαταράξει τις ευαίσθητες εσωτερικές ισορροπίες της παράταξής του, ανέχεται σιωπηλός την αργομισθία του…

Επειδή η θεσμική, δημοκρατική και ηθική αυτή εκτροπή, σε συνδυασμό με την προκλητική συμπεριφορά του Αντιπεριφερειάρχη, θέτουν σε κίνδυνο το οικοδόμημα της αιρετής Περιφέρειας, τα συμφέροντα της Μαγνησίας και τον πυρήνα των συλλογικών μας αξιών σε περίοδο έντονης κοινωνικής κρίσης, ερωτάται η πλειοψηφία και ο κ. Περιφερειάρχης, που έχουν και τη βασική ευθύνη για την παράταση αυτής της εκτροπής, που μας δυσφημεί στο πανελλήνιο, σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να αποκατασταθεί η θεσμική ισορροπία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και να λάβει τέλος αφενός αυτό το ιδιότυπο καθεστώς της παραλυσίας και της διάλυσης και αφετέρου αυτή η ηθική πρόκληση εκ μέρους του κ. Αλεξόπουλου.

Η πρόταση της παράταξής μας είναι να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με το οποίο:

– είτε να αποδοθούν πλήρως οι νομοθετημένες αρμοδιότητες στον αιρετό Αντιπεριφερειάρχη για να ασκήσει τα καθήκοντά του και να εργαστεί για το καλό του τόπου,

– είτε να ζητείται ευθέως η παραίτηση του κ. Αλεξόπουλου, ώστε να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και ηθική πίεση στον διοικητικά ανύπαρκτο και αργόμισθο Αντιπεριφερειάρχη.

Μόνο με τη στάση μας αυτή θα αποδείξουμε στο χειμαζόμενο κοινωνικό σώμα ότι τα θεσμικά κενά του «Καλλικράτη» δεν είναι ικανά να σταθούν εμπόδιο στην εφαρμογή των κανόνων της δημοκρατίας και της πολιτικής ηθικής”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ