“Επιβεβλημένη η εξαίρεση των σχολείων από την εξίσωση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο”

Tα παρακάτω γράφει η Μαρία Γκουγκουσκίδου, δικηγόρος και Περιφερειακή Σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στο προσωπικό της ιστολόγιο. Το θέμα αφορά τα σχολεία όλης της Ελλάδας: «Ξεκίνησε» τύποις η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο πωλείται ακριβότερο κατά 50% περίπου σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, ως αποτέλεσμα της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσής του στο 80% του αντίστοιχου φόρου του πετρελαίου κίνησης…

Αυτό για την περιοχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εκτός όλων των άλλων δυσμενών συνεπειών που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι θα έχει, θα αποτελέσει κι ένα πλήγμα στη βασική αποστολή του κράτους, που σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ, η δημόσια δωρεάν παιδεία.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε συνδυασμό και με τη δυσχερή οικονομική θέση των δήμων, η πλειοψηφία των οποίων είναι ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που θα παρουσιαστεί, θα οδηγήσει σε πρωτοφανείς καταστάσεις.

  • Σχολεία που θα μείνουν χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης.

  • Γονείς που θα καλούνται να καταβάλουν εξ ιδίων χρήματα για την προμήθεια πετρελαίου για τα σχολεία των παιδιών τους.

  • Διευθυντές, σύλλογοι δασκάλων και καθηγητών, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων που θα καλούνται να εξεύρουν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Και εν μέσω όλων αυτών τα παιδιά μας, τα οποία στα πρώτα βήματα της μαθητικής τους ζωής θα έρθουν αντιμέτωπα με τη σκληρή πραγματικότητα, την αδυναμία της πολιτείας να τους παρέχει το αγαθό της δημόσιας δωρεάν παιδείας σε αξιοπρεπείς συνθήκες, κατάλληλες για μάθηση, την ανεπάρκεια και την αδυναμία των δημοτικών αρχών να καλύψουν τις ελλείψεις της πολιτείας, την αδυναμία των γονιών τους, μέσα στη βαθειά οικονομική κρίση που βιώνει η κάθε οικογένεια, να συνδράμουν για τη θέρμανση των σχολείων τους.

Η υγεία, σωματική και ψυχική, των παιδιών μας θα τεθεί σε κίνδυνο και είναι απαραίτητο να το αντιληφθούμε όλοι.

Έστω και τώρα, η κυβέρνηση, οφείλει να αποτρέψει το επικείμενο κακό από την έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία της χώρας μας.

Μοναδική λύση είναι η εξαίρεση των σχολείων, με ειδική νομοθετική ρύθμιση, από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο 80% του αντίστοιχου φόρου του πετρελαίου κίνησης. Η εξαίρεση αυτή είναι επιβεβλημένη και υποχρεωτική για την πολιτεία, η οποία είναι και συνταγματικά δεσμευμένη να έχει την ΠΑΙΔΕΙΑ ως βασική αποστολή της.

Κι αυτό από σήμερα πρέπει όλοι να το θεωρήσουμε ως βασικό καθήκον και υποχρέωσή μας. Να πείσουμε την πολιτεία να αντιληφθεί τον κίνδυνο που επέρχεται. Οι εκπαιδευτικοί με τα συνδικαλιστικά τους όργανα, οι γονείς και κηδεμόνες με τους συλλόγους και τις ενώσεις τους, οι δήμοι με τις περιφερειακές και την κεντρική τους ένωση, οι περιφέρειες με τα δικά τους όργανα.

Οφείλουμε όλοι να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό και να ασκήσουμε πιέσεις όπου είναι δυνατόν, γιατί η υγεία των παιδιών μας, σωματική και ψυχική, είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό οποιωνδήποτε δημοσιονομικών στόχων, μνημονίων και ευρω – αντιπαραθέσεων.

Πηγή:gougouskidou.blogspot.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ