Πρόταση για ρύθμιση των δανείων για καταναλωτές με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και υπό προϋποθέσεις, επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», στο υπουργείο αποκλείουν το σενάριο μιας οριζόντιας ρύθμισης των δανείων για όλους τους δανειολήπτες, αφού κάτι τέτοιο προσκρούει αφενός στους κανονισμούς της ελεύθερης αγοράς, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις από τις τράπεζες και την τρόικα.
Πηγές αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προχωρεί στη σύνταξη νομοθετικής ρύθμισης σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα ρυθμίζουν τα δάνεια στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά προσώπων με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο ύψος. Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα της διαμόρφωσης μηνιαίας δόσης στο 30% του διαθέσιμου εισοδήματος, κάτι που αποτελούσε και προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που εξετάζονται είναι ο δανειολήπτης να είναι συνεπής στις μέχρι τώρα υποχρεώσεις του έναντι των τραπεζών και να αποδεικνύει τη μείωση των εισοδημάτων του κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.
Επιπλέον, οι τράπεζες, σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, θα μπορούν να διαμορφώνουν τέτοια δόση (στο 30% του εισοδήματος) με τη χρονική επιμήκυνση του δανείου. Δεν αποκλείεται να ορίζεται και η διάρκεια της χρονικής παράτασης.
Στην πρόταση που μελετά το υπουργείο Ανάπτυξης, οι τράπεζες δεν θα προχωρούν σε αναπροσαρμογή του επιτοκίου κατά τη διάρκεια της επιμήκυνσης.
Οι αλλαγές αυτές που επεξεργάζεται το υπουργείο, σύντομα θα τεθούν υπόψη των τραπεζών. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεργασία των δύο πλευρών είναι σχεδόν καθημερινή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, και μάλιστα σε πολύ καλό κλίμα.
Εξάλλου, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά και σε αλλαγές του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μία από τις προτάσεις που μελετά είναι να ξεκινά η αποπληρωμή της οφειλής από την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης του δανειολήπτη στη δικαστική διαδικασία ρύθμισης των χρεών του.
Με προσοχή εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία και με τις τράπεζες το θέμα των πλειστηριασμών των κατοικιών.
Μέχρι τώρα δίνονται ετήσιες παρατάσεις λόγω της οικονομικής ύφεσης για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ύψους έως 200.000 ευρώ.
Το υπουργείο, μετά και από συνομιλίες που έχει με τις τράπεζες, επεξεργάζεται την καθιέρωση του θεσμού της “δεύτερης ευκαιρίας”. Δηλαδή, όταν ο δανειολήπτης φτάνει στο σημείο να κινδυνεύει να χάσει την κατοικία του, η τράπεζα να του δίνει τη δυνατότητα για κάποιο χρονικό διάστημα να μένει στην κατοικία έναντι συμβολικού ενοικίου. Μετά την πάροδο της περιόδου αυτής θα επανεξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης νέου δανείου με διαφορετικούς όρους.