Προβληματισμός για τον εκτροπή του Αχελώου

Με στόχο την πολύπλευρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου και την ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου για το σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης απορροής του Πηνειού αλλά και του Αχελώου οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας διοργάνωσαν ημερίδα για τον Αχελώο. Στην εκδήλωση αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου με τους περισσότερους εισηγητές να τηρούν αρνητική στάση, ενώ δεν έλειψαν και οι εισηγήσεις για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου το οποίο χαρακτήρισαν περιβαλλοντικό και ενεργειακό.

Οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι το ελληνικό κράτος δανειζόταν χρήματα και τα μοίραζε απλόχερα, χωρίς να σκέφτεται πως θα αποπληρώσουν οι επόμενες γενεές τα δανεικά και το ίδιο μοντέλο διαχείρισης προτείνουν και για το νερό στα πλαίσια μικροπολιτικών και συνδικαλιστικών παιχνιδιών στη Θεσσαλία.

«Αφού εξαντλούμε επιφανειακά και μόνιμα υπόγεια αποθέματα νερού της Θεσσαλίας, ζητάμε επιπλέον “δανεικό” νερό από την λεκάνη του Αχελώου (και στο μέλλον δεν ξέρουμε από που αλλού θα ζητήσουμε) χωρίς να σκεφτόμαστε την εξοικονόμηση και τις άλλες εναλλακτικές λύσεις. Το πρόβλημα αποκτά και οικονομική διάσταση αν εξετάσει κάποιος πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν ήδη στις μελέτες της εκτροπής και σε έργα που δεν εξυπηρετούν. Ποιος τα πλήρωσε; Ποιος είναι υπόλογος για όλα αυτά τα χρήματα που χάθηκαν;

Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα οξύτατο υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλική πεδιάδα με επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. Το πρόβλημα έχει λύση, μόνο στη βάση μιας νοοτροπίας που στηρίζεται:

-στην εξοικονόμηση νερού,

-στην αποτελεσματική διαχείριση της ζήτησης και

-στην επιστημονικά τεκμηριωμένη προσαρμογή/αναδιάρθρωση των καλλιεργειών –στα διαθέσιμα υδατικά αποθέματα –που δεν είναι λίγα», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Στη χθεσινή εκδήλωση εισηγήσεις παρουσίασαν οι κ.κ. Νικήτας Μυλόπουλος Αν. καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κίμων Χατζημπίρος Αν. καθηγητής ΕΜΠ, Ντίνος Διαμάντος Πρόεδρος ΤΕΕ, Ν. Χρυσόγελος ευρωβουλευτής ΟΠ, Σπύρος Δανέλης ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Χονδρός μέλος γραμματείας τμήματος περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, και Νίκη Φούντα βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Ν. ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Μυλόπουλος υποστήριξε ότι το υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλία μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ως μία οικολογική καταστροφή, με βασικό υπεύθυνο το μοντέλο της υδροβόρας και . χημικοσυντηρούμενης γεωργικής ανάπτυξης που ακολούθησε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το κύριο χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι το μονίμως ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο, αφού για πολλά χρόνια στη Θεσσαλία καταναλώνονται μεγαλύτερες ποσότητες νερού απ’ όσες εισρέουν στο πλαίσιο του ετήσιου υδρολογικού κύκλου. Αποτέλεσμα είναι ότι κάθε χρόνο, εκτός από τα ανανεώσιμα, εξαντλούνται και τα μόνιμα υδατικά αποθέματα, που αποτελούν τη φυσική κληρονομιά της περιοχής.

«Το έργο της εκτροπής του Αχελώου λειτούργησε στο παρελθόν ως η μεγάλη, μυθικών διαστάσεων υπόσχεση, πάνω στην οποία στηρίχτηκε ιδεολογικά η αδιέξοδη αγροτική ανάπτυξη στη Θεσσαλία. Σήμερα, το συγκεκριμένο έργο όπως και τα παρόμοια γιγάντια υδραυλικά έργα παγκοσμίως, έχει ξεπεραστεί, τόσο ως φορέας μίας παρελθούσας πολιτικής αντίληψης για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, όσο όμως και από τα ίδια τα στοιχεία. Αν υπάρχει λύση στο αδιέξοδο, αυτή δεν μπορεί παρά να αφορά συντονισμένες παρεμβάσεις και έργα ήπιου χαρακτήρα, με στόχο την προσαρμογή της ανάπτυξης στη φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος» τόνισε ο κ. Μυλόπουλος.

Ο Κ. ΧΑΤΖΗΜΠΙΡΟΣ

Για μοναδική περίπτωση τεχνικού έργου τόσο λόγω μεγέθους όσο και λόγω επηρεασμού της κοινής γνώμης, έκανε λόγο ο κ. Χατζημπίρος υποστηρίζοντας ότι το μεγαλεπήβολο όραμα ήταν η ένωση, για το καλό της εθνικής οικονομίας, δύο μεγάλων φυσικών πόρων που χωρίζονται από την οροσειρά της Πίνδου, του ποταμού Αχελώου «που χάνεται στη θάλασσα» και της θεσσαλικής πεδιάδας «που διψάει για άρδευση».

Παράλληλα υποστήριξε ότι πρόκειται για το κορυφαίο μεταξύ των πολλών παραδειγμάτων αλόγιστης ανάπτυξης που ευδοκιμούν στον ελληνικό χώρο και σημείωσε ότι η εκτροπή του Αχελώου έγινε σταδιακά αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής ταυτότητας και η αναγκαιότητα της εξελίχθηκε σε βαθιά ριζωμένη πεποίθηση πολύ μεγάλου μέρους του τοπικού πληθυσμού.

Ο Αχελώος πέρασε στη συλλογική συνείδηση σαν πανάκεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής αν και οι σχετικές μελέτες στην αρχή δεν υπήρχαν και στη συνέχεια ήταν ανεπαρκείς, αποσπασματικές και αλληλοσυγκρουόμενες, ανέφερε ο καθηγητής για να υπογραμμίσει ότι η εκτροπή του Αχελώου δεν είναι κερδοφόρο σχέδιο παρά μόνο αν εκτιμηθεί με όρους ψήφων και πελατειακών σχέσεων.

«Σήμερα, με δεδομένη τη συρρίκνωση των εθνικών πόρων, η προσπάθεια της ελληνικής διοίκησης αναμένεται ότι θα στραφεί εκ νέου προς την Ε.Ε. ελπίζοντας ότι, αν ξεπεραστούν οι δικαστικές εμπλοκές, θα δοθεί στα έργα υψηλό ποσοστό χρηματοδότησης από τα νέα Κοινοτικά Διαρθρωτικά Ταμεία» υποστήριξε ο κ. Χατζημπίρος, ο οποίος νωρίτερα είχε τονίσει ότι τα έργα εμφανίστηκαν κατά καιρούς να έχουν περιβαλλοντικούς στόχους, δηλαδή την αναβάθμιση του Πηνειού και των υπόγειων θεσσαλικών νερών ή υδρευτικούς στόχους, δηλαδή την προμήθεια πόσιμου νερού σε θεσσαλικές πόλεις.

«Αν και εκτροπή χωρίς αρδευτικό δίκτυο δεν έχει νόημα, ωστόσο από πίσω υπάρχει μια ορισμένη απλή λογική: ας συνεχίσουμε το έργο, εισπράττοντας το πολιτικό όφελος και, όταν τελειώσει και μπορούμε να έχουμε στη Θεσσαλία όσο νερό θέλουμε, θα μπορούμε να επικαλεστούμε την ανεπάρκεια των εκτελεσθέντων έργων και να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση των υπόλοιπων. Τα αναγκαία χρήματα κάπως θα βρεθούν, αφού θα είναι απαραίτητα για να μην μείνει η επένδυση μισοτελειωμένη.

Τα έργα εκτροπής του Αχελώου έχουν ήδη προκαλέσει μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου μιας ευρείας ορεινής περιοχής. Ως σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Υπάρχει εκτεταμένη έλλειψη των πολυσύνθετων υδρολογικών, οικολογικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και λοιπών δεδομένων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν σοβαρές μελέτες» ήταν η άποψη που κατέθεσε ο κ. Χατζημπίρος.

Ο ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ

Τις πάγιες θέσεις που είχε παρουσιάσει και στην πρόσφατη εκδήλωση του ΤΕΕ για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου επανέλαβε από το βήμα της ημερίδας ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ@Δ. Θεσσαλίας Ντ. Διαμάντος σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην βελτίωση του υδροφόρου ορίζοντα στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα θα συμβάλει και στην προσπάθεια παραγωγής ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Οι εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις εισηγήσεις των ευρωβουλευτών Ν. Χρυσόγελου των Οικολόγων Πράσινων και Σπ. Δανέλη του ΠΑΣΟΚ της βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ  Ν. Φούντα  και του Γ. Χονδρού μέλους γραμματείας τμήματος περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ