Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, με αφορμή τα όσα αποφασίστηκαν για την εκχώρηση δημόσιων αγαθών και περιουσίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της καγκελαρίου της Γερμανίας στην Αθήνα, Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
“Η πρόσφατη επίσκεψη της κ. Μέρκελ αποτυπώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πιέσεις που ασκούνται από τους Γερμανούς επιχειρηματίες ώστε να τους εκχωρηθούν μεγάλοι και σημαντικοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Σε καιρούς κρίσης όσο πιο απαραίτητο είναι για τη ζωή μας ένα αγαθό τόσο πιο ελκυστικό γίνεται ως εμπόρευμα. Το πεδίο των αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α φαίνεται ότι αποτελεί τον προνομιακό χώρο για…μπίζνες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διοργάνωση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, με την TASK FORCE και τον κ. Ράιχενμπαχ να «ξεκαθαρίζουν το τοπίο» για το ποια είναι τα πραγματικά τους σχέδια. Δημόσια αγαθά όπως ενέργεια και νερό αλλά και η διαχείριση απορριμμάτων, κοινωνικές υπηρεσίες και υγεία παραδίδονται με προκάλυμμα τη «μεταφορά τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής υποστήριξης» των Γερμανών στους Δήμους”.
Ήδη με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών τα ποσοστά που κατείχε το ελληνικό δημόσιο σε ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ παραχωρούνται στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. Γεγονός βέβαια καθόλου ανεξάρτητο με την ιδιωτικοποίηση των νερών μέσω των υδροηλεκτρικών έργων που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο.
Παράλληλα, στον τομέα των απορριμμάτων προωθούνται πανάκριβες όσο και αναποτελεσματικές λύσεις που θα οδηγούν τα σκουπίδια σε φαραωνικά εργοστάσια επεξεργασίας, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η καύση τους. «Λύσεις» που βάζουν ταφόπλακα στην πρόληψη, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και παραδίδουν στους ιδιώτες την αποκομιδή και όλη τη διαχείριση για να είναι κερδοφόρες οι τεράστιες επενδύσεις που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν οι πολίτες αλλά και το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Με ποιο τρόπο θα παρέμβετε ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να μην παρακάμπτεται η Βουλή σε τέτοια μείζονα ζητήματα και να μην επιβάλλονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για την ζωή των πολιτών, (όπως όλα αυτά τα σχέδια εκποίησης), δια της πλαγίας οδού, μέσω αποφάσεων Περιφερειών, Δήμων ή ακόμα και μέσω Υπουργικών Αποφάσεων, όπως σήμερα αλλά και στο παρελθόν, έχετε κάνει ως Κυβέρνηση;
2. Ποιο είναι το σχέδιό σας ως Υπουργείου προκειμένου να προστατεύσετε αυτούς τους κρίσιμους πόρους της χώρας νερό, ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων από την ανηλεή επίθεση που προωθείται;”