Τα σημεία της ομόφωνης απόφασης που προέκυψε μετά από παρεμβάσεις των υπολοίπων συνδικαλιστών και απλών μηχανικών στην εισήγηση που παρουσίασε ο πρόεδρος Ντ. Διαμάντος, χαρακτηρίστηκαν ως «κοινός τόπος», με σεβασμό στη διαφορετικότητα και τις επιμέρους διαφωνίες που εκφράστηκαν.
Παράλληλα έγινε ομοφώνως επίσης δεκτό να συμμετάσχει το ΤΕΕ στη δημιουργία Ανοιχτού Δικτύου Συντονισμού της Αντίστασης και της Αλληλεγγύης από όλους τους φορείς και συλλογικότητες των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των επιστημόνων, με κύρια χαρακτηριστικά την ενότητα στη δράση, την ισοτιμία στη λήψη των αποφάσεων και τη δημοκρατική έκφραση της διαφορετικότητας.
«Την ίδια στιγμή που «διατυμπανίζεται» – με ή χωρίς το μνημόνιο- η ανάγκη μείωσης των «εργοδοτικών εισφορών» (και επιβάλλεται κατάργηση των εισφορών ΟΕΚ, μείωση των εισφορών προς ΙΚΑ), οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών (και αυτές δηλαδή «εργοδοτικές») ζητείται να αυξηθούν και μάλιστα, υπέρογκα. Στους δε, δημοσίους υπαλλήλους διπλ. Μηχανικούς – και ιδιαίτερα, τους μετά το 1993 μηχανικούς που δεν ασφαλίζονται στο Δημόσιο αλλά, αποκλειστικά στο ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ (πρ. ΤΣΜΕΔΕ)- η αύξηση των εισφορών δεν αυξάνει το μισθολογικό κόστος για το κράτος αφού απλά, απομειώνει, σε τραγικά επίπεδα, τον καθαρό μισθό τους.
Με το Ν3518/2006 οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 40% (παράλληλα βέβαια, με τις αυξήσεις στις παροχές σύνταξης και εφάπαξ κυρίως προς όφελος των μετά το 1993 ασφαλισμένων μηχανικών).
Όμως, οι εισφορές και του σημερινού επιπέδου για τους μηχανικούς είναι δυσβάσταχτες.
Οι «ψυχροί» αριθμοί αποκαλύπτουν την πλήρη αλήθεια:
• Από 97.697 ασφαλισμένους στον Κλάδο Υγείας οι 25.117 δεν έχουν καλύψει τις εισφορές τους και, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
• 7.897 ασφαλισμένοι έχουν προβεί σε ρύθμιση οφειλών τους.
• Στο Α’ εξάμηνο του 2012, από τα 69.361 ειδοποιητήρια που εκδόθηκαν εξοφλήθηκαν τα 43.104. Στο Β’ εξάμηνο του 2012, από τα 68.489 ειδοποιητήρια που εκδόθηκαν εξοφλήθηκαν τα 46.166.
• Δραματική είναι και, η μείωση των εγγραφών των νέων μηχανικών (λόγω του ότι, με την εγγραφή ξεκινά και η ασφάλιση).
Οι νέες εγγραφές ήταν: 2007-4.126, 2008- 4.426, 2009- 4.428, 2010- 4.293, 2011- 3.478 και, 2012 (μέχρι 29/9) – μόλις 1.595.
Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών δεν δικαιολογείται ως προς την βιωσιμότητα του ταμείου.
Τουναντίον, μέσα από αναλογιστική μελέτη του ΤΕΕ και του Τομέα Μηχανικών του ΕΤΑΑ, συναθροίζοντας και τα παραπάνω στοιχεία, τεκμηριώνεται η ανάγκη μείωσης των εισφορών αφού, αναδεικνύονται δύο κορυφαία ζητήματα:
• Η αύξηση οδηγεί σε μείωση του χρόνου βιωσιμότητας και κατάσταση προβληματικού ταμείου μέσα σε 12 χρόνια.
• Ο κλάδος Μηχανικών του ΕΤΑΑ παρουσιάζεται με πλεόνασμα. Το 2010 214,6 εκ ευρώ και το 2011 (μέσα στη βαθιά κρίση, ύφεση και ανεργία) 378 εκ ευρώ.
Το κράτος λοιπόν, στην παρούσα χρονική στιγμή, απέναντι στους μηχανικούς εμφανίζεται με 3 «πρόσωπα»:
• Το 1ο πρόσωπο, αυτό του μεγαλύτερου «μπαταχτσή». Αφού, χρωστά 600 εκ στο ΤΣΜΕΔΕ (από την 3μερή χρηματοδότηση που ποτέ δεν έδωσε) και, σχεδόν, 5,5 δις ευρώ προς εργολήπτες και μελετητές (μικρομεσαίους κατά συντριπτικό ποσοστό) που ήδη, παρέδωσαν στο κράτος τα έργα και τις μελέτες.
• Το 2ο πρόσωπο, αυτό του μεγαλύτερου «ριφιφατζή». Αφού, χωρίς να ρωτήσει κανένα, χρησιμοποιώντας το «μακρύ χέρι» της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), έκλεψε τα χρήματα των ασφαλισμένων μηχανικών (3,2 δις περίπου) για να τα «σπρώξει» στο PSI. Ξεπερνώντας δε, κάθε όριο θράσους, έφτασε να κλέψει και χρήματα και από το ΤΕΕ (κεντρικό και ορισμένα Περιφερειακά τμήματα), χρήματα πάλι των μηχανικών που, τα εισφέρουν στο φορέα τους με άμεση ετήσια εισφορά χαμηλή (επειδή είναι οριζόντια για όλους) και, με έμμεσες εισφορές –ποσοστό επί του παραγωγικού τους έργου (αναλογικές με τον επαγγελματικό φόρτο, για να μην επιβαρύνονται οι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι).
Θέλουμε να στηλιτεύσουμε την ίδια πράξη «υφαρπαγής» των διαθέσιμων αποθεματικών που έγινε και εις βάρος των Μονάδων Υγείας και των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Η πράξη αυτή καταβαραθρώνει την «κορωνίδα» του κοινωνικού κράτους που είναι η Παιδεία και η Υγεία και, «ναρκοθετεί» το μέλλον της Ελλάδας και του λαού.
•Το 3ο πρόσωπο, αυτό του μεγαλύτερου «ταχυδακτυλουργού». Αφού, τόσα χρόνια, και τώρα ακόμα που η χώρα βρίσκεται μπροστά στον κοινωνικό και οικονομικό «αφανισμό» συνεχίζει το… χαβά του. Όσα του λείπουνε, από την «τρύπια τσέπη του» όπως πάντα, στην «αρπαγή» από τα συνήθη «υποζύγια». Και του …ξέφυγε του καημένου του Υπουργού Εργασίας στη συνάντηση με τους Επιστημονικούς φορείς του ΕΤΑΑ: «Μας λείπουν 265 εκ. ευρώ και από τις αυξήσεις των εισφορών των μηχανικών προσδοκούμε τα 65 εκ. τουλάχιστον». Πως; Χωρίς καν να «ιδρώσουν», χωρίς να «ξοδέψουν» ούτε μία δεύτερη σκέψη: Από τους μηχανικούς δημοσίους υπαλλήλους (με μία ακόμη «αφαίμαξη» από τον καθαρό μισθό τους), και από τους μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες που θα χρειαστούν ασφαλιστική ενημερότητα για να δουλέψουν ή να εισπράξουν χρήματα από το…δημόσιο.
Όλα σε ένα τα παραπάνω «πρόσωπα» του κράτους συμφώνησαν επίσης, και σε κάτι άλλο: Καταργούμε το νόμο Λοβέρδου (του Μαρτίου του 2012) και, με μία νομοθετική πράξη όλα τα ταμεία υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ.
Ενώ δηλαδή, το ΕΤΑΑ (και οι τρεις κλάδοι από κοινού, προχώρησαν σε μία αναλογιστική μελέτη ώστε, μέχρι 31/12/2012 (ως έλεγε ο νόμος Λοβέρδου) να τεκμηριωθεί ότι, μπορεί ένας «αυτοτελής και ενιαίος κλάδος υγείας» στο ΕΤΑΑ να αποδώσει οικονομικές και ποιοτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση (λες και παίρναμε ποτέ!) το «3/πρόσωπο» κράτος «ψάχνεται» πως θα καλύψει τον, εκ της ιδρύσεώς του, ελλειμματικό και μπατιριμένο ΕΟΠΥΥ (πήρε «προίκα» χρέος πάνω από 2,5 δις, και δημιουργεί συνεχώς έλλειμμα!). Και τον βρήκε τον τρόπο! Βάζει και το ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, υπολογίζοντας να «τσιμπήσει» άλλο 1,5 δις περίπου (τα 900 εκ ευρώ από τους μηχανικούς).
Θα πει κάποιος, «αφού εσείς έχετε, δώστε να σωθούν και κάποιοι άλλοι». Ήδη, όπως παραπάνω αναλύθηκε, δώσαμε. Θέλαμε δε θέλαμε. Και, χωρίς να μας ρωτήσουν μάλιστα.
Πρέπει εδώ όμως, όλοι, και κυρίως οι μηχανικοί ασφαλισμένοι, να γνωρίζουν 2 πράγματα για το ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ (γνωστό πρότινος ως ΤΣΜΕΔΕ):
1. Το λέμε από το 2007 που, η τότε Κυβέρνηση με την «σιγή ιχθύος» της τότε Αξιωματικής αντιπολίτευσης (τώρα και οι δύο είναι Κυβέρνηση) , ξεκινούσαν την «επιχείρηση ενοποίηση – άλωση» του ΤΣΜΕΔΕ. Ήταν και θα συνέχιζε να είναι υγιές ταμείο παρόλο που, δεν έχει «κοινωνικούς πόρους» (δεν φτάνουν ούτε στο 1% των εσόδων του) παρά, μόνο τους πόρους των ασφαλισμένων του.
2. Ασφαλίζει «ιδιότητα» (αυτή του διπλ. Μηχανικού και του Τεχνολόγου Εργολήπτη Δημ. έργων) με δύο σημαντικά (εξ όλων) επιχειρήματα- πλεονεκτήματα και δυνατότητες που προκύπτουν από αυτό:
• Να μπορεί να κρατά τις «άμεσες» («οριζόντιες» για όλους) εισφορές όσο επιτρέπεται από τη βιωσιμότητα του ταμείου, χαμηλά αφού, με τις «έμμεσες» εισφορές (άρα, δίκαια αναλογικές σε όσους έχουν και πόσο έχουν απασχόληση) ενίσχυε τη βιωσιμότητα (πάντα όμως με την έγκριση του εποπτεύοντος Υπουργείου)
• Να μπορεί να έχει «κλειστές τις πόρτες» σε κάθε πολιτικάντικη απόφαση που θα «έμπαζε» στο ταμείο τον κάθε ένα (το παράδειγμα του ΝΑΤ, υγιές που αυτή η «πολιτική» το «έριξε στα βράχια» είναι χαρακτηριστικό)
Προφανώς, ένα υγιές ασφαλιστικό ταμείο όπως το ΤΣΜΕΔΕ αλλά, και το ΕΤΑΑ τώρα, δεν τους ενδιαφέρει να το «στραπατσάρουν» και να το βάλουν στο «άπατο βαρέλι». Αρκεί, πρόσκαιρα, να πάρουν, εύκολα, τα χρήματα που τους λείπουν για να καλύψουν αλλού «μαύρες τρύπες».
Οι 17 «γραμμές αίματος» των μηχανικών
1. Μείωση των πάγιων ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα προ της ισχύος του Ν.35182006, στα επίπεδα του 1992 και, «πάγωμα» για όσα χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει «δείκτη ύφεσης» με παράλληλη αύξηση των αναλογικών εισφορών. Εξέταση δυνατότητας «κλίμακας προσαρμογής» του ύψους των υποχρεωτικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών κα’ αναλογία με τα πραγματικά τους εισοδήματα.
2. Μη αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 αλλά, επαναφορά στα όρια των 60 χρόνων για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες.
3. Ανατροπή του Ν.2469/1997 που υποχρεώνει τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ.
4. Αυτοδιαχείριση του ΕΤΑΑ.
5. Κατάργηση του «τοκογλυφικού» ποσού υπερημερίας στις ανεξόφλητες εισφορές και αντικατάσταση με ένα «εφάπαξ» ποσό που θα κυμαίνεται από μηδέν (Ο) έως 30% του ετήσιου εισοδήματος του ασφαλισμένου κατά το έτος των ανεξόφλητων εισφορών.
6. Ρύθμιση των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών σε «άτοκες δόσεις» το ποσό της οποίας δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος του ασφαλισμένου.
7. Χορήγηση άτοκης «επιδότησης» από την «Τράπεζα Αττικής» (το ταμείο κατέχει το 42,5% και, ενδέχεται να αυξηθεί σε πάνω από 60% με τη συμμετοχή στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου) για ποσό ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και 5 χρόνων με εγγύηση (εγγυητική επιστολή) το ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ (πρ. ΤΣΜΕΔΕ) και, υποχρέωση τμηματικής καταβολής από τον ασφαλισμένο (με επιλογή του) κατά τα τελευταία 5 χρόνια ασφάλισης ή τα πρώτα 5 χρόνια συνταξιοδότησης ή 5 μικτά χρόνια των 2 περιόδων ή και σε συνδυασμό με το «εφάπαξ».
8. Χορήγηση ενημερότητας βιβλιαρίου υγείας για όλους τους μηχανικούς για όσα χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει «δείκτη ύφεσης».
9. Δικαίωμα προσωρινής διακοπής/παύσης εργασιών παροχής υπηρεσιών διπλωματούχου μηχανικού. Άμεση απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ (πρ. ΤΣΜΕΔΕ).
10. Η διακοπή /παύση εργασιών παροχής υπηρεσιών διπλωματούχου μηχανικού, να μη θέτει υπο αμφισβήτηση- διαπραγμάτευση την, ήδη αποκτηθείσα, «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος» του διπλωματούχου μηχανικού. Οι μηχανικοί που θα κάνουν χρήση του δικαιώματος αυτού, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα «διαρκούς εκπαίδευσης» του ΤΕΕ και του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ καθώς και, του ΟΑΕΔ (ως άνεργοι Επιστήμονες Ανώτατης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς δικαίωμα σφραγίδας και υπογραφής μηχανικού). Επίσης, θα έχουν δικαίωμα κατάθεσης αίτησης για πρόσληψη στον Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα όπου, με την τυχόν πρόσληψη τους, θα ενεργοποιείται η «άδεια άσκησης επαγγέλματος» και η «ασφάλισή τους» στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Οι μηχανικοί θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμα «παύσης» για συνολικό χρονικό διάστημα πέντε χρόνων κατά τον οριζόμενο από το νόμο ελάχιστο υποχρεωτικό χρόνο πλήρους συνταξιοδότησης– είτε τμηματικά είτε άπαξ- και, θα είναι ασφαλισμένοι στην 1η ασφαλιστική κατηγορία μέσω του Προνοιακού Κλάδου του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ (χωρίς υποχρέωση καταβολής από τους ίδιους).
11. Άμεση λειτουργία του «Προνοιακού κλάδου» (θεσπίσθηκε με το Ν.3518/2006 και από τότε, εκκρεμεί η «επίπονη» πράξη υπογραφής από ένα Υπουργό με φιλότιμο για τον κανονισμό λειτουργίας. Εκτός δε, από τους πόρους που προβλέφθηκαν στο νόμο, να εισρεύσουν στον κλάδο αυτό και τα 10 ευρώ/μήνα που ήδη πληρώνουν οι μηχανικοί και πάνε στον ΟΑΕΔ, χωρίς να δικαιούνται να λάβουν τίποτα!
12. Άμεση λειτουργία του «Ενιαίου Κλάδου Υγείας» του ΕΤΑΑ.
13. Διασφάλιση της «εγγυοδοσίας» του ταμείου προς τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς (εργολήπτες και μελετητές) με ευνοϊκούς όρους.
14. Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της «υποχρεωτικής ασφάλισης» και στον ΟΑΕΕ των μηχανικών προ του 1993 ( άκουσον άκουσον, κάτι που έγινε αποδεκτό για τους μετά το 1993!) που ασκούν δραστηριότητα συναφή προς την επιστημονική τους ιδιότητα.
15. Διασφαλισμένη επιστροφή- αναπλήρωση των κλεμμένων χρημάτων των μηχανικών στο ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ (πρ. ΤΣΜΕΔΕ) και στο ΤΕΕ.
16. Άμεση απόδοση της οφειλής των πλέον των 600 εκ. ευρώ του κράτους προς το ταμείο των μηχανικών από την τριμερή χρηματοδότηση του Ν.2084/1992.
17. Άμεση αναδρομική απόδοση των εισφορών των έργων «με παραχώρηση- ΣΔΙΤ» που δια του αντίστοιχου νόμου «χαρίστηκαν» στις Κοινοπραξίες των έργων παραχώρησης (εργοληπτικές ανώνυμες εταιρείες και Τράπεζες). Να σημειωθεί ότι :Μόνο οι 4 «Δρόμοι Ανάπτυξης» προϋπολογισμού 8,5 δις ευρώ πρέπει να αποδώσουν προς το ταμείο των μηχανικών ποσό ύψους 170 εκ. ευρώ (και προς το κράτος χαρτόσημο ύψους 4,08 εκ. ευρώ). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε : 2πλάσιο ποσό από το αναζητούμενο από τον Υπουργό (65 εκ ευρώ) να εισπράξει με τις αυξήσεις εισφορών από τους μηχανικούς. Πλήρη κάλυψη – επιδότηση των 25.117 μηχανικών που δεν έχουν να καταβάλλουν τις εισφορές και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ίδιοι και η οικογένειά τους. Ασφαλιστικές εισφορές 40 χρόνων για 1133 μηχανικούς. Ασφαλιστικές εισφορές της 1ης πενταετίας 17.000 νέων μηχανικών.
Συνοπτικά λοιπόν: 600 εκ ευρώ μας χρωστά το κράτος και 170 εκ ευρώ μας χρωστάνε οι Κ/Ξ έργων παραχώρησης, σύνολο 770 εκ ευρώ».