Της Τανιας Γεωργιοπουλου
Η ανάγκη να εξασφαλίσουν επιπλέον εισόδημα και η… τύχη οδήγησαν τους κατοίκους της Ελασσόνας στην πειραματική καλλιέργεια του τσαγιού του Ολύμπου. Το έως πριν από λίγο καιρό αυτοφυές αφέψημα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καλλιεργείται σε επαρκείς ποσότητες για να βγει στην αγορά. Αλλωστε, όπως λέει και ο εμπνευστής της ιδέας, κ. Θανάσης Παιδής, περιφερειακός σύμβουλος Λάρισας, είναι κρίμα ένα τόσο διάσημο brand name όπως ο Ολυμπος να μείνει ανεκμετάλλευτο.
Ολα άρχισαν όταν ο κ. Γεώργιος Κορρές βρέθηκε στην περιοχή για μια εκδήλωση. «Η γυναίκα μου είναι φαρμακοποιός και μαζί σκεφτήκαμε την ιδέα. Συναντήθηκα λοιπόν με τον κ. Κορρέ και τον ρώτησα αν θα του φαινόταν ενδιαφέρον να βγάλει τα “προϊόντα του Ολύμπου”, δηλαδή καλλυντικά που θα περιέχουν τα βότανα και τα αρωματικά του διάσημου βουνού. Εκείνος μου απάντησε ότι εάν βρίσκονταν άνθρωποι να τα καλλιεργήσουν, εκείνος θα απορροφούσε ποσότητες και μάλιστα μέσω συμβολαιακής γεωργίας».
Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα, και σήμερα πολλοί άνθρωποι στη γύρω περιοχή ασχολούνται με την καλλιέργεια κυρίως του τσαγιού του Ολύμπου, αλλά και άλλων αρωματικών φυτών από το βουνό.
Ο κ. Κώστας Χαλκιάς που διαθέτει κατάστημα εστίασης στην πόλη, επί χρόνια συνήθιζε κάθε φθινόπωρο να ανεβαίνει στο βουνό για να μαζέψει τσάι για προσωπική χρήση. Αλλωστε, η συλλογή ποσοτήτων άγριου τσαγιού για εμπορικούς λόγους απαγορεύεται από το δασαρχείο του Ολύμπου, με στόχο να προστατευτεί το φυτό που κινδύνευε σχεδόν να εκλείψει τα τελευταία χρόνια. «Ξεκίνησα λοιπόν να μαζεύω σπόρο και τον φύτεψα σε ένα θερμοκήπιο στην περιοχή του Κιλελέρ. Παράλληλα, κάναμε ανάλυση του χώματος του Ολύμπου για να δούμε ποια ακριβώς στοιχεία περιέχει. Στην αρχή κάποιες προσπάθειες ήταν αποτυχημένες, αλλά σιγά σιγά καταφέραμε να έχουμε σοδειά. Κάναμε επίσης ανάλυση στο προϊόν για να δούμε αν έχει τις ίδιες θρεπτικές ουσίες με το άγριο τσάι. Τώρα πλέον νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να αποκωδικοποιήσουμε τον τρόπο που βγαίνει το άγριο τσάι που καλλιεργείται σε μια έκταση κοντά στο χωριό Κρανιά». Οι δύο γιοι του κ. Τσούρα, που λόγω κρίσης δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, ασχολούνται τώρα με το νέο σχέδιο, που έχει και άλλες… προεκτάσεις. Φυτεύτηκαν και αρωματικά φυτά, ενώ δίπλα τοποθετήθηκαν μελίσσια για την παραγωγή μελιού.
Γερμανικό ενδιαφέρον
Ηδη έχουν χτυπήσει τα πρώτα τηλέφωνα από τη Γερμανία από εταιρείες που ενδιαφέρονται για το άγριο τσάι του Ολύμπου, που είναι μοναδικό, αλλά η σοδειά δεν είναι ακόμα αρκετή. «Ο στόχος είναι να φτιαχτεί ένας συνεταιρισμός μαζί με άλλους που ενδιαφέρονται, ώστε να υπάρχουν αρκετές ποσότητες», εξηγεί ο κ. Χαλκιάς.
Η «καινοτόμα» αγροτική καλλιέργεια αποτελεί διέξοδο για πολλούς κατοίκους της Ελασσόνας που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Ο κ. Θανάσης Κουτρουμπής είναι εκπαιδευτικός, αλλά βοηθάει και την αδελφή του στα οικογενειακά χωράφια όπου καλλιεργούν βιολογικό αμύγδαλο και ρόδια. Ξεκίνησαν τη βιολογική καλλιέργεια αμύγδαλου το 2004 και σήμερα δίνουν όλες τις ποσότητες που παράγουν στον Κορρέ για την παραγωγή καλλυντικών. Οπως λέει ο κ. Κουτρουμπής «είμαστε ευχαριστημένοι από την εξέλιξη, παρά τις δυσκολίες». Το βασικό πρόβλημά τους είναι ότι όταν αποφάσισαν να βγάλουν χυμό από τα ρόδια τούς είπαν ότι δεν μπορούν να τον πουλήσουν σε μεγάλα καταστήματα αν δεν τον συσκευάσουν σε μεγάλο εργοστάσιο. «Με αυτό τον τρόπο δεν σου δίνουν όμως τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείς την προστιθέμενη αξία από το προϊόν σου», τονίζει ο κ. Κουτρουμπής.
Πηγή: Καθημερινή