Να μη διανεμηθούν με τον Νόμο 4061/2012 αγροτεμάχια στους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας που ήδη καλλιεργούνται και αξιοποιούνται από φτωχούς μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και Δ. Μανωλάκου. Στην ερώτησή τους υπογραμμίζουν τα εξής:.
«Νέο χτύπημα στην επιβίωσή τους δέχονται οι μικροί κληρούχοι αγρότες στην υπό ανασύσταση Λίμνη Κάρλα του Δήμου Κιλελέρ του Ν. Λάρισας και Ρήγα Φεραίου του Ν. Μαγνησίας, που με τον Νόμο 4061/2012 (ΦΕΚ A’ 66) σχετικά με την «Διαχείριση ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ρυθμίσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις», διανέμονται σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής, επαγγελματίες αγρότες και νομικά πρόσωπα αγροτεμάχια δημόσιου χαρακτήρα.
Τα αγροτεμάχια αυτά που υποτίθεται ότι θα νοικιάσει το Ελληνικό Κράτος στους Ν. Λάρισας και Μαγνησίας δεν είναι ελεύθερα.
Υπάρχουν μικροκληρούχοι, φτωχοί αγρότες της περιοχής που για πολλές δεκαετίες νοικιάζουν τα αγροτεμάχια αυτά από τις πρώην Κοινότητες παλιότερα και τους Δήμους Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου σήμερα, με χαμηλό ενοίκιο ως κίνητρο για να μείνουν στη περιοχή, νάχουν κάποιο εισόδημα για να ζήσουν.
Αυτοί οι άνθρωποι δεδομένου ότι, κάθε χρόνο πάγια ο Δήμος τους ενοικίαζε τις εκτάσεις που καλλιεργούσαν, τις έχουν βελτιώσει με δικά τους έξοδα. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν φτιάξει υποδομές, όπως πρόχειρα καταλύματα για αιγοπρόβατα, έχουν φυτέψει δέντρα, τα δηλώνουν στην δήλωση καλλιέργειας βάση της οποίας παίρνουν τις όποιες επιδοτήσεις, κ.α..
Να υπενθυμίσουμε ότι τα συγκεκριμένα 12.000 στέμματα δόθηκαν στους παρακάρλιους αγρότες των Νομών Λάρισας και Μαγνησίας με την απόφαση για την επανασύσταση της Λίμνης Κάρλας.
Κάθε χρόνο ο κάθε αγρότης ήξερε ότι τα χωράφια που του είχαν νοικιάσει τα ξανάπαιρνε, το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα. Αποτελούσε με την εργασία του το εισόδημα επιβίωσης του.
Οι αγρότες της περιοχής είναι εξοργισμένοι γιατί ξαφνικά έρχεται το ελληνικό κράτος με τις κυβερνήσεις του και ότι μέχρι τώρα έκανε μέσω των Δήμων, δεν το αναγνωρίζει και στην ουσία διώχνει τους αγρότες, τους παίρνει το χωράφι που καλλιεργούσαν, χωρίς καμιά ειδοποίηση, για να το δώσει σε κάποιον άλλο, με δημοπρασία.
Πίσω από κάθε νούμερο αγροτεμαχίου που έβγαλαν στη δημοπρασία, κρύβεται η ζωή και ο κόπος οικογενειών που προσπαθούν να ζήσουν με εισοδήματα κάτω από το όριο φτώχιας. Οι κοινωνικοί λόγοι που υπήρχαν όταν διατέθηκαν αυτά τα στρέμματα δημόσιας γης δεν έχουν εξαλειφθεί, αντίθετα σήμερα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης έχουν ενταθεί και οξυνθεί.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν θα πάρει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η διαδικασία αφού οι δημόσιες αυτές εκτάσεις ήδη καλλιεργούνται και αξιοποιούνται από φτωχούς μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, ώστε να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους και να μην καταστραφούν και βρεθούν στην ανεργία».