Κορυφώθηκαν οι δραστηριότητες της ΚΝΕ για την 28ης Οκτώβρη

Οι οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποίησαν αυτό το διάστημα μια σειρά δραστηριότητες  με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτώβρη. Εκατοντάδες νέοι άνθρωποι έδωσαν το παρόν και ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την πολύμορφη παρέμβαση της ΚΝΕ. Φωτίστηκαν πλευρές της τοπικής ιστορίας του λαϊκού κινήματος στη Θεσσαλία τη δεκαετία του 40’, η καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών σε αυτό, ηρωικές μορφές της αντίστασης, η λειτουργία το παράνομου τυπογραφείου του ΚΚΕ στα Αμπελάκια.

Ολη η δράση αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία η νεολαία να γνωρίσει το ΚΚΕ και την ΚΝΕ από πρώτο χέρι, να βγάλει πλούσια συμπεράσματα για το σήμερα.Σε ανακοίνωση της ΚΝΕ με αφορμή την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων τονίζεται ότι “τέτοιες παρεμβάσεις δίνουν δύναμη στο λαό και τη νεολαία, ειδικά στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης που χρειάζεται κλιμάκωση του αγώνα για να ζήσουν οι εργαζόμενοι μαζί με τα παιδιά τους σε άλλη εξουσία και οικονομία κάνοντας αυτοί κουμάντο στον πλούτο που παράγουν. Αυτή η πολύμορφη πολιτική παρέμβαση θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα αξιοποιώντας ιστορικά γεγονότα και επετείους”.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είχε ως εξής:

Σάββατο 20 Οκτώβρη, στην Πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου η Τ.Ο. Μαθητών Λάρισας πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα: «28η Οκτώβρη – Ο αντικομουνισμός σήμερα στα σχολεία και η θεωρία των άκρων», με βασικό ομιλητή τον Θοδωρή Αναπλιώτη γραμματέα του Σ.Π. Θεσσαλίας της ΚΝΕ.  

Την Τρίτη 23/10 (μέρα απελευθέρωσης της Λάρισας) εκδήλωση της Εργατικής Αχτίδας του ΚΚΕ και της Τ.Ο. Εργαζομένων της ΚΝΕ με ομιλήτρια τη Μαρία Γαβαλά μέλος του Γ.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ για τα συμπεράσματα από τη δράση του Εργατικού ΕΑΜ.  

Την Παρασκευή 26 Οκτώβρη στη 12:00 το πρωί, στο Μεζούρλο, η Τ.Ο. ΑΕΙ -ΤΕΙ Λάρισας πραγματοποίησε εκδήλωση με ομιλητές τον Γιώργο Καραβίδα γραμματέα του Ν.Σ. Λάρισας της ΚΝΕ και την Άννα Σπανοπούλου  φιλόλογο, ιστορικό Τέχνης, μέλος Δ.Σ. του Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940- 49. Συζητήθηκε «Η ιστορική πείρα από την αναμέτρηση των κομμουνιστών με το φασισμό – σπλάχνο της αστικής τάξης, ο σύγχρονος ηρωισμός και η θυσία».  Παρουσιάστηκαν πλευρές της ιστορίας του λόφου στο Μεζούρλο (περιφερειακή οδός Λάρισας – Τρικάλων) Στον αιματοβαμμένο αυτό λόφο εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες εκατοντάδες κουμμουνιστές και άλλοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ την περίοδο 1946 – 1949. Εκεί βρίσκεται το μνημείο για τους εκτελεσθέντες. Καθώς και το ηρωικό παράδειγμα της ΕΠΟΝίτισσας Δήμητρας Τσάτσου. (υπάρχει μνημείο της στο πάρκο μεταξύ των οδών Δαβάκη – Κατσίγρα) Η 24χρονη κομμώτρια από τη Λάρισα που εκτελέστηκε μαζί με άλλους 40 αγωνιστές από τους ΝΑΖΙ, στις 8 Μάρτη του 1944 στη θέση «Αντιαεροπορικό».

Επίσης πραγματοποιήθηκαν:  Εκδήλωση των μαθητικών οργανώσεων της Μαγνησίας στο «Θόλο» στις 20/10 με κεντρική ομιλήτρια την Μυρτώ Τσιαπλέ μέλος του Σ.Π. Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Και με θέμα «Οικονομική Κρίση και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, στην εργατική εξουσία η λαϊκή διέξοδος» πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε Τρίκαλα και Καρδίτσα στις 27/10. Οργώθηκαν συζητήσεις για την επέτειο σε Τσαριτσάνη και Συκούριο στο Νομό Λάρισας. Κυρίως τη μέρα των σχολικών γιορτών έγιναν παρεμβάσεις από κλιμάκια της ΚΝΕ σε σχολεία με μοίρασμα έντυπου ιστορικού υλικού. Οι δραστηριότητες αυτές κουφώθηκαν το Σάββατο 27/10 με Εκδρομή στα Αμπελάκια των οργανώσεων Λάρισας και Μαγνησίας. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη – ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων 1940-1949. Την ξενάγηση έκανε η Μαρία Κωστούλα μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου, διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Παναγιώτη Ζιαβλάκη, «Το ξεκίνημα της Εθνικής Αντίστασης και ο Ενοπλος Αγώνας στη Θεσσαλία – ο πρωτοποριακός ρόλος των Αμπελακίων», (εκδόσεις «Ομηρος»). Και ακολούθησε ομιλία από τον Αχιλλέα Σίμο μέλος του Γ.Π. Θεσσαλίας της ΚΝΕ που τόνισε μεταξύ άλλων: «…Έχουμε υποχρέωση να γίνουμε καλύτεροι, περισσότερο ήρωες από τη γενιά που πέρασε, που δε ζει τώρα, που με σεβασμό  τη συναντάμε στα βιβλία, στα μουσεία, στην μνήμη μας. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε!»

Λόγω αναβολής η εκδήλωση «Ψάχνοντας το μυστικό του παράνομου τυπογραφείου στα Αμπελάκια», παιχνίδι με την ιστορία, βασισμένο στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού για μαθητές (από 10 ετών και άνω) θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 4 Νοέμβρη, 12:00 το πρωί, στο πάρκο Αλκαζάρ (συνάντηση μπροστά στο Κηποθέατρο).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ