Νέοι αγώνες αλλά και κοινωνική δράση από το ΕΚ Λάρισας

Κάλεσμα αγώνα κατά της κυβέρνησης και της τρόικας με στόχο να μην περάσουν τα νέα μέτρα απηύθυνε χθες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υπογραμμίζοντας ότι την ημέρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση τα νέα βάρβαρα μέτρα, μια θα πρέπει να είναι η απάντηση όλων μας:  Γενική απεργία, ώστε να νεκρώσουν τα πάντα.

«Η κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η Ε.Ε, το ΔΝΤ και το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να σώσουν τα κέρδη του και συνολικά τον καπιταλισμό από την κρίση του, κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση. Πετούν καθημερινά χιλιάδες στην ανεργία, τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, καταργούν τις ΣΣΕ, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιβάλλουν δυσβάσταχτους φόρους, εμπορευματοποιούν την υγεία, την παιδεία, ξεκληρίζουν μικροΕΒΕ και αγρότες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΛ κ. Τ. Τσιαπλές, υποστηρίζοντας ότι η εργατική τάξη, πρέπει να ανασυγκροτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα σε κάθε σωματείο και τόπο δουλειάς, σε ταξική κατεύθυνση για να μπορέσει να νικήσει. Προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι να πετάξει έξω απ’ τις γραμμές της τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, πολλών Ομοσπονδιών και σωματείων, που συνειδητά ξεπουλούν τα συμφέροντα της και στηρίζουν το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε. και να συμπορευτεί με το ΠΑΜΕ.  

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσιαπλέ θα πρέπει την ημέρα της γενικής απεργίας να βουλιάξει η Κεντρική Πλατεία από εργάτες, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, σπουδαστές και μαθητές.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΝΛ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα ο κ. Τσιαπλές καυτηρίασε τις δομές «κοινωνικής αλληλεγγύης» που στήνονται με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννά το καπιταλιστικό σύστημααφού όπως ανέφερε επιδιώκουν να συγκαλύψουν τις ταξικές αιτίες των προβλημάτων, να εξοικειώσουν τους ανέργους και τους εργαζόμενους, με τη φτώχεια, την «φιλανθρωπία» σαν τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, ξεκόβοντας τους από τον οργανωμένο ταξικό αγώνα. 

 Το ΕΚΝΛ, θεωρεί ότι τα προβλήματα αυτά, είναι γέννημα του καπιταλισμού και επομένως δεν μπορούν να λυθούν με την «φιλανθρωπία» και την ελεημοσύνη. Γι’ αυτό, δεν αντιμετωπίζει την αλληλεγγύη ως φιλανθρωπία ή εθελοντισμό, που συνειδητά υποκαθιστά την κρατική ευθύνη, αλλά ως μαχητική έκφραση στήριξης στους ανέργους και στις οικογένειές τους, στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, στα παιδιά τους. 

Ορισμένες δράσεις του ΕΚΝΛ σ’ αυτήν την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα.

•Ξεκίνησαν σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τα δωρεάν μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου-λυκείου, παιδιά ανέργων, μονογονεικών οικογενειών και ορφανών. Παράλληλα οργανώνουμε την πάλη για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

•Θα δημιουργήσει ως ΕΚΝΛ τράπεζα αίματος που θα δίνεται σε όσους εργαζόμενους, ανέργους, έχουν ανάγκη και καλούμε να δηλώσουν συμμετοχή όσο περισσότεροι αιμοδότες γίνεται στα γραφεία του ΕΚΝΛ, ούτως ώστε να ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία της.

• Θα οργανώσει δωρεάν νομική στήριξη σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν ή βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας.

• Θα οργανώσει στις γιορτές εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων, όπως πέρσι.

Πηγή: Ημερήσιος Κήρυκας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ