Δήθεν δημοσιογράφοι ήταν οι απεργοσπάστες

Ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Ευβοιας

Οι γνωστοί και συνήθεις απεργοσπάστες, υπηρέτες και προπαγανδιστές των μνημονιακών πολιτικών, δεν έλειψαν ούτε αυτή τη φορά που ο δημοσιογραφικός κόσμος έδωσε ακόμη μία μάχη περιφρούρησης και σωτηρίας του δικαιώματος στην αξιοπρεπή εργασία, στην ενημέρωση και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για τις συλλογικές του συμβάσεις. Σήμερα, ειδικότερα, που αγωνίζεται για τη σωτηρία των ασφαλιστικών του Ταμείων και της ελπίδας για ένα συνταξιοδοτικό μέλλον.

Κάποιοι που παριστάνουν τους δημοσιογράφους κοροϊδεύοντας τον κόσμο ότι δήθεν προσφέρουν αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωση από τις εκπομπές τους σε διάφορα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα της απλήρωτης εργασίας, ανέλαβαν πρόθυμα το ρόλο του υπηρετικού απεργοσπαστικού μηχανισμού που τους ανέθεσαν οι εργοδότες τους.

Στο Ράδιο ΒΕΡΑ του Βόλου, οι ηχολήπτες πρωινής βάρδιας και ένας καθηγητής του Δημοσίου, δήθεν δημοσιογράφος, μόνιμος απεργοσπάστης στις δημοσιογραφικές κινητοποιήσεις, ανέλαβαν να κάνουν «ενημερωτικές» εκπομπές στη θέση των δημοσιογράφων που απεργούσαν. Στην τηλεόραση του ASTRA μία δήθεν «ρεπόρτερ» και «τηλεσχολιάστρια» από τη Λάρισα ανέλαβε στην πρωινή ζώνη το ρόλο της υποκατάστασης των απεργών δημοσιογράφων.

Από κοντά και ορισμένοι εκδότες που έχοντας επιβάλλει καθεστώς ομηρίας και  εκβιαστικής εργασίας στις εφημερίδες τους, με εκ περιτροπής απασχόληση, περικοπές μισθών, απολύσεις και καταβολές «έναντι», κυκλοφόρησαν τα φύλλα τους.

Οι γνωστοί για την απεργοσπαστική τους τακτική εκδότες των εφημερίδων ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ της Καρδίτσας, ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Τρικάλων και ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ της Λαμίας, για μία ακόμη φορά αγνόησαν τον αγώνα των δημοσιογράφων για την αξιοπρεπή εργασία τους και για το δικαίωμα του κοινού στην έντιμη ενημέρωση και κυκλοφόρησαν απεργοσπαστικά φύλλα.

Ας γνωρίζουν, όλοι οι παραπάνω, ότι με τη στάση τους ανοίγουν μέτωπο όχι κατά των επαγγελματιών δημοσιογράφων και των εργαζομένων συνολικά στο χώρο της ενημέρωσης, αλλά με την ίδια την κοινωνία που τους κρίνει και τους αξιολογεί για την εντιμότητά τους και τη συνέπειά τους.

Καλούμε τους ιδιοκτήτες και τα διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ να αποφύγουν κάθε ενέργεια πίεσης προς τους συναδέλφους, ώστε να παραβιάζουν τις καταστατικές τους υποχρεώσεις.

Καλούμε τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ της περιοχής να περιφρουρήσουν τον απεργιακό αγώνα που ξεκίνησαν όλες οι Ενώσεις Συντακτών και οι Ομοσπονδίες των απασχολουμένων στον Τύπο να περιφρουρήσουν την απεργία μας και να διατρανώσουν ενωτικά την απόφασή μας να αγωνιστούμε για:

1. Να μην επανέλθει στη Βουλή η τροπολογία Στουρνάρα που διαλύει το ασφαλιστικό μας Ταμείο
2. Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων μας με το PSI.
3. Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
4. Να επανέλθει σε ισχύ ο ν. 1876/90 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
5. Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και να γίνουν σεβαστά όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ που καθημερινά καταπατούνται με τον πιο άγριο τρόπο από την εργοδοσία και
6. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι των Μνημονίων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ