Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν o απολογισμός του 2011 για τη Βουλή αφού σε αυτόν εμφανίζονται υπερδιπλάσια των αρχικώς προϋπολογισθέντων ποσά με αποδέκτη το Ιδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενώ την ίδια ώρα τα βουλευτικά επιδόματα παραμένουν ανέπαφα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ στον προϋπολογισμό του «μνημονιακού» έτους 2011 είχε εγγραφεί ένα εκατομμύριο ευρώ για το συγκεκριμένο ίδρυμα, στα «ψιλά γράμματα» του απολογισμού καταγράφεται κονδύλι ύψους 2.570.000 ευρώ! Φυσικά, ουδείς γνωρίζει πού πήγαν έτσι ξαφνικά τα επιπλέον 1.570.000 ευρώ, αφού ο προϋπολογισμός του ιδρύματος εξακολουθεί να παραμένει απόρρητος.
Την ίδια ώρα, μειωμένος σε σχέση με πέρυσι είναι ο προϋπολογισμός της Βουλής που κατατέθηκε, ωστόσο η μείωση προέρχεται από τις περικοπές που υφίστανται οι υπάλληλοι, ενώ στον αντίποδα οι βουλευτές αποφάσισαν να διατηρήσουν σχεδόν ανέπαφο το εισόδημα τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποτελεί το ότι την ώρα που σχεδιάζεται, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα, η κατάργηση σχεδόν όλων των επιδομάτων, οι βουλευτές διατηρούν αμείωτα το επίδομα γραφείου, τα έξοδα κίνησης, ακόμα και την οικογενειακή παροχή τους. Ως αξιόλογη μείωση επιχειρήθηκε να εμφανιστεί εκείνη των 45 ευρώ που αποφασίστηκε να γίνει στα 150 που είχε λαμβάνειν όποιος είναι μέλος των διαρκών επιτροπών για κάθε τρίωρη συνεδρίαση: Τώρα, δηλαδή, θα αμείβεται με 105 ευρώ ανά συνεδρίαση. Η ιδέα για πλήρη κατάργηση του παράδοξου αυτού επιδόματος, απορρίφθηκε.
Πέραν αυτών, πάντως, στον κατατεθέντα προϋπολογισμό, υπάρχουν και ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία:
– Η «παρθενική» εμφάνιση του κωδικού 284 υπό τον τίτλο «Επίδομα υπηρεσίας στην Αλλοδαπή» και εγγραφή ποσού 96.000 ευρώ. Αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, επίδομα υπαλλήλου που απασχολείται στο γραφείο διασύνδεσης της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
– Η «αναντιστοιχία» που επισημαίνεται στον κωδικό 225, ο οποίος αφορά «επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας». Ανεξάρτητα του ποιοι στο Κοινοβούλιο το δικαιούνται, παρατηρείται ότι: Στον προϋπολογισμό του 2013 είναι μηδενικός, καταγράφοντας… εξοικονόμηση 1.500 ευρώ συγκριτικά με τις «πιστώσεις του 2012». Ωστόσο, στον προϋπολογισμό του 2012 ήταν και πάλι μηδενικός (ώστε να καταγραφεί εκείνη τη χρονιά εξοικονόμηση σε σύγκριση με τις πιστώσεις του 2011, που ήταν ύψους 9.400 ευρώ). Σημειώνεται πως στον απολογισμό για το ’11 καταγράφονται για τον ίδιο κωδικό πιστώσεις… άλλου μεγέθους: 4.800 ευρώ.
– Η διάθεση 4.000.000 ευρώ για μισθώματα κτιρίων.
– Η απόφαση να διατεθούν 2 εκατ. ευρώ για τον αναδρομικό έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες όλων όσοι άσκησαν κυβερνητικά καθήκοντα από το 1974 έως σήμερα.
Ο απολογισμός του 2011 δόθηκε στη δημοσιότητα, μαζί με τον προϋπολογισμό της Βουλής, και θα τεθεί προς έγκριση από την Ολομέλεια το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης.