Δυο καθηγητές του ΕΠΑΛ Τυρνάβου βραβεύθηκαν για το έργο τους: «Φοβού τους ξένους;»

Βραβείο για το έργο τους «Φοβού τους ξένους;»ν πήραν από το υπουργείο Παιδείας δύο καθηγητές του ΕΠΑΛ Τυρνάβου μέσα από τη δράση του υπουργείου: «Θεσμός αριστείας και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Ο θεσμός έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση στην εκπαιδευτική κοινότητα και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού τη φετινή χρονιά, για 3η συνεχόμενη, κατατέθηκαν 470 έργα από 850 εκπαιδευτικούς, ενώ ο πληροφοριακός κόμβος (http://excellence.sch.gr) δέχτηκε περισσότερες από 230.000 επισκέψεις, φτάνοντας περίπου τις 500.000.

Από τη λίστα βραβεύονται τα 100 πρώτα έργα.

Η κατανομή της αξιολόγησης των υποβληθέντων έργων γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές, λαμβάνοντας υπόψη το θεματικό πεδίο ανά ειδικότητα. Η αξιολόγησή τους ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια μη αμειβόμενης Επιστημονικής Επιτροπής, αποτελούμενης από 210 μέλη, τα οποία αποτελούνταν από καθηγητές Πανεπιστημίου, π. Παρέδρους Π.Ι., Σχολικούς Συμβούλους, καθώς κι εκπαιδευτικούς με αυξημένα προσόντα.

Στόχος της Δράσης είναι η αξιοποίηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας που αναπτύσσεται στα σχολεία, ως βάση για τον εμπλουτισμό και την ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού έργου μέσα από την επιβράβευση και τη δημόσια ανάδειξη «βέλτιστων πρακτικών» της μαθησιακής διαδικασίας. Η δράση αποτελεί μία πρωτοβουλία που επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο σ’ ένα σχολείο που επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση, την αλλαγή, την πολυμορφία καθώς και σε μηχανισμούς συνεχούς ανατροφοδότησης και υποστήριξης της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών. Οι καλές πρακτικές, όπως θα αναδεικνύονται μέσα από την διαδικασία αυτής της δράσης και τη μελλοντική της εφαρμογή κατά τις επόμενες σχολικές χρονιές, θα αναρτώνται στον ιστότοπο «Αριστεία και Καινοτομία» του ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ.Β.Μ.Θ. (αποθετήριο καλών πρακτικών), που θα αποτελεί στο εξής μία δεξαμενή άντλησης ιδεών για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Στο ΕΠΑΛ του Τυρνάβου, δυο καθηγητές συγκρότησαν μια θεατρική ομάδα από μαθητές του σχολείου, για το σχολικό έτος 2010-2011. Ο Σακατζής Δημήτριος, καθηγητής Νοσηλευτικής, ανέλαβε τη συγγραφή του σεναρίου και ο Γιουρούκης Αργύρης, Φυσικής, τη σκηνοθεσία. Για την υλοποίηση του θεατρικού συνεργάστηκαν με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τυρνάβου. Το έργο τους, « Φοβού τους ξένους;» παρουσιάστηκε στα σχολεία του Τυρνάβου, ενώ την επόμενη χρονιά ’11-’12, με νέα διανομή ρόλων και μαθητών και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού, παρουσιάστηκε σε σχολεία της Λάρισας (Εσπερινό Γυμνάσιο, 7ο ΕΠΑΛ, 2η ΕΠΑΣ, ΤΕΙ Ειδικής Αγωγής, 12ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο, 6ο Λύκειο), καθώς και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Γιάννουλης.

Μερικά από τα ερωτήματα που αναδεικνύονται στη θεατρική παράσταση:

Φοβόμαστε τους «ξένους»; Ποιος ορίζει το «ξένο»; Μήπως κι εμείς για κάποιους άλλους είμαστε «ξένοι»; Ποια η διάκριση μεταξύ λαθρομεταναστών και νομίμων οικονομικών μεταναστών; Αν δεν υπήρχαν οι «ξένοι» δε θα υπήρχε ανεργία; Αν ο Χριστός γεννιόταν σήμερα στη χώρα μας θα ήταν «ξένος»; Το σενάριο γράφτηκε όχι για να δώσει απαντήσεις, αλλά για να παρουσιάσει την καθημερινότητα του σχολείου και να θέσει ερωτήματα πάνω σ’ αυτή. Μερικοί από τους στόχους ήταν, η διάχυση θετικών μηνυμάτων στον παρεξηγημένο χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης, η ενεργός συμμετοχή των μαθητών κι όχι η παθητική αποτύπωση, η βιωματική μάθηση στην τέχνη. Η τέχνη στην εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ο δρόμος προς την Παιδεία.

Το έργο « Φοβού τους ξένους ; » κατέλαβε τελικά την 27η θέση πανελλαδικά και οι δυο καθηγητές πήγαν στην Αθήνα, στις 2 Νοεμβρίου 2012, στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., όπου στην κεντρική αίθουσα του Υπουργείου, τους απονεμήθηκε το βραβείο, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για τη βράβευση των εκπαιδευτικών, των οποίων τα έργα είχαν επιλεγεί, στο πλαίσιο του Θεσμού Αριστείας. Στα σχέδια των δυο καθηγητών περιλαμβάνεται και η παραγωγή αντίστοιχης κινηματογραφικής ταινίας μικρού μήκους, την ερχόμενη χρονιά, ώστε να γίνει πιο εύκολη η διάχυσή της σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ