Επίσκεψη στο ΤΕΙ Λάρισας με αφορμή την κατάληψη του Ιδρύματος από τους διοικητικούς υπαλλήλους αντιδρώντας στις απολύσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων οικονομικών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και την έγκριση του προϋπολογισμού, πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αποτελούμενο από το βουλευτή Δημήτρη Γελαλή και το μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Γιώργο Μπλιαχούτα.
Ο Σύλλογος των Διοικητικών Υπαλλήλων του Τεχνολογικού Ιδρύματος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Στο νέο μνημόνιο, μαζί με τα άλλα μέτρα, ψηφίστηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι οργανικές θέσεις εργαζομένων – αποφοίτων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που απασχολούνται με σύμβαση αορίστου χρόνου στον Δημόσιο Τομέα και ζητούνται ονομαστικές καταστάσεις υπαλλήλων, που εντάσσονται στην επίμαχη κατηγορία.
Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών απειλεί άμεσα την ίδια την εργασιακή μας υπόσταση και έτσι την αντιμετωπίζουμε. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα που μας στήνουν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι αντιμετωπίζουμε τον ίδιο κίνδυνο απόλυσης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σε πρώτη φάση γίνεται αναφορά στους ΙΔΑΧ και ο σχεδιασμός τους προβλέπει απολύσεις από όλους τους κλάδους (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ)».
Ο βουλευτής από τη μεριά του επισήμανε «Με τη ψήφιση του αντισυνταγματικού νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο από μια οριακή πλειοψηφία της Βουλής, άνοιξε ο δρόμος για την έγκριση ενός Προϋπολογισμού Διάλυσης για την ελληνική κοινωνία.
Ως εκ τούτου, η Γ/θμια Εκπαίδευση θα υποστεί συνολική μείωση περίπου 17% σε σχέση με πέρυσι στον Τεχνολογικό Τομέα και σε απόλυτους αριθμούς 48 εκατ. ευρώ. Στα παραπάνω ποσά συμπεριλαμβάνονται και οι περικοπές στις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού της Γ/θμια Εκπαίδευσης.
Το σχέδιο «Αθηνά», που θα σαρώσει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις, θα θέσει «εκτός» έναν μεγάλο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων.
Επιπλέον, στα κονδύλια της Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας θα υπάρξει μείωση περίπου 20% και σε απόλυτους αριθμούς 19 εκατ. ευρώ.
Ο αριθμός προσλήψεων – αποχωρήσεων περιορίζεται στο λόγο 1 προς 5. Τα ΤΕΙ θα μείνουν με το ελάχιστο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, εάν λάβουμε υπόψη και το ρυθμό συνταξιοδοτήσεων, αλλά και τις δραματικές μειώσεις σε συμβασιούχους διδάσκοντες.
Στην Ελλάδα του μνημονίου, εξωθείται σε διάλυση η ανέκαθεν υποχρηματοδοτούμενη Εκπαίδευση όπου από το απαράδεκτο 3,2% επί του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια πέφτει -πέρυσι και φέτος – κάτω από το 2,8%.
Τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τα οποία θα μπορούσαν να είναι το αντίβαρο στην δύσκολη καθημερινότητα, αλλά και στην προοπτική που έχουν επιβάλλει και επιβάλλουν στους πολίτες αυτής της χώρας οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση του μνημονίου, με προϋπολογισμούς σαν και αυτόν δεν μπορεί να είναι προσιτά στους φοιτητές τους. Η λειτουργία τους οδηγείται διαρκώς σε χαμηλά επίπεδα και η φοιτητική μέριμνα είναι μηδενική».
Το συνολικό κοινό συμπέρασμα που πρόεκυψε είναι ότι μόνο η συγκρότηση κοινού μετώπου δράσης μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και ολόκληρης της κοινωνίας θα ματαιώσει τα σχέδια τους, θα αποτρέψει τις απολύσεις και θα εμποδίσει το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης να υλοποιήσει τους στόχους του.