Ενεργοί Πολίτες Λάρισας: Η ανακύκλωση είναι το πρόβλημα ή εμείς;

Απάντηση στην ανακοίνωση της γραμματείας Λάρισας εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Διαβάσαμε τη χθεσινή ανακοίνωση της Γραμματείας Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας του ΠΑΜΕ και ομολογούμε ότι διαπιστώσαμε με έκπληξη πως αγνοούσαμε πολλά:

1.Αγνοούσαμε ότι οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» είμαστε ΜΚΟ!!! Επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ένα αγνό λαϊκό κίνημα μπορεί να σπεκουλάρει σε βάρος μιας Κίνησης «χρεώνοντας» της ένα όνομα με αμαρτωλό παρελθόν, μελετήσαμε όλη την ανακοίνωση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το αρκτικόλεξο ΜΚΟ μάλλον σημαίνει Μέγιστη Καπιταλιστική Οργάνωση, αφού βλάπτουμε σοβαρά την υγεία του σοσιαλισμού.

2. Αγνοούσαμε ότι οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» λειτουργούμε ως …δούρειος ίππος φέρνοντας για πρώτη φορά ιδιώτη στα σχολεία, για να κερδίσει τρελά λεφτά από μερικά λίτρα καμένο λάδι που θα συγκεντρώνουν τα παιδιά μια φορά το μήνα. Ομολογούμε ότι παραπληροφορηθήκαμε θεωρώντας ότι εδώ και χρόνια στα σχολεία υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες ανακύκλωσης μπαταριών, ηλεκτρικών συσκευών, χαρτιού κ.α. Επίσης, ότι ιδιωτικές εταιρείες μέσω προγραμμάτων κάνουν διαλέξεις στα σχολεία ή ακόμη στέλνουν ειδικούς επιστήμονες για τη στήριξη και καθοδήγηση των παιδιών μας. Ακόμη, ότι ιδιώτες διαχειρίζονται το κολατσιό των παιδιών μας, ότι ιδιώτες νοικιάζουν τα γυμναστήρια τα απογεύματα για χορούς και προπονήσεις, ότι χορηγοί προσφέρουν πολυμηχανήματα, κουρτίνες, ακόμη και χρώματα για να βαφτούν οι σχολικές αίθουσες και οι εξωτερικοί τοίχοι των σχολείων!

3. Αγνοούσαμε ότι είμαστε η πρώτη κίνηση που προωθεί την ανακύκλωση στα σχολεία. Προφανώς, και σε αυτή την περίπτωση παραπλανηθήκαμε διαβάζοντας ότι αντίστοιχες δράσεις έχουν γίνει σε σχολεία της Κατερίνης, του Αγρινίου, της Αττικής κ.α. – πολλές υπό την αιγίδα της Περιφέρειας – από κινήσεις πολιτών σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, αφού το κράτος εδώ και χρόνια αδειοδοτεί και επιδοτεί ιδιώτες για να μετατρέπουν φυτά και φυτικά έλαια για την παραγωγή βιοντίζελ.

4. Βεβαίως θα έπρεπε κανείς να πληρώνει όταν ρυπαίνει και όχι να …πληρώνεται για να μην ρυπαίνει. Αλλά, δεν γνωρίζαμε πως το πρόβλημα είναι που δίνονται κίνητρα σε σχολείο και μαθητές για να αγαπήσουν αυτή τη δράση, αντί να δοθούν σε εμάς! (Να παίρναμε, για παράδειγμα, απορρυπαντικά για τις δωρεές μας σε άπορες οικογένειες ή για το κοινωνικό παντοπωλείο). Αν κόψει η εταιρεία τη μικρή δωρεά και κάνουν τη δράση τα σχολεία «τσάμπα», θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι; Ακόμη, αν το πρόβλημα είναι η συνεργασία με ιδιώτη, γιατί δεν πιέζετε να αναλάβει το έργο ο ΦΟΣΔΑ (μπλε κάδοι) ή όποιος άλλος φορέας; (Ανεξάρτητα αν θα πάρει στη συνέχεια ιδιώτης το τηγανέλαιο για να το μετατρέψει σε βιοντίζελ!!!).

5. Νομίζαμε οι αφελείς ότι είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στην αγάπη για το περιβάλλον, αφού η εμπλοκή μας στη δράση είναι μόνο στο εκπαιδευτικό μέρος με διαλέξεις για το πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση, διανομή φυλλαδίων, οργάνωση επισκέψεων στο χώρο λειτουργίας του εργοστασίου και άλλες σχετικές δράσεις. Νομίζαμε ότι είναι σημαντικό να επενδύσει κανείς στη νέα γενιά. Δεν ξέραμε ότι η ανακύκλωση είναι «ευθύνη του κράτους», όπως γράψατε στη σχετική ανακοίνωση. Οπότε, ας αράξουμε στον καναπέ μας – να μην «τα ακούμε» κιόλας, αφού σε κάθε δράση μας ψάχνουν να βρουν οικονομικά κίνητρα – και ας αφήσουμε το κράτος να φροντίσει και αυτό το ζήτημα. Μέχρι τότε μπορούμε να συνεχίσουμε να πετάμε τα καμένα λάδια και λίπη στο νεροχύτη του σπιτιού μας και –ίσως – να το βάλουμε και ως αίτημα σε κάποια πορεία.

Μήπως θα ήταν καλύτερο να μας πείτε, αγαπητοί «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» δεν σας … πάμε; Δεν είναι που σας το λέμε κατάμουτρα σε ιδιωτικές συζητήσεις. Είναι που καταγγείλαμε το «κίνημα της πατάτας» για να το ανακαλέσουμε γρήγορα μετά τις αντιδράσεις, είναι που σας βάλαμε εμπόδια μέσω συνδικαλιστών μας να προωθήσετε δωρεάν σίτιση στα σχολεία, είναι που καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μποϊκοτάρουν ένα μέτρο που εφαρμόζεται χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τώρα, που το σκεφτόμαστε, μήπως οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» είμαστε πράγματι ΜΚΟ, γιατί… Μαζί Καλύτερα Ονειρευόμαστε;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ