Η επούλωση των πληγών στον άνθρωπο διαφορετική από τα άλλα θηλαστικά

Ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει ένα από τα πιο ισχυρά μυστικά όπλα του σώματος στην επούλωση των πληγών. Το ανθρώπινο δέρμα είναι γεμάτο με εκατομμύρια εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες, που το βοηθούν να κρυώσει μετά από το γυμναστήριο ή μια ζεστή ημέρα. Αυτοί οι ίδιοι αδένες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου του Michigan, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην παροχή κυττάρων  για την επούλωση των πληγών του δέρματος – όπως εγκαύματα, γρατζουνιές, και έλκη…

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν online στο American Journal of Pathology.

“Τα έλκη του δέρματος – συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προκαλούνται από το διαβήτη – αλλά και άλλες πληγές που δεν επουλώνονται, αποτελούν τεράστιο βάρος για τις υπηρεσίες υγείας σε όλο τον κόσμο,” λέει ο επικεφαλής συγγραφέας, επίκουρος καθηγητής της δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο του Michigan, Laure Rittié.

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η επούλωση των πληγών γίνεται με νέα κύτταρα του δέρματος που προέρχονται από θύλακες τριχών και από το άθικτο δέρμα στην άκρη του τραύματος. Όμως οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Michigan  έδειξαν ότι τα κύτταρα προέρχονται από κάτω από την πληγή, και ότι οι ανθρώπινοι εκκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες αποτελούν μια σημαντική δεξαμενή βλαστικών κύτταρων που μπορούν γρήγορα να στρατολογηθούν για να βοηθήσουν την επούλωση των πληγών.

“Μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μας πήρε τόσο πολύ καιρό για να ανακαλύψουμε το ζωτικό ρόλο των ιδρωτοποιών αδένων στην επούλωση των πληγών,” λέει ο Rittié. “Αλλά υπάρχει ένας καλός λόγος: αυτοί οι συγκεκριμένοι αδένες – οι εκκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες – είναι μοναδικοί στον άνθρωπο και απουσιάζουν από το δέρμα του σώματος των πειραματόζωων που χρησιμοποιούνται συνήθως για την έρευνα στην επούλωση των πληγών”.

“Έχουμε ανακαλύψει ότι οι άνθρωποι θεραπεύουν το δέρμα τους με έναν πολύ μοναδικό τρόπο, διαφορετικό από τα άλλα θηλαστικά,” o Rittié προσθέτει.

“Η αναγεννητικές δυνατότητες των ιδρωτοποιών αδένων είναι ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά του σώματός μας. Τα ευρήματά μας συμβάλλουν στην κατανόηση της διαδικασίας επούλωσης και ελπίζουμε ότι θα ανοίξει το δρόμο για το σχεδιασμό καλύτερων, στοχευμένων θεραπειών.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ