ΕΟΑΣΛ: Το νέο μνημόνιο ξεκληρίζει τους αγρότες

Τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και η αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης των Αγροτικών Συλλόγων της Επαρχίας Φαρσάλων που πραγματοποιήθηκε στο Βασιλί.

Στην σύσκεψη εκφράστηκε η αγανάκτηση για τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στην Βουλή στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου και όπως τονίστηκε είναι μέτρα που σε συνάρτηση με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων οδηγούν στην φτώχεια,  την εξαθλίωση και την καταστροφή  την μικρομεσαία αγροτιά.

Αναλυτικά στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι με την απόφαση για την τήρηση λογιστικών βιβλίων και την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5000€ θα φορολογηθούν άγρια αγρότες και κτηνοτρόφοι, ενώ θα σημάνει και την κατάργηση της επιστροφής του ΦΠΑ.

Για φέτος η επιστροφή του ΦΠΑ μειώνεται στο 6%.  Η φορολόγηση της γης πολύ γρήγορα θα επεκταθεί σε όλους τους αγρότες.

Επίσης σημειώθηκε ότι οι αγρότες θα πληρώσουν αυξημένα ασφάλιστρα κατά 70% για τον ΟΓΑ την ίδια στιγμή που επεκτείνεται και αυξάνει η συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων στο 25%. Είναι αμφίβολο αν θα δοθεί ολόκληρο το ποσό για το υπόλοιπο 50% της επιστροφής φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο που ούτως ή άλλως περικόπτεται, όταν η τιμή του συνεχώς αυξάνει. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για αγροτικό ρεύμα είναι φουσκωμένοι τουλάχιστον 30% και νέα αύξηση θα αποφασιστεί τον Γενάρη. Το νερό ύδρευσης και άρδευσης έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα. Νέα υπέρογκα χαράτσια καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οι αγροτικές συντάξεις πετσοκόβονται.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης των αγροτών για τα νέα μέτρα, για αυτό η ΕΟΑΣΝΛ και οι Α.Σ της Επαρχίας Φαρσάλων θα πραγματοποιήσουν σειρά ενημερωτικών περιοδειών και συσκέψεων στα χωριά το επόμενο διάστημα.

Μετά τις περιοδείες στα χωριά θα υπάρξει νέα σύσκεψη των Δ.Σ των Αγροτικών Συλλόγων της Επαρχίας με στόχο την διοργάνωση συλλαλητηρίου στα Φάρσαλα το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ