Η εξέλιξη μας κάνει χαζούς, λένε οι επιστήμονες!

Μπορεί να πιστεύουμε ότι η πολυπλοκότητα της καθημερινότητάς μας αποδεικνύει ότι είμαστε ευφυέστατοι ως είδος, η αλήθεια όμως απέχει μίλια μακριά, σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές του πανεπιστημίου του Στάνφορντ…

Ο επικεφαλής της έρευνας, Τζέραλντ Κράμπτρι ο οποίος είναι καθηγητής αναπτυξιακής Βιολογίας, σημείωσε πως η εξέλιξη μας κάνει στην πραγματικότητα πιο χαζούς, καθώς η ευφυΐα του ανθρώπινου είδους κορυφώθηκε λίγο πριν οι πρόγονοί μας εγκαταλείψουν την Αφρική.

Μιλώντας στο περιοδικό TIME, ο καθηγητής ανέφερε ότι η ζωή την εποχή εκείνη ήταν πραγματικά δύσκολη και τα γονίδια των προϊστορικών προγόνων μας είχαν συνεχώς την πίεση να αναπαραχθούν πιο επιλεκτικά, ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Αυτό, για το ανθρώπινο είδος σήμαινε να γίνουν εξυπνότεροι.

Σύμφωνα, ακόμη, με τον ίδιο, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν σε πυκνοκατοικημένες αγροτικές εκτάσεις η πίεση για εξέλιξη άρχισε να μειώνεται, επηρεάζοντας αργά αλλά σταθερά και τις νοητικές ικανότητές τους. Μάλιστα, αντίθετα από ότι θα πίστευε κανείς, η πτωτική αυτή πορεία έχει γίνει ακόμα πιο έντονη σήμερα, καθώς εξαιτίας της τεχνολογικής ανάπτυξης, δεν απαιτείται ιδιαίτερη σκέψη από την πλευρά μας.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι επιστήμονες που αμφισβητούν τη συγκεκριμένη έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η ευφυΐα του ανθρώπινου είδους αυξάνεται συνεχώς και σταθερά με την πάροδο των χρόνων, καθώς καθορίζεται από χιλιάδες γονίδια που είναι επιρρεπή σε αλλαγές και μεταλλάξεις.

Πηγή:thestival

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ