Με κινητοποιήσεις απαντά η ΠΑΣΥ στα σκληρά αντιαγροτικά μέτρα του μνημονίου

Συσκέψεις που θα οδηγήσουν σε τοπικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια αναδείχνοντας τα προβλήματα, προβάλλοντας το πλαίσιο της ΠΑΣΥ και διεκδικώντας λύσεις, θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και μέχρι τις γιορτες σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν σήμερα στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΠΑΣΥ που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Βάσει των αποφάσεων θα πραγματοποιηθεί επίσης ευρεία σύσκεψη στα Γιάννενα την Κυριακή  16 Δεκεμβρίου με την προβολή της θέσης για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με αφορμή και το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Επίσης έχει ήδη προγραμματιστεί συγκέντρωση κτηνοτρόφων στον Λαγκαδά-Θεσσαλονίκης.

Η ΠΑΣΥ αναμένεται να προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις με καταλήψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις ΔΟΥ σε όλη την χώρα ενάντια στην άγρια φορολόγηση των αγροτών.

Ταυτόχρονα οι αγρότες θα αναπτύξουν την αλληλεγγύη τόσο μεταξύ τους όσο και προς όσους έχουν ανάγκη. Οργανωμένα θα ανταποκριθούν από το υστέρημα τους στο κάλεσμα των οικοδόμων για συγκέντρωση τροφίμων.

Μετά τις γιορτές και αφού θα έχουν ξεδιπλωθεί πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις σύμφωνα με τον σχεδιασμό της, ανάλογα και με τις διαθέσεις, θα εξεταστεί η πιθανότητα μεγάλων πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε και το διεκδικητικό πλαίσιο των νέων κινητοποιήσεων που διαμορφώθηκε ως εξής:

1. Να πληρώσει ότι άμεσα οφείλει το κράτος στους αγρότες  από αποζημιώσεις (εξισωτική,  καταστροφές-ΠΣΕΑ, κά) και καμία μείωση  της επιστροφής του ΦΠΑ  του 2012 .

2.  Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί βαμβακιού  από τον ΕΛΓΑ από τις ζημιές που προήλθαν από πράσινο σκουλήκι και να δοθεί ολόκληρη η συνδεδεμένη ενίσχυση σε όσους δεν πιάσουν το καθορισμένο πλαφόν παράδοσης βαμβακιού.

3. Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

4. Να εξασφαλιστούν άτοκα δάνεια με περίοδο χάριτος όσο κρατάει η κρίση στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο.

5. Να εξασφαλιστεί η εξόφληση των παραγωγών από βιομηχανίες και εμπόρους σε βαμβάκι, τομάτα, γάλα κ.λπ. που παραμένουν απλήρωτοι πολλούς μήνες.

6.  Αφορολόγητο (τράνζιτ) πετρέλαιο στους αγρότες για την οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση , όπως γίνεται με τους εφοπλιστές.

7. Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.

8. Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα.

9. Αρνούμαστε να πληρώσουμε χαράτσια και πρόστιμα (ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Γεωτρήσεις κ.ά).

10. Αφορολόγητο εισόδημα 40.000,00 € για κάθε ζευγάρι αγροτών και 5.000,00 € για κάθε παιδί, μείωση των συντελεστών φορολογίας από εκεί και πάνω, φορολόγηση με 45% των ΑΕ και ΕΠΕ.

11. Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.

12. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις σε γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία.

13. Να επανέλθει ο ΕΛΓΑ στον προηγούμενο νομό για την καταβολή της εισφοράς, με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή του κάθε κτήματος

14. Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1.150 ευρώ. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες.

15. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση στα χαράτσια στα νοσοκομεία και στη συμμετοχή στα φάρμακα της εξέτασης και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Κατάργηση των αυξήσεων στη συμμετοχή για τον ΟΓΑ των φτωχομεσαίων αγροτών.

16. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς

17. Κρατικός Φορέας Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής (αρδευτικά, στραγγιστικά κ.ά.), σχολείων, νοσοκομείων.

18.  Αναβάθμιση των Κρατικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων έρευνας για δωρεάν τεχνική και επιστημονική στήριξη του αγρότη.

19. Όχι στην διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για την διαχείριση των υδάτινων πόρων που στόχο έχει την εναρμόνιση με την νέα ΚΑΠ που θα οδηγήσει σε μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων και ένταση της διατροφικής εξάρτησης της χώρας.

20. Διατήρηση του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης,  ΕΛΒΙΖ).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ