Ψηφιοποιείται ο αρχαιολογικός χώρος της Αζώρου

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης του δήμου Ελασσόνας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Γεωαπεικόνιση του αρχαιολογικού χώρου της Αζώρου και υλοποίηση αρχαιολογικής έρευνας», ενέκρινε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Ελασσόνας.

Βάσει των όσων συζητήθηκαν στο δ.σ. για τον αρχαιολογικό χώρο της Αζώρου, το

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προτείνουν την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την εκτέλεση του έργου με αντικείμενο:

1. Την ψηφιακή αποτύπωση με εργαλεία γεωπληροφορικής (αεροφωτογραφίες, δορυφορικές εικόνες, τρισδιάστατες απεικονίσεις) ως υπόβαθρο για μελλοντικές παρεμβάσεις όπως αρχαιολογικές ανασκαφές κλπ.

2. Τον συνδυασμό καινοτόμων γεωφυσικών ερευνών με μη καταστρεπτικές τεχνολογίες και μεθοδολογίες (γεωραντάρ, ηλεκτρομαγνητικές – μαγνητικές διασκοπήσεις) για την αρχαιολογική έρευνα, την επεξεργασία και την επαλήθευση των αποτελεσμάτων στον αρχαιολογικό χώρο της Αζώρου έκτασης περίπου 10 στρεμμάτων όπου πιθανολογείται η θέση αρχαίου θεάτρου.

Το χρονικό διάστημα εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες από την υπογραφή της ενώ η συνολική δαπάνη μαζί με το ΦΠΑ ανέρχεται σε 7.380,00 € καταβλητέα σε ποσοστό 30% ως προκαταβολή και σε ποσοστό 70% μετά την έγκριση από τους αρμόδιους φορείς. Στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης, εκτός των εκπροσώπων των συμβαλλομένων μερών, θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΙΕ` Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ