Προϋπολογισμό λιτότητας συζητά το περιφερειακό συμβούλιο

Συζήτηση για τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Θεσσαλίας του 2013 γίνεται στο περιφερειακό συμβούλιο με τον περιφερειάρχη να τονίζει ότι κινείται στη φιλοσοφία της συγκράτησης των δαπανών σε επίπεδα ακόμη και κάτω του 2012, αλλά και της μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητας με όσο το δυνατόν μικρότερη δέσμευση πόρων. Πάντως βάσει των όσων προβλέπονται στην εισηγητική έκθεση ο προϋπολογισμός του 2013 θα είναι ύψους 69,1 εκ. ευρώ, σχεδόν ο μισός σε σχέση με τον διαμορφωμένο του 2012.

Στην εισήγησή του ο κ. Αγοραστός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Χωρίς να έχουμε αυταπάτες: ο φετινός προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός ανάγκης.  Είναι προϋπολογισμός στον οποίο πέφτει βαριά η σκιά του Μνημονίου και των νέων περικοπών που προωθεί η κυβέρνηση.

Πρώτοι εμείς θα θέλαμε να έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να κάνουμε πολλά περισσότερα σε όλους τους τομείς. Θέλουμε, όμως, να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς.

Καλούμαστε συνεπώς  να διαχειριστούμε επικίνδυνες ισορροπίες. Ουδείς γνωρίζει τι ξημερώνει στον τόπο μας αύριο, ουδείς μπορεί να προγραμματίσει για την επόμενη ημέρα.

Στο πλαίσιο αυτό με το φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ουσιαστικά το εργαλείο για να υλοποιήσουμε την πολιτική μας ως αιρετή Περιφέρεια καλούμαστε να επιτύχουμε τους εξής στόχους:

-Διασφάλιση της συνέχειας του θεσμού της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης ενώ έχουμε αποπληρώσει τις υποχρεώσεις των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

-Περαιτέρω Εξορθολογισμός των οικονομικών της Περιφέρειας.

-Συμπίεση των καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών ώστε να εξασφαλισθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

-Ολοκλήρωση των ημιτελών έργων.

Με τον προϋπολογισμό που εισάγουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αποδεικνύουμε ότι είμαστε απολύτως σύμφωνοι με τις αρχές μας:

Αρχή 1η: Χρηστή, νοικοκυρεμένη διαχείριση.

Αρχή 2η: Με λίγα και σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνουμε πολλά.

Αρχή 3η: Ποτέ ξανά μισοτελειωμένα έργα.

Αρχή 4η: Διαφάνεια παντού, διαφάνεια για τα πάντα.

Αρχή 5η: Προγραμματισμός με δημοκρατικό διάλογο και στόχο το αποτέλεσμα.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που έχει στο επίκεντρό του τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του, τον Θεσσαλό και τα θέλω του, την Θεσσαλία με τις αναπτυξιακές και κοινωνικές της προτεραιότητες. Εξυπακούεται συνεπώς ότι πρόκειται να αναπροσαρμόσουμε τόσο τα έσοδα όσο και τις δαπάνες της αιρετής Περιφέρειας.

Σας καλώ λοιπόν όλους τους συμβούλους, όλες τις παρατάξεις, να στείλουμε με την ψήφο μας σήμερα επί του προϋπολογισμού της αιρετής Περιφέρειας ένα ισχυρό μήνυμα: Μήνυμα ενότητας. Μήνυμα συνεργασίας και συνέργειας. Μήνυμα αποφασιστικότητας και γενναιότητας, Μήνυμα διεκδίκησης με τεκμηρίωση και μαχητικότητα. Σας καλώ να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό της αιρετής Περιφέρειας με τις επιμέρους προσεγγίσεις που έχει ο καθένας σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ