Δόση με δόσεις και το δούλεμα συνεχίζεται…

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

Τελικά και μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ αποδείχθηκε ότι οι εταίροι μας και δανειστές μας δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν μπορούμε να σωθούμε ή όχι, με αποτέλεσμα η δόση που έπρεπε να είχαμε πάρει στο τέλος της άνοιξης – αρχές καλοκαιριού, να μην εκταμιευτεί ούτε μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οσο για την αισιοδοξία του πρωθυπουργού για εκταμίευση επιπλέον κονδυλίων μαζί με την δόση των 34,7 δισ. ευρώ, μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί ή ακόμη χειρότερα ως απόδειξη για το πόσο εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται ο ίδιος και η τρικομματική κυβέρνησή του.

Σήμερα, και ενώ κάποιοι βιάζονται να πανηγυρίσουν, η κατάσταση για τη χώρα και το λαό διαμορφώνεται ως εξής:

Μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να γίνει τίποτα αναφορικά με την εισροή χρημάτων στη χώρα. Σε αυτό το διάστημα η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων την οποία θα εξετάσουν τόσο το ΔΝΤ όσο και το Γιούρογκρουπ για να αποφασίσουν αν και πώς θα γίνει η εκταμίευση των 34,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν ικανοποιηθεί από τον τρόπο επαναγοράς, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δώσει τα χρήματα που του αναλογούν στη δόση των 34,7 δισ. με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Και αν δεχθούμε ότι όλα γίνουν όπως τα ζητούν οι εταίροι και δανειστές μας, τότε μέχρι το τέλος του έτους θα πάρουμε τα χρήματα της δόσης από τα οποία τα 25 περίπου δισ. θα καταλήξουν στις τράπεζες για την περίφημη ανακεφαλαιοποίηση  και τα υπόλοιπα για την εξυπηρέτηση χρεών του κράτους προς μεγαλοπρομηθευτές, εργολάβους και φαρμακευτικές βιομηχανίες. Κατά συνέπεια η πραγματική οικονομία δεν πρόκειται να δει ούτε ένα ευρώ.

Εδώ τελειώνει η πρώτη φάση της απόφασης που ελήφθη χθες στο Γιούρογκρουπ, και ξεκινά η δεύτερη φάση του μαρτυρίου της δόσης των 9 περίπου δισ. που θα δοθεί σε 3 δόσεις γεγονός που αποδεικνύει ότι ΕΕ και ΔΝΤ έχουν επιβάλει έναν ασφυκτικό έλεγχο στην υλοποίηση του απάνθρωπου μνημονίου και αν θα είμαστε καλοί μαθητές σύμφωνα με τα δικά τους στάνταρντς, θα παίρνουμε τη μηνιαία δόση μας.

Αλλιώς πάλι μέτρα, αλλιώς πάλι λιτότητα και φαύλος κύκλος και εξαθλίωση της κοινωνίας με αντάλλαγμα τα δισ. του δανείου.

Δυστυχώς για τη χώρα και χθες η απόφαση του Γιούρογκρουπ απέδειξε ότι έχουμε γίνει ένα πειραματόζωο στο οποίο εφαρμόζονται αμφιβόλου αποτελεσματικότητας συνταγές αφού και με το νέο κούρεμα του χρέους που υπολογίζουν οι δανειστές μας το χρέος της Ελλάδας θα είναι πάνω από το στόχο του 120% που είχε τεθεί ως όριο βιωσιμότητας για το 2020.

Εξυπακούεται ότι ούτε και χθες ασχολήθηκε κάποιος στο Γιούρογκρουπ με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να αποτελέσει μια ελπίδα για κάτι καλύτερο, όσο αυτό μπορεί να υπάρξει στην άκρως νεοφιλελεύθερη Ε.Ε. της λιτότητας και της βάναυσης καταπάτησης των δικαιωμάτων των λαών.

Πάντως αυτό που αναδείχθηκε περίτρανα και χθες είναι η ανικανότητα των κυβερνώντων οι οποίοι σαν φοβισμένα ανήμπορα σχολιαρόπαιδα παρακολουθούσαν στριμωγμένα στη γωνία τους τις εξελίξεις χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν λόγο, χωρίς να μπορούν να καταθέσουν μία πρόταση για το τι θέλει η χώρα και ο λαός, και με περίσσια θρασυδειλία βγήκαν, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων που πήραν οι άλλοι για εμάς, να πανηγυρίσουν και να επιχειρήσουν και πάλι να μας κοροϊδέψουν.

Ας μάθουν λοιπόν ότι το ψέμα τους όπως αποδείχθηκε και χθες, έχει κοντά ποδάρια και δεν θα αργήσει η ώρα που ο λαός με τη συντονισμένη πάλη του θα τους στείλει στα σπίτια τους για να σπάσει τα δεσμά των μνημονίων και της καταστροφικής λιτότητας που διαλύουν την ελληνική κοινωνία.

Οσο πιο γρήγορα τους διώξουμε τόσο πιο εύκολα θα έλθει η ανάκαμψη της οικονομίας και θα ξεκινήσει η προσπάθεια για την ανάκτηση της κοινωνικής συνοχής.      

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ