Θ. Ψύρρας: Κομβικός ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ “Εξοδος” στην απεξάρτηση

Ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Θωμάς Ψύρρας, επισκέφτηκε το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ. Εκεί συναντήθηκε με τον κ. Σωτήρη Μπουντή που είναι ο υπεύθυνος του Προγράμματος, την κ. Μερόπη Πεντεδέκα, υπεύθυνη στο τμήμα Έρευνας και τον κ. Δημήτρη Δεληγιάννη, υπεύθυνο του σχολείου.

Ο κ. Ψύρρας ενημερώθηκε για το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων σε ενήλικους χρήστες εξαρτητικών ουσιών που θέλουν να απεξαρτηθούν. Διαπίστωσε ότι τα έργα που αφορούν στη βελτίωση των υποδομών του Κέντρου όπως χώρος εκδηλώσεων, γήπεδο 5×5, αποθήκες κλπ  βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ ταυτόχρονα η χρηματοδότηση τους μέσω του ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένη. Συζήτησε όμως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της μείωσης του προϋπολογισμού στο 50% ενώ οι λειτουργικές ανάγκες του Κέντρου παραμένουν οι ίδιες. Ο βουλευτής, ζήτησε τη συνεργασία των εργαζομένων για να προωθήσουν μαζί τις δυνατές λύσεις, που μπορούν να προκύψουν, μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της οικονομικής πολιτικής που επιβάλει η πρωτοφανής κρίση.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) για το έτος 2012, το πρόβλημα περίθαλψης Χρηστών Ενέσιμων Ναρκωτικών ουσιών (ΧΕΝ) παρουσιάζεται διογκωμένο. Το ποσοστό κάλυψης των προβληματικών χρηστών οπιοειδών υπολογίζεται στο 28% του συνόλου, όταν ο μ.ο. στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνάει το 50%. Η αδυναμία αυτή μεταφράζεται σε κίνδυνο για την δημόσια υγεία καθώς παρατηρείται επιδημική έκρηξη του ιού HIV. και αύξηση των κρουσμάτων της ηπατίτιδας C. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση χρήσης νέας ενέσιμης ναρκωτικής ουσίας, η οποία είναι σύνθετο τοξικών ουσιών, όπως αιθανόλης, αιθυλικής αλκοόλης, ακόμα και υγρού μπαταρίας αυτοκινήτων, και η οποία λόγω της χαμηλής τιμής της, σε συνδυασμό με την παρούσα οικονομική κρίση, έχει μεγάλη απήχηση στους χρήστες. Να σημειωθεί ότι η κατασκευή της εν λόγω ουσίας γίνεται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Για τη ΔΗΜ.ΑΡ. το έργο των ΚΕΘΕΑ αποτελεί έναν κρίσιμο τομέα στο πλαίσιο των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες. Το κόμμα με πρόσφατη ερώτηση έφερε το θέμα στη βουλή γιατί το πρόβλημα παρουσιάζεται διογκωμένο εξαιτίας, εν μέρει, και της παρούσας οικονομικής κρίσης, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες αναφορικά με τις δυνητικές συνέπειες στον κοινωνικό ιστό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ