Κατά τη διάρκεια των περιόδων έξαρσης της γρίπης και των κρυολογημάτων, κατακλυζόμαστε με μηνύματα για να πλένουμε τα χέρια μας συχνά. Αλλά για να μην αρρωσταίνουμε, είναι επίσης πολύ σημαντικό να σταματήσουμε να αγγίζουμε τη μύτη και το στόμα μας, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη…
Κάθε φορά που οι άνθρωποι αγγίζουν το στόμα ή τη μύτη τους, μεταφέρουν βακτήρια και ιούς. Αυτή η μεταφορά μικροβίων από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο, είναι ο πρωταρχικός τρόπος που τα μικρόβια εξαπλώνονται από τις μολυσμένες επιφάνειες στα πρόσωπα των ανθρώπων, και – ανάποδα- από τους αρρώστους στις επιφάνειες που αγγίζουν συχνά.
Ο ερευνητής της μελέτης και ερευνητής υγείας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στο Bethesda, Md, , Δρ Wladimir Alonso, και οι συνεργάτες του παρατήρησαν πόσο συχνά οι άνθρωποι αγγίζουν μια κοινή επιφάνεια και στη συνέχεια, το στόμα ή τη μύτη τους. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα αγγίζουν τα πρόσωπά τους κατά μέσο όρο 3,6 φορές την ώρα, και τα κοινά αντικείμενα κατά μέσο όρο 3,3 φορές την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι παίρνουν μικρόβια στα χέρια τους πολύ πιο συχνά από ό,τι τα ξεφορτώνονται με το πλύσιμό τους, σύμφωνα με τη μελέτη.
“Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους βασικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων μεταδίδονται οι ασθένειες για να επωφεληθούμε πλήρως,”, δήλωσε ο Alonso.
Οι συστάσεις που γίνονται στο κοινό, συνήθως τονίζουν το πλύσιμο των χεριών, αλλά κατά την περίοδο έξαρσης δυνητικά σοβαρών νόσων, τα μηνύματα θα πρέπει προειδοποιούν τους ανθρώπους ώστε να αποφεύγουν να αγγίζουν τα πρόσωπά τους, είπαν οι ερευνητές.
Ο Alonso δήλωσε επίσης ότι δεν θα πρέπει να το παρακάνουν οι άνθρωποι και να γίνονται υποχόνδριοι. Το ανοσοποιητικό σύστημα προσφέρει καλή προστασία ενάντια στις ασθένειες.
“Αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα χέρια μας μολύνονται -εκ νέου- πολύ σύντομα από τη στιγμή που θα τα πλύνουμε», είπε.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου στο περιοδικό Clinical Infectious