Ενεργοί Πολίτες Λάρισας: Άρχισε η συλλογή τηγανέλαιου στο 37ο δημοτικό

Η πρώτη οικολογική δράση συλλογής τηγανέλαιου στα σχολεία πραγματοποιήθηκε χθες από εκπαιδευτικό και μαθητές του 37ου Δημοτικού Σχολείου σε συνεργασία με τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας.  Υλοποιώντας σχετικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα την ανακύκλωση, οι μαθητές της Δ’ Τάξης έμαθαν για τα σημαντικά οφέλη από τη συλλογή και ανακύκλωση τηγανέλαιου και συγκέντρωσαν ποσότητες στο σπίτι τους εφαρμόζοντας στην πράξη τα όσα διδάχτηκαν…

Χθες, μετέφεραν τα καμένα λάδια με δοχεία στο σχολείο, όπου τα τοποθέτησαν  -με τη βοήθεια μελών των «Ενεργών Πολιτών Λάρισας» σε ειδικό μεγάλο κάδο συλλογής τηγανέλαιου. Ακολούθως, ο μεγάλος κάδος θα μεταφερθεί σε εργοστάσιο που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας, προκειμένου να ραφιναριστεί και στη συνέχεια να μετατραπεί σε βιοκαύσιμο (βιοντίζελ). Οι μικροί οικολόγοι, δήλωσαν πως «τίποτε δεν πρέπει να πάει χαμένο στη φύση» (Εύη), πως «το πεταμένο τηγανέλαιο σκοτώνει ό,τι ζωντανό βρίσκει στο δρόμο του, ενώ αν το μαζεύουμε δίνει…ζωή στους κινητήρες» (Ανδρέας), ότι «το καμένο λάδι πρέπει να ανακυκλώνεται γιατί είναι τοξικό» (Κωνσταντίνος) και να μην το ρίχνουμε στις αποχετεύσεις, γιατί «αυτό καταλήγει στα ποτάμια και μετά γίνονται τεράστιες κηλίδες στη θάλασσα» (Θοδωρής), ούτε στα σκουπίδια, γιατί «μπορεί να μολυνθεί η ατμόσφαιρα από καπνούς, αφού το τηγανέλαιο είναι εύφλεκτο» (Νικολέτα).   

Ακολούθησε ενημερωτική παρουσίαση από τον κ. Μιχάλη Τριανταφύλλου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από 1 λίτρο τηγανελαίου δημιουργείται 0,8 του λίτρου βιοντίζελ και ότι στην Ελλάδα αν και καταναλώνονται ετησίως 470.000 τόνοι λαδιού, συλλέγονται μόλις 18.000 τόνοι, δηλαδή λιγότερο από το 4% της ποσότητας!!!  Είναι φανερό, ότι αγνοούμε μια οικολογική τακτική, που στη δυτική Ευρώπη είναι υποχρεωτική. Μετατρέποντας το καταστροφικό τηγανέλαιο σε βιοντίζελ, α) κάνουμε καλό στην υγεία μας, αναπνέοντας καθαρότερο αέρα, β) κάνουμε καλό στο περιβάλλον, γιατί το biodiesel έχει λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις σε σχέση με το κανονικό πετρέλαιο, γ) κάνουμε καλό στη χώρα μας, αφού τη βοηθάμε να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη και δ) κάνουμε καλό στην τοπική οικονομία και απασχόληση.

Μετά το τέλος της παρουσίασης και τις απαντήσεις που δόθηκαν στις ενδιαφέρουσες απορίες των παιδιών, μέλη της Κίνησης «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στα παιδιά για να ενημερωθούν οι γονείς τους, ενώ η κ. Μυρτώ Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τα παιδιά για το έργο της Κίνησης και τη σημασία του εθελοντισμού. Το πρόγραμμα για την ανακύκλωση στο σχολείο πραγματοποιεί με την Δ΄Τάξη η δασκάλα Γραμματή Καΐπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση αυτή των Ενεργών Πολιτών Λάρισας θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες με την τοποθέτηση και άλλων κάδων σε περισσότερα από 40 σχολεία της περιοχής που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συλλογή τηγανέλαιου καθώς και με ενημερωτικές εκδηλώσεις σε πολλά από αυτά, ώστε να καλλιεργηθεί περιβαλλοντική συνείδηση στους αυριανούς πολίτες.  

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ