ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ
Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.
Η Ελληνική κοινωνία και Δημόσια Διοίκηση αρχίζει να βιώνει κοσμογονικές αλλαγές συθέμελα , οφειλόμενες στην αδυναμία , ολιγωρία, ανικανότητα πελατειακή και κομματική λογική δεκαετιών , προκειμένου να προβεί έγκαιρα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της Δημόσιας Διοίκησης και να μεταβάλει «απολιθωμένες και αγκυλωμένες « Κρατικές δομές του « Μεγάλου ασθενούς». Μαζί με τον πλήρη εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μας, οδηγηθήκαμε όλοι μας στο καθεστώς των μνημονίων. Οι δανειστές μας λοιπόν μας επιβάλλουν «δια της βίας» , καθολικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και σκέψης μας , μεταξύ των οποίων και στον Δημόσιο τομέα. Μεταξύ των αλλαγών αυτών συμπεριλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των Δημοσίων υπαλλήλων , με την διαθεσιμότητα, εφεδρεία και μετάταξη.
Θα ήθελα να σταθώ στη «μετάταξη» πλεοναζόντων υπαλλήλων από λιγότερο παραγωγικές υπηρεσίες η και κατ ουσία μερικών από αυτές ανύπαρκτων , προς παραγωγικότερες υπηρεσίες , με ελλειμματικό προσωπικό , με σκοπό και στόχο την ενίσχυσή τους προς όφελος των πολιτών. Η μετάταξη λοιπόν ενός υπαλλήλου πρός ένα άλλο Δημόσιο φορέα , ο οποίος έχει απόλυτη ανάγκη προσωπικού , θεωρώ αυτονόητα ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένη, αφού όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν -ακόμη και σήμερα- Δημόσιες υπηρεσίες που «δεν φθάνουν οι καρέκλες» , ενώ αντίθετα άλλες υπηρεσίες «αγκομαχούν» από έλλειψη προσωπικού.
Μεταξύ των νευραλγικών υπηρεσιών που πλήττονται από έλλειψη προσωπικού συγκαταλέγεται και η Ελληνική Αστυνομία. Η συνεχής μείωση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. , λόγω των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων και η μειωμένη εισαγωγή στις αστυν. σχολές νέων αστυνομικών αφ ενός μεν και αντίθετα αφετέρου , η κάθετη αύξηση της «βαριάς» εγκληματικότητας των « καλάσνικοφ», ορίζουν επιτακτικά ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα πρέπει εκ των πραγμάτων να συγκαταλεγεί μεταξύ των υπηρεσιών που επιβάλλεται να ενισχυθούν με «εκ μεταφοράς» πολιτικό προσωπικό .
Για τα παραπάνω αιτιολογώ , γιατί. Οι νέοι υπάλληλοι που θα επιλεγούν για την γραφειοκρατική ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. θα στελεχώσουν τις εσωτερικές , διοικητικές υπηρεσίες γραφείων -πλήν εξαιρέσεων- ,πράγμα το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την απαγκίστρωση αστυνομικών στα μάχιμα εξωτερικά καθήκοντα. Η ενημέρωση και ένταξη των υπαλλήλων μπορεί να γίνει σταδιακά και στα γραφεία και λοιπές εσωτερικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. προϊόντος του χρόνου θα παραμείνουν μόνο οι απολύτως αναγκαίοι αστυνομικοί ,-λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου- και οι ανήκοντες για λόγους υγείας αστυνομικοί, – υπηρεσίας γραφείου.
Τι σημαίνει λ.χ. για την Περιφ. ενότητα Λάρισας ; και αντίστοιχα για όλη τη χώρα ;
Στη Λάρισα π.χ. θα αποδεσμευτούν δεκάδες αστυνομικών από τις εσωτερικές υπηρεσίες όλων των βαθμίδων , ήτοι από την Γεν. Αστυν. Δ/νση Θεσσαλίας, έως τα αστυν. τμήματα. Οι αστυνομικοί αυτοί θα ενισχύσουν τους μάχιμους συναδέλφους τους στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και στην προστασία του πολίτη με πεζές και εποχούμενες περιπολίες και παρουσία τόσο στην πόλη, όσο και στην ύπαιθρο.
«Οι καιροί ου μενετοί». Εδώ δυστυχώς πού και όπως «φθάσαμε» απαιτείται τόλμη και άμεσα υλοποιήσιμες αποφάσεις .Ίσως η οδυνηρή κρίση των « ερειπίων» που μας καταπλακώνουν, μας οδηγήσει με σύνεση και σε «βήμα προς τα εμπρός».με οδηγό το ένστικτο της «αυτοσυντήρησης και επιβίωσης».