ΣΥΡΙΖΑ: Ερμαιο των μνημονίων η Θεσσαλία

Την αγωνία τους για την πορεία των αναπτυξιακών έργων που έχουν προγραμματιστεί ή ξεκίνησαν να υλοποιούνται στη Θεσσαλία μετά από όσα συζητήθηκαν χθες στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ειδικής μόνιμης επιτροπής των περιφερειών εκφράζουν οι Θεσσαλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην επιτροπή υποστηρίζοντας ότι η Θεσσαλία είναι έρμαιο της μνημονιακής πολιτικής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σε σχέση με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ε65, με την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου καθώς και με την ηλεκτροκίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Την επιτροπή ενημέρωσαν, οι Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΟΣΕ, η Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας καθώς και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι Δήμαρχοι Λάρισας, Βόλου, Τρικκαίων και Καρδίτσας.

Στην συνεδρίαση της επιτροπής συμμετείχαν, μαζί με άλλους συναδέλφους τους, οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Γελαλής Δημήτριος, Δριτσέλη Παναγιώτα, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος και Μιχαλάκης Νικόλαος.

Οι βουλευτές σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν τα εξής :  «για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ  τα έργα υποδομής αποτελούν σημαντικά κοινωνικά αγαθά και θα πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Σε ότι αφορά καταρχήν τον Ε65, ο αυτοκινητόδρομος αυτός αποτελεί έργο πνοής για την περιοχή της Θεσσαλίας και θα συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Βασική προϋπόθεση είναι να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και να είναι προσβάσιμος στο σύνολο των πολιτών. Απαιτείται στο πλαίσιο αυτό αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης και διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα του έργου.

Σε σχέση με την ηλεκτροδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου Λάρισας – Βόλου, αλλά και του τμήματος Παλαιοφαρσάλου-Καλαμπάκας, τονίστηκε τα έργα αυτά θα τονώσουν την οικονομική και τουριστική δραστηριότητα. Ο σιδηρόδρομος αποτελεί για τη Θεσσαλία διαχρονικό μοχλό ανάπτυξης, καθώς είναι ένα μέσο που εξυπηρετεί τη μαζική μετακίνηση με ασφάλεια των πολιτών και την οικονομική και ταυτόχρονα οικολογική μεταφορά των προϊόντων και αγαθών γενικότερα.

Σε σχέση, τέλος, με το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου υπογραμμίστηκε ότι αποτελεί έργο κομβικής σημασίας αλλά η ιδιωτικοποίηση θα πλήξει το δημόσιο συμφέρον, θα επιβαρύνει τους χρήστες του και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα φέρει χρήματα στα δημόσια ταμεία. Υπογραμμίζεται σ’ αυτό το σημείο, η απαράδεκτη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ προς ξεπούλημα των βασικών δημοσίων υποδομών της περιοχής. Τα δημόσια έργα αποτελούν τμήμα της περιουσίας του ελληνικού λαού και βασικά κοινωνικά αγαθά.

Ο ΣYΡΙΖΑ – ΕΚΜ είναι ριζικά αντίθετος στο ξεπούλημά τους και επισημαίνει ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό μοντέλο καθώς έργα υποδομής  έχουν αφεθεί στην τύχη τους κυρίως μετά και την αναβολή της συζήτησης για τον κοινοτικό προυπολογισμό στις Βρυξέλλες. Συνεπώς, μετά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για την εκταμίευση της δόσης, είναι σαφές ότι ούτε το ελάχιστο δεν πρόκειται να διατεθεί για την πραγματική ανάπτυξη της χώρας, για άλλη μια φορά οι ανάγκες των πολιτών παραγκωνίζονται και η μνημονιακή πολιτική καταδικάζει την περιφέρεια στον μαρασμό και τη φτώχεια».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ