Γυμνό μήνυμα κατά του AIDS

Β. ΠατουλίδουΆφησαν στην άκρη τους αρχικούς ενδοιασμούς και τις «δεύτερες» σκέψεις και αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε μια γυμνή φωτογράφηση για να στείλουν ένα μήνυμα ζωής, λίγες ημέρες πριν από την 1η Δεκεμβρίου που έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Τριάντα εννιά επώνυμοι Θεσσαλονικείς από τον χώρο της πολιτικής, της τέχνης, του αθλητισμού, της δημοσιογραφίας, της μουσικής, της τηλεόρασης και της μόδας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του μηνιαίου περιοδικού μόδας «ADORE», το οποίο κυκλοφορεί με την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

Μάλιστα, δεν δίστασαν να ποζάρουν χωρίς ρούχα όταν έμαθαν ότι μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις και τις διαφημιστικές καταχωρίσεις του τεύχους θα δοθεί στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Βόρειας Ελλάδας – Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, η βουλευτής Ελενα Ράπτη, το μοντέλο – ηθοποιός Μάρα Δαρμουσλή, ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Στέφανος Κλάους Αθανασιάδης, το μουσικό συγκρότημα Onirama, ο ηθοποιός Αλέκος Συσσοβίτης, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι τηλεπαρουσιάστριες Αννα Πρέλεβιτς, Ελένη Τσολάκη και Σοφία Γκόσιου είναι μερικά από τα πρόσωπα που… τόλμησαν και θέλησαν μέσω αυτής της διαφορετικής φωτογράφησης να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο.

«Δεν μπορείς να αδιαφορείς»

«Το γυμνό δεν ήταν ποτέ ο στόχος μου. Είναι η πρώτη φορά που το κάνω και όπως φαίνεται και η τελευταία. Δέχτηκα να συμμετάσχω σε αυτή την καμπάνια κατά του AIDS, γιατί θεώρησα ότι αν με αυτόν τον τρόπο προκαλέσω κάποιους να σκεφτούν θα έχω περάσει ένα θετικό μήνυμα» λέει στο «Έθνος της Κυριακής» η ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου. «Ο σκοπός της φωτογράφησης με ενδιέφερε, αλλιώς δεν θα είχε νόημα. Δεν είναι δυνατόν να παραμένεις αδιάφορος απέναντι σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Είναι τρομακτικό να διαπιστώνεις ότι νέοι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης. Κάποια στιγμή εάν θέλουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα πρέπει να δούμε την αλήθεια γυμνή όσο κι αν πονάει» συμπληρώνει.

Η Μάρα Δαρμουσλή, γνωστή από τις άπειρες φωτογραφήσεις της σε μεγάλα περιοδικά μόδας, είχε αρνηθεί στο παρελθόν να ποζάρει χωρίς ρούχα. «Ηταν η πρώτη γυμνή φωτογράφηση που έκανα. Αν με αφορμή ένα κορμί χωρίς εσώρουχα μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω, τότε αξίζει. Μια φωτογραφία, μια κίνηση, μια στιγμή μπορεί να πει πολλά…

Δεν ντρέπομαι για τη γύμνια μου όταν η θρησκευτική εξουσία καταδικάζει τη χρήση προφυλακτικού, επηρεάζοντας τη μοίρα αμέτρητων αγέννητων ψυχών σε χώρες όπως η Αφρική. Δεν ντρέπομαι όταν στο σπίτι μου, την Ελλάδα, στοχοποιούνται και εκτίθενται γυναίκες εκδιδόμενες ως φορείς, ενώ οι ”έντιμοι” Ελληνες άντρες πληρώνουν παραπάνω για την απόλαυση άνευ περιορισμών, όταν αντιστρέφονται οι ρόλοι θύματος και θύτη. Ως μάνα, ως γυναίκα και ως άνθρωπος παύω να κρύβομαι πίσω από την ντροπή μου για μια στιγμή. Τώρα νιώθω πιο ωραία» αναφέρει η ίδια.

Tι λένε οι πρωταγωνιστές

 «Αν από αυτή την καμπάνια καταφέρουμε να βοηθήσουμε έστω και έναν άνθρωπο, θα το έκανα άλλες χίλιες φορές. Μου άρεσε ιδιαίτερα η πρωτοβουλία που πήρε το περιοδικό και το ότι συμμετείχε κόσμος από την πόλη μου. Ηταν εύκολο να πω το ναι γιατί η φωτογράφηση έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό» λέει η παρουσιάστρια Αννα Πρέλεβιτς.

Οι τηλεπαρουσιάστριες Ελένη Τσολάκη και η Σοφία Γκόσιου εξηγούν τους λόγους που συμμετείχαν στη γυμνή φωτογράφηση. «Μου ήταν δύσκολο να αποφασίσω, είχα ενδοιασμούς. Ομως ο σκο-πός που έγινε αυτό το αφιέρωμα είναι σημα-ντικός και έτσι δέχτηκα. Η φωτογράφηση περνάει το μήνυμα και ελπίζω οι νέοι να ενημερωθούν» λέει η Ελένη Τσολάκη, ενώ η Σοφία Γκόσιου συμπληρώνει: «Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να φωτογραφηθώ χωρίς ρούχα όμως έγινε για καλό σκοπό. Οταν δέχτηκα την πρόταση, ήμουν επιφυλακτική. Τελικά θέλησα να συμμετάσχω και εύχομαι να βοήθησα με τον τρόπο μου».

Περισσότερο από μια εβδομάδα χρειάστηκαν οι τέσσερις φωτογράφοι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, Κώστας Αμοιρίδης, Μάρα Λαζαρίδου, Μπάμπης Συμεωνίδης και Παντελής Ζερβός, για να ολοκληρώσουν τη φωτογράφηση των επωνύμων.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ