Συνέντευξη τύπου για ένα νέο πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιηθεί στην Θεσσαλία και αφορά στη στην περισυλλογή, διαχείριση και απόρριψη νεκρών ζώων, παραχώρησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Το πρόγραμμα αυτό είναι προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ και δημοπρατείται μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Με το πρόγραμμα αυτό επιχειρούμε να δώσουμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στη δημόσια υγεία από την ελλιπή έως σήμερα αντιμετώπιση του ζητήματος που αφορά στη διαχείριση των νεκρών ζώων. Οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν ως τώρα δεν έφεραν τα αντίστοιχα επιθυμητά αποτελέσματα, γι’ αυτό και καλούμαστε σήμερα να δώσουμε λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, που ενέχει κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου ορθής διαχείρισης νεκρών βοοειδών, αιγών και προβάτων ώστε να αποφύγουμε ασθένειες, οι οποίες μπορεί να πλήξουν τον άνθρωπο και την πανίδα. Η Θεσσαλία ως γνωστόν είναι από τις Περιφέρειες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό αιγοπροβάτων στη χώρα και η ανάγκη συμμόρφωσης στις κοινοτικές οδηγίες είναι πλέον απαραίτητη».
Όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, ενώ υπήρχε η υποχρέωση από τους κτηνοτρόφους να περισυλλέξουν τα νεκρά ζώα και να τα οδηγήσουν σε πιστοποιημένες μονάδες αδρανοποίησης, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μην ακολουθείται η διαδικασία αυτή, η οποία ήταν και ασύμφορη οικονομικά, και τα ζώα να θάβονται πρόχειρα στην ύπαιθρο, να εναποτίθενται σε χωματερές, αλλά και περιπτώσεις όπου απλά απορρίπτονταν σε υδάτινα συστήματα (ποτάμια, ρυάκια κλπ), με αποτέλεσμα να πλήττεται η δημόσια υγεία.
Με το πρόγραμμα αυτό, σημείωσε ο κ. Αγοραστός, ο κάθε κτηνοτρόφος θα μπορεί, μέσω τηλεφωνικής γραμμής, να καλεί τον φορέα διαχείρισης ο οποίος θα προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό, για την τελική διάθεση του νεκρού ζώου.
Απ’ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαίτερα η Π.Ε. Λάρισας είναι από τις περιοχές όπου η κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, αποτελώντας έναν δυναμικό κλάδο οικονομικής δραστηριότητας. Παρ’ όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα με δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης προς τους κτηνοτρόφους ώστε να μην πετιούνται οπουδήποτε τα νεκρά ζώα, δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Προς αυτή την κατεύθυνση και αξιοποιώντας ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, προχωρούμε μέσα στις επόμενες μέρες σε διαγωνισμό για την ανάδειξη του ανάδοχου φορέα ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή και τη διαχείριση των νεκρών ζώων. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα το οποίο θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας».
Να σημειωθεί ότι η δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο τήρησης των προϋποθέσεων υλοποίησης του προγράμματος, για την περισυλλογή, διαχείριση και απόρριψη των νεκρών βοοειδών, αιγών και προβάτων, που περιέχουν υλικά ειδικού κινδύνου και τη λήψη δειγμάτων ιστού, στο πλαίσιο του προγράμματος Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) και για τον έλεγχο τήρησης των κανόνων ορθής δειγματοληψίας υλικών.