Ενεργοί Πολίτες Λάρισας: Πετυχημένη η δωρεάν σπιρομέτρηση

DSC03626Πολύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Λαρισαίων στο κοινό κάλεσμα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και των «Ενεργών Πολιτών Λάρισας» για δωρεάν εξέταση της χωρητικότητας των πνευμόνων (σπιρομέτρηση).  Για εξέταση στην κινητή μονάδα της Πνευμονολογικής Εταιρίας  προσήλθαν 290 Λαρισαίοι, ανάμεσά τους πάρα πολλοί ανασφάλιστοι, άνεργοι και συνταξιούχοι.

Από αυτούς παραπέμφθηκαν από τους γιατρούς που ήταν εκεί 20 άτομα για περαιτέρω εξετάσεις, δύο από αυτούς με σοβαρότατο πρόβλημα. Επιπλέον, συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο 47 πολίτες, χωρίς να υποβληθούν στο σχετικό προληπτικό έλεγχο. Η σπιρομέτρηση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 5 & 6 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία Λάρισας.

Πρόκειται για μια εύκολη και ανώδυνη εξέταση σύντομης διάρκειας, όπου χρειάζεται ο εξεταζόμενος να πάρει κανείς βαθιά εισπνοή και στη συνέχεια να εκπνεύσει με δύναμη μέσα σε μια συσκευή που αποκαλείται σπιρόμετρο. Το σπιρόμετρο εκτιμάει το ποσοστό της χωρητικότητας που χάθηκε λόγω του καπνίσματος, και της ρύπανσης στους χώρους εργασίας ή του περιβάλλοντος.

Είναι σχεδόν διαγνωστική της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και πολύ χρήσιμη για άλλα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι το βρογχικό άσθμα. Πρόκειται για την πρώτη σύμπραξη των «Ενεργών Πολιτών Λάρισας» με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για την πραγματοποίηση προληπτικού ιατρικού ελέγχου. Μετά την επιτυχία της και τα αιτήματα συμπολιτών, οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι συμπολιτών – κατά προτίμηση ανασφάλιστων και ανέργων – θα συνεχιστούν και για τη διάγνωση άλλων ασθενειών.

Οι ΕΝ.ΠΟ.Λ. ευχαριστούν θερμά τον καθηγητή και πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστα Γουργουλιάνη, τους ιατρούς και φοιτητές που υποστήριξαν τη δράση καθώς και το προσωπικό της Πνευμονολογικής Εταιρείας που πραγματοποίησε την εξέταση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ