Προσφυγή κατά της απόφασης του δ.σ. για το χωριό του Αϊ Βασίλη

Προσφυγή ενώπιον της Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατέθεσαν πολίτες και εκπρόσωποι φορέων της Λάρισας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την παραχώρηση του χώρου της σκεπαστής σε ιδιώτη ώστε να λειτουργήσει σε αυτόν «το χωριό του Αϊ Βασίλη».

Την προσφυγή υπογράφουν οι κ.κ. Κ. Καραμπάτσας, ατομικά και ως Δημοτικός Σύμβουλος, Γ. Τσιαπλές, ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Ν. Τζίκας ατομικά και ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Σ. Γιαννακόπουλος, ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Β. Πολυμέρου, ατομικά και ως μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και Φ. Ζαμπούρας, ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Στην προσφυγή τους που στρέφεται κατά του δήμου και της συγκεκριμένης απόφασης αφού παρουσιάζουν αναλυτικά την απόφαση εξηγούν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει δεκτή η προσφυγή τους και να ακυρωθεί η απόφαση και οι οποίοι συνοψίζονται στα εξής:

– Δεν υπήρχε η δυνατότητα στους δημοτικούς συμβούλους να λάβουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, καθώς και τις σχετικές εισηγήσεις λόγω των καταλήψεων του δημαρχείου και επίσης κατά την ημερομηνία σύνταξης της ημερήσιας διάταξης δεν υπήρχε η εισήγηση από πλευράς της δημοτικής αρχής στο συγκεκριμένο θέμα

– Επειδή παρά το νόμο με την προσβαλλόμενη δίνεται η δυνατότητα υπενοικίασης, άλλως χρήσης του χώρου από άτομα τρίτα προς τη σύμβαση την οποία παραδέχεται εμμέσως και ο δήμαρχος με την από 21/11 εισήγησή του.

Επίσης με την απόφαση λειτουργεί κεκαλυμμένα μια υπαίθρια αγορά για 45 μέρες κατά παράβαση του ν. 2323/1995 που ορίζει ότι η αγορά αυτή πρέπει να διαρκεί μέχρι 15 ημέρες και επίσης η απόφαση βρίσκεται σε σύγκρουση με το άρθρο 192 του ν. 3423/2006 το οποίο προβλέπει ότι εκμισθώνεται χώρος μόνο για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και όχι για εμπορικές πράξεις γι’ αυτό και πρέπει να ακυρωθεί.

– Επειδή υπάρχει τεκμήριο ακυρότητας λόγω της μη τήρησης ουσιώδους τύπου της διαδικασίας και επιπλέον επειδή στο δημοτικό συμβούλιο δεν συζητήθηκε η ποιότητα, το είδος και η στάθμη των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στο συγκεκριμένο μίσθιο σύμφωνα με το άρθρο 192 ν. 3463/2006.

– Επειδή η προσβαλλόμενη απόφαση αναφέρει ότι στο συγκεκριμένο χώρο που εκμισθώθηκε θα δημιουργηθεί χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο που δεν θα είναι θεματικό πάρκο αλλά μια κεκαλυμμένη υπαίθρια αγορά.

– Επειδή με την προσβαλλόμενη απόφαση δόθηκε δημοτική περιουσία σε έναν ιδιώτη για να την αξιοποιήσει, λειτουργώντας κερδοσκοπικά σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, των δημοτών της πόλης και του συμφέροντος του δήμου.

Για τον ίδιο χώρο και για λιγότερο χρονικό διάστημα (διάστημα μιας βδομάδας) κατά τη διάρκεια της ετήσιας εμποροπανηγύρεως ο δήμος Λαρισαίων οργανώνει υπαίθρια αγορά, εκμισθώνει τους ίδιους χώρους για διάφορα ψυχαγωγικά παιχνίδια (λούνα πάρκ κ.α.) και αποκερδαίνει περίπου 800.000 ευρώ καθαρά, ποσό περίπου 70πλάσιο από το ποσό που θα εισπράξει από την προσβαλλόμενη απόφαση και το μισθωτήριο ιδιωτικών συμφωνητικό.

Και επειδή η εταιρία με τη σειρά της έχει παραχωρήσει χώρους σε τρίτους από τους οποίους θεωρείται βέβαιο ότι θα αποκομίσει παράνομα σημαντικό περιουσιακό όφελος.

Αυτό συνομολογείται, ακόμα και με την εισήγηση του δημάρχου όπου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα υπάρξει αρκετή δραστηριότητα και επομένως και έσοδα του μισθωτή του χώρου.

– Επειδή ενεργεί αθέμιτα ένας ανταγωνιστής όταν πωλεί προϊόντα στο συγκεκριμένο χώρο και εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι εκεί έρχονται να επισκεφτούν άτομα για ψυχαγωγία και διασκέδαση και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η απόσπαση – η προσέλευση επιπλέον πελατείας στο κατάστημά του, χωρίς ωράριο λειτουργίας και χωρίς αργίες, κάτι που λειτουργεί αθεμίτως ανταγωνιστικά με τα μαγαζιά τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και αντίκεινται στα χρηστά ήθη και στις συναλλαγές.

Οι προσφεύγοντες για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή υποστηρίζουν ότι έχουν έννομο συμφέρον ζητούν να γίνει δεκτή η προσφυγή τους και να ακυρωθεί η υπ’ αριθμ. 444/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Λαρισαίων, καθώς και κάθε άλλη συναφής πράξη ή παράλειψη του δήμου Λαρισαίων.

Πηγή: Ημερήσιος Κήρυκας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ