«Η κατάσταση των αγροτών στην Θεσσαλία και ευρύτερα σε όλη την Ελλάδα χειροτερεύει με γοργούς και δραματικούς ρυθμούς», είναι το μήνυμα που έστειλε το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αγροτικού θέματος που έγινε χθες.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας εισηγήσεις παρουσίασαν οι σύμβουλοι κ.κ. Χρ. Σιδερόπουλος και Αρ. Μποτός ενώ και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στις τοποθετήσεις τους πέραν των επισημάνσεων για την υπάρχουσα κατάσταση τόνισαν την αναγκαιότητα να διεκδικήσει η περιφέρεια την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, αλλά και την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής που θα βοηθήσουν στη διατήρηση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Στην εισήγησή του ο κ. Σιδερόπουλος τόνισε ότι αν και αυξάνει το κόστος παραγωγής, παραμένουν οι χαμηλές τιμές παραγωγού στα προϊόντα, τα οποία ο καταναλωτής αγοράζει πανάκριβα, αφού η αγορά λειτουργεί μονοπωλιακά.
Ο κ. Σιδερόπουλος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του από τα αποτελέσματα της ΚΑΠ αλλά και για τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ, ενώ εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του για το νέο φορολογικό.
Παράλληλα χαρακτήρισε αντιαγροτικά τα μέτρα, που ανακοινώνει η συγκυβέρνηση αφού:
Μειώνεται η επιστροφή ΦΠΑ, ενώ αντίστοιχα έχει αυξηθεί το ΦΠΑ για την αγορά μέσων και εφοδίων από τους αγρότες.
Μειώνεται η επιστροφή για το πετρέλαιο, έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ καλούνται οι αγρότες να πληρώσουν τα χαράτσια των γεωτρήσεων, του ΕΛΓΑ και ΟΓΑ. Χιλιάδες αγρότες παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αφού δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά στον ΟΓΑ.
Ο κ. Σιδερόπουλος προέβλεψε ότι η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα περικόψει επιδοτήσεις, θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, προετοιμάζοντας ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης για το οποίο ο αγροτικός κόσμος είναι στο σκοτάδι.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Στη συνέχεια παρουσίασε τα προβλήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης που είναι:
1. Ο μεγάλος αριθμός προϊόντων που ελληνοποιούνται.
2. Η εισαγωγή των σπόρων σποράς.
3. Η εκκρεμότητα ένταξης των αγροτών σε γεωργοπεριβαλλοντολογικά για την περίοδο 2011-2016.
4. Η νέα φορολόγηση των αγροτών.
5. Η συνεχιζόμενη από το 2008 εκκρεμότητα έγκρισης των σχεδίων βελτίωσης.
6. Η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα για το θέμα της αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων.
7.Η πρόσφατη κοινοποίηση αρνητικής απάντησης για το προτεινόμενο πρόγραμμα Κ.Ο.Ε για το πράσινο σκουλήκι στην βαμβακοκαλλιέργεια για το έτος 2010.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην εισήγησή του και ο κ. Μποτός που παρουσίασε προτάσεις για την ασφαλιστική κάλυψη της αγροτικής παραγωγής ζητώντας να επιμείνει η περιφέρεια Θεσσαλίας σε πρόταση για αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Κριτική στην περιφερειακή αρχή άσκησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τον κ. Απ. Παπατόλια να ζητά στην αρχή αναβολή της συζήτησης επειδή δεν είχε ενημερωθεί για τις εισηγήσεις. Κριτική άσκησε και ο κ. Κ. Πουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στα πιο επίκαιρα και κρίσιμα για τον αγροτικό κόσμο προβλήματα.
Ασκώντας κριτική στην παράταξη της πλειοψηφίας για τον τρόπο με τον οποίο συζητήθηκε το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Πουλάκης επισήμανε ότι «είναι αδιανόητο και έχει περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα, τη στιγμή που το Π.Σ. έχει ήδη εξαντλήσει τη μισή του θητεία, εμείς να “ξεπετάμε” το θέμα της αγροτικής παραγωγής σε μία – και πάλι συνολική και γενικόλογη – συνεδρίαση, αντίστοιχη με το “πυροτέχνημα” της επίσκεψης του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σκανδαλίδη, πριν από ενάμιση χρόνο».
Από την πλευρά του ο Κ. Β. Μπούτας τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά η πολιτική και να απεμπλακεί η χώρα από την Ε.Ε., ενώ ο περιφερειάρχης στην εισήγησή του έκανε έναν απολογισμό του έργου της περιφέρειας στον αγροτικό τομέα, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προγραμματισμού για τη νέα περίοδο 2014 – 2020 και σύνδεσε την αγροτική ανάπτυξη με τα έργα υποδομής που πρέπει να ολοκληρωθούν αλλά και με τη διαχείριση των υδάτων.
Πηγή: Ημερήσιος Κήρυκας