Επανήλθαν τα σενάρια για φορολόγηση των αγροτεμαχίων μέσω δημοσιευμάτων στον Κυριακάτικο Τύπο. Σύμφωνα με αυτά, ενδέχεται να επιβληθεί έκτακτη εισφορά «μόνιμου χαρακτήρα» παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται σήμερα στα κτίσματα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Η εισήγηση θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή” η αρμόδια διακομματική επιτροπή εξετάζει τρία σενάρια που προβλέπουν αφορολόγητο όριο στο σύνολο της ατομικής περιουσίας το οποίο κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 ευρώ.
Εφόσον το αφορολόγητο ανέλθει στα 50.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθεί από νέο φόρο, καθώς κατέχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 50.000 ευρώ.
Με αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ εκτιμάται ότι το 75% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθεί αυτομάτως από την επιβολή του νέου φόρου.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, η κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου θα έχει έξι έως οκτώ κλιμάκια, με τους συντελεστές να ξεκινούν από πολύ χαμηλά, ακόμη και από 0,05% στην περίπτωση που ισχύσει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και θα φθάνουν μέχρι 2% ή 2,5% για τις πολύ μεγάλης αξίας περιουσίες.
«Ο συλλογισμός των ιθυνόντων του υπουργείου Οικονομικών δεν διαφοροποιείται πολύ από αυτόν που χρησιμοποιήθηκε για την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς στα υπόλοιπα ακίνητα.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το κράτος δεν εισπράττει τίποτα από αγροτεμάχια ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στο Κολωνάκι, τη Φιλοθέη ή τη Μύκονο, όταν αυτά μάλιστα αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
“Το αγροτεμάχιο ή το οικόπεδο δεν παράγει εισόδημα” επεσήμανε μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο αναπληρωτής του τομέα Οικονομίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι ”δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για κάτι τέτοιο”.
Εξετάζεται αφορολόγητο όριο στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας να κυμαίνεται στα 50.000 έως 100.000 ευρώ. Τι θα ισχύσει με τα αγροτεμάχια εντός Αττικής, με υψηλές αντικειμενικές αξίες. Αναλυτικά τα σενάρια του ΥΠΟΙΚ.
Πηγή: taxheaven.gr