Ένα νέο είδος νευρικών κυττάρων βρέθηκαν στον εγκέφαλο

human-brain-and-neuronsΟι επιστήμονες στο Karolinska Institutet της Σουηδίας, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, έχουν εντοπίσει μια άγνωστη μέχρι σήμερα, ομάδα νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Τα νευρικά κύτταρα ρυθμίζουν τις καρδιαγγειακές λειτουργίες, όπως τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση του αίματος. Ελπίζεται ότι η ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Investigation, θα είναι σημαντική μακροπρόθεσμα για τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων…

Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να εντοπίσουν μια εντελώς άγνωστη ομάδα νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Αυτά τα νευρικά κύτταρα, γνωστά και ως «νευρώνες», αναπτύσσονται στον εγκέφαλο με τη βοήθεια των θυρεοειδικών ορμονών, που παράγονται στο θυρεοειδή αδένα. Οι ασθενείς στους οποίους η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα έχει διαταραχθεί και ως εκ τούτου παράγουν πάρα πολύ ή πολύ λίγο θυρεοειδικές ορμόνες, κινδυνεύουν από προβλήματα στα νευρικά κύτταρα. Αυτό με τη σειρά του έχει επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς, και οδηγεί σε καρδιαγγειακή νόσο.

Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με –χωρίς θεραπεία- υπερθυρεοειδισμό (πολύ υψηλή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών) ή υποθυρεοειδισμό (πολύ χαμηλή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών) συχνά αναπτύσσουν προβλήματα στην καρδιά. Μέχρι σήμερα πίστευαν ότι αυτό ήταν αποκλειστικά αποτέλεσμα της ορμόνης που επηρεάζει άμεσα την καρδιά. Η νέα μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι η ορμόνη του θυρεοειδούς επηρεάζει την καρδιά έμμεσα, μέσω των νευρώνων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.

“Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για ένα εντελώς νέο τρόπο για την καταπολέμηση της καρδιαγγειακής νόσου», λέει ο Jens Mittag, αρχηγός της ομάδας στο Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας στο Karolinska Institutet.

“Αν μάθουμε πώς να ελέγχουμε αυτούς τους νευρώνες, θα είμαστε σε θέση να  θεραπεύσουμε ορισμένα καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως η υπέρταση μέσω του εγκεφάλου. Αυτό ωστόσο απέχει πολύ ακόμη. Μια πιο άμεση εφαρμογή είναι η θεραπεία των εγκύων με υποθυρεοειδισμό, δεδομένου ότι το χαμηλό επίπεδο των ορμονών του θυρεοειδή μπορεί να βλάψει την παραγωγή αυτών των νευρώνων στο έμβρυο, και αυτό μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα στους απογόνους. “

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ