SOS από τους γιατρούς για τα τζάκια

Τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που εγκυμονεί η καύση ξύλων παρουσιάζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας καλώντας παράλληλα την πολιτεία να δώσει κίνητρα για τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου ως πηγές θέρμανσης. Στην ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρουν:

«Μετά από την επίσημη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημαίνουμε τους κινδύνους για την δημόσια υγεία και γενικά την νοσηρότητα του πληθυσμού, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, εξασθενημένα ή άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες-καρδιοπάθειες κ.λπ.), από την αιθαλομίχλη που έχει δημιουργηθεί σε  πολλές περιοχές της Χώρας, καθώς και στην περιοχή ευθύνης μας, λόγω της καύσης προϊόντων ξύλου σε τζάκια και ξυλόσομπες, ως πηγή θέρμανσης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση γενικά μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Αυξάνει τις επισκέψεις σε γιατρούς και εξωτερικά ιατρεία, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, αυξάνοντας παράλληλα το οικονομικό κόστος, αυξάνει την θνησιμότητα, ενώ μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα υγείας, αν συνεκτιμηθεί η έκταση της και ο ακούσιος χαρακτήρας της. Στη Χώρα μας προφανώς, δεν φαίνεται να έχουμε συνειδητοποιήσει την σημασία της, με αποτέλεσμα ακόμα και τα θεσμοθετημένα μέτρα αντιμετώπισης να μην εφαρμόζονται.

Γι’ αυτό, καλούμε την Πολιτεία, αλλά και τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες, να λάβουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός από τις επιβλαβείς συνέπειες για την Υγεία και το Περιβάλλον της καύσης των προϊόντων ξύλου. Οι συστάσεις και μόνον προς τους χειμαζόμενους οικονομικά πολίτες, δεν αρκούν.

Η προώθηση της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου με οικονομικά κίνητρα, ως πηγή θέρμανσης απ’ τους πολίτες, μεγάλο μέρος των οποίων αδυνατεί να χρησιμοποιήσει λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Τέλος, χρειάζεται η συνεργασία όλων των αρμόδιων παραγόντων, προκειμένου να διαφυλαχτούν η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ