Αγροτική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας

SYRIZAΜε την παρουσία αγροτοκτηνοτρόφων και εκπροσώπων του ΓΕΩΤΕΕ και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 8/1/2013, η σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου Λάρισας, στην κατεύθυνση διαμόρφωσης του διεκδικητικού πλαισίου και της εναλλακτικής, ριζοσπαστικής πρότασης της Αριστεράς σε αγροτοκτηνοτροφικά ζητήματα.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής Νίκος Παπαδόπουλος ανέλυσε όλα όσα αναμένεται να φέρει το 2013 στον πρωτογενή τομέα, επηρεάζοντας ευθέως τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και πλήττοντας ευθέως την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

Αυτά μεταξύ άλλων είναι η μείωση των επιστροφών φόρου στους αγρότες καθώς και της επιδότησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης ντίζελ, το πάγωμα και η μείωση των ειδικών προγραμμάτων γεωργίας, η προαναγγελθείσα κατάργηση του αφορολόγητου για τους αγρότες, καθώς και η φορολόγηση αγροτεμαχίων, και η αύξηση στα τιμολόγια αγροτικού ρεύματος. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η αύξηση στις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων ΟΓΑ καθώς και η κατάργηση των δώρων στις κύριες συντάξεις του Οργανισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θεωρεί ότι όλες οι παραπάνω εξελίξεις θα πλήξουν ανεπανόρθωτα έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της αγροτικής οικονομίας, φέρνοντας σε ακόμη πιο δυσχερή οικονομική θέση τον αγροτικό κόσμο της χώρας, που έχει υποστεί καθίζηση του εισοδήματός του τα τελευταία έτη, εξαιτίας του υπέρογκου καλλιεργητικού κόστους, της έλλειψης κυβερνητικής πολιτικής βούλησης για ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και της ανυπαρξίας μακρόπνοου και δημοκρατικού σχεδιασμού για τον πρωτογενή τομέα. Επιπλέον, ο αποκλειστικός στόχος της νέας ΚΑΠ 2014-2020 είναι η εξάλειψη των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων και η διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων βιομηχανιών μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης τροφίμων και των εξαγωγικών επιχειρήσεων και όλα αυτά εις βάρος των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας.

Στο τραπέζι τέθηκε εκ νέου η αναγκαιότητα πάταξης των καρτέλ στον αγροτοδιατροφικό τομέα, το μείζονος σημασίας θέμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργητικών μεθόδων, με στόχευση σε μία γεωργία πιο σύγχρονη και ταυτόχρονα φιλική στο περιβάλλον και την αειφορία, που θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, θα επιδιώκει τη διατροφική επάρκεια και τον περιορισμό της ψαλίδας τιμών αγροτικών προϊόντων μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας στηρίζει τους αγρότες που θέλουν να παραμείνουν στη γη των προγόνων τους και να την καλλιεργήσουν, παράγοντας ποιοτικά προϊόντα, και τους καλεί να μην αφήσουν την τρικομματική κυβέρνηση να αποφασίζει γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς, να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες τους και να συμμετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ