Νέοι αγώνες για τους αγρότες

Στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους από τις 20 Ιανουαρίου οι αγρότες της περιοχής οι οποίοι μετά τη συγκέντρωση των τρακτέρ, θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα της κινητοποίησης, η οποία θα είναι συντονισμένη σε πανθεσσαλικό επίπεδο και θα αποτελεί συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής, όπως τη χαρακτηρίζουν, πολιτικής της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της ΕΕ.

Αυτό αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη που οργάνωσαν την Πέμπτη, στον Παλαμά Καρδίτσας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, και Τρικάλων.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς συρρικνώνεται λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, των περικοπών στις επιδοτήσεις, της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής, των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.

Αυτό το συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα έβαλε στο μάτι η τρικομματική συγκυβέρνηση, επιβάλλοντας πολλά νέα βάρη, όπως οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές στον ΟΓΑ, αλλά και η μείωση από 11% στο 6% της επιστροφής ΦΠΑ για τη χρονιά που πέρασε, με άμεση προοπτική την κατάργησή της, όπως και την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.

Από εδώ και πέρα οι αγρότες θα είναι αντιμέτωποι με την άγρια φορολόγηση, με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων, καθώς και την επιβολή φόρου για τα χωράφια.

Όλα αυτά, όπως υποστήριξαν θα οδηγήσουν τη φτωχή αγροτιά σε μαζικό ξεκλήρισμα, στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Γι’ αυτό ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής πολιτικής δεν είναι απλώς επιβεβλημένος, αλλά όρος αναγκαίος και προϋπόθεση απαραίτητη για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου.

Στη σύσκεψη που ήταν παρόντες αρκετοί αγρότες ανάμεσά τους και ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Παλαμά.

Πηγή:press-a.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ