Καμία αλλαγή στα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σήμερα 15 Ιανουαρίου 2013,  έγινε κοινή συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος των Κοσμητόρων και των Προέδρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» που προετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η απόφαση στην οποία κατέληξαν αναφέρει:

1. Το ΠΘ στην εικοσιπενταετή παρουσία του έχει καταγράψει διεθνώς αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά και επιστημονικά επιτεύγματα, έχει επιτελέσει έργα και δράσεις σημαντικής κοινωνικής ωφέλειας και έχει αποδώσει μερικές χιλιάδες αποφοίτων, μεταπτυχιακών και διδακτόρων που στελεχώνουν τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. ‘Έχει αναπτύξει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες και η εξωτερική αξιολόγηση των τμημάτων του κατέδειξε τα ισχυρά ακαδημαϊκά και επιστημονικά χαρακτηριστικά του.  Όλα αυτά επιτεύχθηκαν σε ένα περιβάλλον με διαρκώς συρρικνωμένο προϋπολογισμό. Σήμερα συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών του σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ.

2. Όλα τα τμήματα του ΠΘ έχουν σαφή γνωστικά αντικείμενα, διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα και επάρκεια σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Για το λόγο αυτό ανάγκη συγχώνευσης τμημάτων του ΠΘ δεν υπάρχει. Κατά μείζονα λόγο οποιαδήποτε σκέψη μετακίνησης σε άλλες πόλεις, πέρα του ότι θα ήταν ακατανόητη με ακαδημαϊκά κριτήρια, θα είχε τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, όχι μόνο για την πολιτεία, αλλά και για τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

3. Θεωρούμε ότι το όνομα «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» είναι ευρέως αναγνωρίσιμο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και όλες τις ακαδημαϊκές βάσεις δεδομένων. Οποιαδήποτε σκέψη αλλαγής του τίτλου θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας και αναγνωσιμότητας, σε διδάσκοντες και αποφοίτους, ιδιαίτερα σε μια εποχή εξαιρετικά ανταγωνιστική για την ανώτατη εκπαίδευση.

4. Το ΠΘ  στηριζόμενο στη διεθνώς καθιερωμένη αρχή της δημιουργίας ισχυρών σχολών με ευρέα γνωστικά αντικείμενα που δημιουργούν συνθήκες κοινών δράσεων και συνεργιών. Αμέσως μόλις λειτουργήσουν τα θεσμικά του όργανα (Πρύτανης, Σύγκλητος, Συμβούλιο) θα εντάξει στις 4 σχολές του τα 2 υφιστάμενα ανεξάρτητα τμήματα. Επίσης προτίθεται να εντάξει στις σχολές του και τμήματα άλλων ανωτάτων ιδρυμάτων τα οποία ενδεχομένως δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας.

5. Εκτιμούμε ότι οι όποιες επιλογές του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» θα πρέπει να γίνουν με κριτήρια ακαδημαϊκά, επιστημονικά και αναπτυξιακά και να μην υπακούν σε τοπικιστικές, πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές.

6. Καλούμε την πολιτεία να μην ανακόψει την αναπτυξιακή δυναμική του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας επιφέροντας καίριο πλήγμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ