Πρακτική άσκηση σε υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ για νέους γεωπόνους

διωτηΤην επανενεργοποίηση του θεσμού της πρακτικής άσκησης σε υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αποφοίτους γεωτεχνικούς ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και την άμεση έκδοση σχετικής προκήρυξης με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων, ζήτησαν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό ΑΑΤ, 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, με επικεφαλής τη βουλευτίνα Λάρισας Ηρώ Διώτη.

Οι βουλευτές επεσήμαναν ότι «μολονότι οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, των εποπτευομένων από αυτό Νομικών Προσώπων και των ενιαίων αποκεντρωμένων μονάδων διοίκησης έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό, το Υπουργείο συνεχίζει για 2 έτη τώρα (2012-2013) να μην προκηρύσσει καν θέσεις για την πρακτική άσκηση γεωπόνων και συναφών πτυχιούχων, η  οποία σήμαινε απασχόληση σε πτυχιούχους γεωτεχνικούς ΑΕΙ και ΤΕΙ με σύμβαση ΙΔΟΧ για ένα (1) έτος, για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας αλλά ταυτόχρονα και στελέχωσης των Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ. Το 2009 η προκήρυξη που είχε αναρτηθεί αφορούσε σε πλήρωση 650 συνολικά θέσεων για ένα έτος, ενώ αντίστοιχα, η προκήρυξη το 2011 αφορούσε σε πλήρωση 420 θέσεων, για έναν χρόνο, σε Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Έκτοτε και παρά τις μεγάλες ελλείψεις των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ σε προσωπικό, που δημιουργούν σημαντικές καθυστερήσεις στη ροή εργασιών τους, δεν υπήρξε καμία νέα προκήρυξη».

Οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν «για ποιο λόγο δεν προκηρύχτηκαν το 2012 θέσεις πρακτικής άσκησης και γιατί καθυστερεί και φέτος, το 2013, η προκήρυξη πλήρωσης θέσεων στις Υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς και εάν προτίθεται το ΥΠΑΑΤ να επανενεργοποιήσει το θεσμό της πρακτικής άσκησης, προκηρύσσοντας άμεσα θέσεις για πτυχιούχους. Η ετήσια πρακτική άσκηση» κατέληξαν, «έδινε μία επαγγελματική διέξοδο και επαγγελματική εμπειρία σε νέους αποφοίτους των Γεωτεχνικών Σχολών, και είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης η εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων για τη συνέχιση του θεσμού».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ