Κάλεσμα των ΣΥΝΕΚ για δυναμικούς αγώνες

συνεκΚάλεσμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία της Τετάρτης αλλά και στη συνέλευση της ΕΛΜΕ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 7.00 μ.μ. στο 6ο Λύκειο απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις, υποστηρίζοντας ότι είναι χρέος των εκπαιδευτικών να σταματήσουν τη διάλυση της δημόσιας παιδείας. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Με το νομοσχέδιο «για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2013-16», που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή πριν λίγες ημέρες, προβλέπονται νέες περικοπές στην εκπαίδευση, στην υγεία και γενικά στις δημόσιες κοινωνικές παροχές του κράτους.

Περικόπτονται κατά 14,2% οι δαπάνες εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας και προβλέπονται, επίσης, η σοβαρή μείωση του αριθμού των αναπληρωτών, η αύξηση του ωραρίου και η ελαχιστοποίηση των προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών. Οι πραγματικές δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση οδηγούνται στο 2,15% επί του ΑΕΠ το 2016.

Η δημόσια εκπαίδευση πλήττεται  και διαλύεται  με αυτά τα μέτρα. Είναι σίγουρο πως θα επιδεινωθούν τραγικά οι επιπτώσεις όχι μόνο στις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών αλλά και στην παρεχόμενη εκπαίδευση γενικότερα.

Τις επιπτώσεις αυτής της βάρβαρης πολιτικής των περικοπών τη βιώνουμε ήδη. Βρισκόμαστε στον έκτο μήνα της σχολικής χρονιάς και καταγράφονται  ακόμη κενά εκπαιδευτικών(  π.χ. στην 2η ΕΠΑΣ Λάρισας υπάρχουν ακόμη  5 κενά  καθηγητών ειδικοτήτων και χάνονται περίπου 110 ώρες διδακτικές εβδομαδιαίως. Στα εργαστήρια  πολλών σχολείων της ΤΕΕ ,ενώ  απαιτούνται 2 εκπαιδευτικοί εάν οι μαθητές του τμήματος υπερβαίνουν τους 12 ,γίνονται με 1 εκπαιδευτικό με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια  και την εκπαίδευση των μαθητών. Επίσης, γίνονται εργαστηριακά μαθήματα σε ειδικότητα του ίδιου σχολείου , βδομάδα παρά βδομάδα).

Το δραματικότερο γεγονός, όμως, είναι πως το Υπουργείο Παιδείας δεν θα καλύψει αυτά τα κενά μέχρι και το τέλος της χρονιάς, αφού δεν δίνονται πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών.

Και ενώ η διάλυση των δομών της δημόσιας εκπαίδευσης προχωρά με γοργούς ρυθμούς, η αξιολόγηση-χειραγώγηση [απόλυση – βαθμολογική καθήλωση – υποταγή και τρομοκράτηση κ.λπ.]  είναι προ των πυλών, η επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις γίνεται όλο και πιο βάρβαρη [ετοιμάζονται για νομική απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας και σε συντριπτικό χτύπημα στα συνδικάτα],  προετοιμάζουν  εμάς και την κοινή γνώμη   με δημοσιεύματα και δηλώσεις για απολύσεις και στο χώρο της εκπαίδευσης: “Τρεις βασικές δεξαμενές της διαθεσιμότητας θα αποτελέσουν, ο χώρος της παιδείας που αριθμεί περισσότερους από 150.000 εργαζομένους, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 100.000 υπαλλήλους και η τοπική αυτοδιοίκηση, που αριθμεί 80.000 εργαζομένους” [Έθνος, 9/2/2013].

Απαιτείται η ευρύτερη δυνατή αγωνιστική συσπείρωση όλων των εργαζομένων και ολόκληρης της κοινωνίας, για να υπερασπίσουμε το δημόσιο σχολείο.

Απαιτείται η ανατροπή αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής κυβέρνησης – τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), τώρα.

Όλοι μαζί  μπορούμε να το πετύχουμε.

ΟΛΟΙ στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ,  την Τρίτη στις 7:00 στο 6ο Λύκειο .

ΟΛΟΙ στην  ΑΠΕΡΓΙΑ της 20ής Φλεβάρη για την αξιοπρέπειά μας, για την επιβίωσή μας, για την υπεράσπιση  του Δημόσιου σχολείου».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ