Πράσινο φως για μονάδα παραγωγής βιοαερίου στο Αργυροπούλι

vioaΘετική εισήγηση ως προς την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης που αφορά την ίδρυση μονάδας παραγωγής βιοαερίου και σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0.498 MW, φερόμενης ιδιοκτησίας της «ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΑΦΟΙ ΣΕΪΤΗ A.E» που προτείνεται να εγκατασταθεί στη θέση  “Καμπύλαγα” στο Τ.Δ Αργυροπουλίου, στο Δήμο Τυρνάβου, κάνει η αντιπεριφερειάρχης Ρ. Καραλαριώτου ανάβοντας το «πράσινο» φως για την κατασκευή του έργου.

Το έργο αφορά μονάδα παραγωγής βιοαερίου από αναερόβια χώνευση μέσω της αξιοποίησης υγρών και στερεών αποβλήτων που προκύπτουν κατά κύριο λόγο από τρείς χοιροτροφικές μονάδες της περιοχής και δευτερευόντως από λύματα γειτονικών κτηνοτροφικών, αγροτοβιομηχανικών μονάδων και τυροκομείων της περιοχής. Αφορά κατά βάση μονάδα μεταποίησης αποβλήτων σε αξιοποιήσιμο προϊόν όπως ανανεώσιμο οργανικό λίπασμα και ανανεώσιμη ενέργεια, μόνο με αέριες εκπομπές που προσομοιώνουν καύση φυσικού αερίου, και σημαντική περιβαλλοντική ωφέλεια.

Η μονάδα περιλαμβάνει:

1. Τέσσερις δεξαμενές υποδοχής υγρών αποβλήτων.

1. Μια δεξαμενή υποδοχής-ομογενοποίησης

2. Ένα πλήρη βιοαντιδραστήρα αναερόβιας χώνευσης

3. Μια δεξαμενή καθίζησης

4. Μια φιλτρόπρεσσα διαχωρισμού στερεού και υγρού υπολείμματος.

5. Δύο μηχανές συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας

6. Πυρσό έκτακτης ανάγκης.

7. Οικίσκο ελέγχου

8. Τέσσερις δεξαμενές απονιτροποίησης υγρού λιπάσματος (lagoons) –εκτός γηπέδου

Οι πρώτες ύλες θα αφορούν:

1. Τα παραγόμενα υγρά και στερεά απόβλητα (ούρα, κοπριά, νερό πλύσης) των χοιροτροφικών μονάδων  Σεΐτης Ευάγγελος και Σια Ε.Ε., Χοιρινά Σεΐτη Α.Ε. και Χοιρινά Σεϊτη Μ.Ε.Π.Ε. σε ποσότητες 43,8 m3/d και περιεκτικότητα σε στερεά περίπου 10% κ.β. (1,6-13,3%).

2. Λοιπά αγροτοβιομηχανικά απόβλητα και απόβλητα τυροκομείων σε ποσότητες 46,2 m3/d και μέση περιεκτικότητα σε στερεά περίπου 10% κ.β. (6-12%).

Συνολικά οι μεταφερόμενες ποσότητες θα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 90 m3/d, ανάλογα και με τη διαθεσιμότητά τους. Οι μεταφορές θα γίνονται με ειδικά αδειοδοτημένα για το σκοπό αυτό βυτία. Για την παραλαβή και προσωρινή αποθήκευση των αποβλήτων πριν την τροφοδοσία τους στο βιοαντιδραστήρα θα εγκατασταθούν τέσσερις υπέργειες τσιμεντένιες δεξαμενές χωρητικότητας 200 m3 έκαστη, κλειστού τύπου, αδιαβροχοποιημένες εσωτερικά. Κάθε μία θα φέρει σύστημα τροφοδοσίας με  αντλία για αποκομιδή α’ υλών από βυτίο, αναδευτήρα και μετρητικό στάθμης laser για αποφυγή διαρροών.

Κατόπιν με ρυθμό 40,9 m3/d χοιροτροφικά απόβλητα και 49,1 m3/d λοιπά αγροτοβιομηχανικά και απόβλητα τυροκομείων θα τροφοδοτείται βάσει συνταγών πρώτα η δεξαμενή υποδοχής και ομογενοποίησης λυμάτων όγκου 16m3 και κατόπιν ο αναερόβιος βιοαντιδραστήρας. Ο μεταλικός βιοαντιδραστήρας (μικτού όγκου  4904 m³ με μπαλόνι αποθήκευσης βιοαερίου) ο οποίος θα λειτουργεί στη μεσοφιλική περιοχή 38-40οC θα δέχεται τα απόβλητα από τη δεξαμενή υποδοχής και συνολικά 32850 tn/y, και μέσω της μεθανογένεσης και ζύμωσης των οργανικών ουσιών που θα γίνεται στο εσωτερικό του θα

 παράγεται βιοαέριο ποσότητας 1115 tn/y που θα περιέχει μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα και μικρές ποσότητες υδρόθειου, και τα οποία θα οδηγούνται μετά από προκαταρκτική αποθείωση και αφύγρανση σε φίλτρο ενεργού άνθρακα και κατόπιν σε δύο μηχανές συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας 249kWel έκαστη, όπου παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ μέρος της θερμότητας χρησιμοποιείται στο βιοαντιδραστήρα

 παράγεται υγρό υπόλειμμα ποσότητας 31665 tn/y το οποίο θα περιέχει ποσότητα αιωρούμενων στερεών και το οποίο θα οδηγείται αρχικά σε δεξαμενή καθίζησης 160 m3 και κατόπιν από τον πυθμένα το υγρό πλούσιο σε στερεά θα οδηγείται σε φιλτρόπρεσσα, ενώ η υπερχείλιση (υγρό λίπασμα) θα οδηγείται σε εδαφοδεξαμενές. Το στερεό που θα κατακρατείται στη φιλτρόπρεσσα σε ποσότητα 1900 tn/y θα είναι στερεό λίπασμα, ενώ το υγρό λίπασμα θα οδηγείται και αυτό σε εδαφοδεξαμενές, εκτός και αν απαιτείται για αραίωση των α’ υλών.

Η διακίνηση όλων των ποσοτήτων θα γίνεται μέσω στεγανών αγωγών από PVC. Οι εδαφοδεξαμενές, τέσσερις στο σύνολό τους, που θα δέχονται το υγρό λίπασμα σε ποσότητα 29765 tn/y, ανήκουν στη Χοιρινά Σεϊτη Α.Ε. (δύο των 1312 m3) και στη Χοιρινά Σεϊτη ΜΕΠΕ (δύο των 3000 m3). Οι εδαφοδεξαμενές αυτές θα χρησιμοποιούνται για περίοδο 50 ημερών έκαστη για απονιτροποίηση του παραγόμενου υγρού λιπάσματος κατά συνολικά  88% (από 21 tn/y ΤΝ σε 2,5 tn/y TN), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο για λίπανση εδαφών.

 

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Αέρια απόβλητα: Κατά τη λειτουργία της μονάδας θα παράγονται καυσαέρια από την καύση του βιοαερίου στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ή τον πυρσό. Αέρια απόβλητα, όπως σκόνες και καυσαέρια, θα παράγονται κατά τις εργασίες κατασκευής της μονάδας και τις εργασίες αποκατάστασης του χώρου μετά το πέρας της λειτουργίας του.

Οσμές: Κατά τη λειτουργία της μονάδας πιθανόν να παράγονται οσμές όχι τόσο από την αναερόβια ζύμωση αλλά από τις λίμνες απονιτροποίησης.

Υγρά απόβλητα: Κατά τη λειτουργία της μονάδας δε θα παράγονται υγρά απόβλητα. Κατά τη φάση κατασκευής θα παράγονται λύματα του προσωπικού, υγρά πλύσης των μηχανημάτων, τυχόν ορυκτέλαια από τη συντήρηση των μηχανημάτων και των οχημάτων, θα παράγονται, ωστόσο, από το προσωπικό του εργοταξίου μόνο κατά τις εργασίες κατασκευής της μονάδας και τις εργασίες αποκατάστασης του χώρου μετά το πέρας της λειτουργίας του.

Στερεά απόβλητα: Κατά τη λειτουργία της μονάδας τα στερεά απόβλητα που θα παράγονται είναι μόνο τυχόν απορριπτόμενος ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός που θα αντικαθίσταται μετά από βλάβη ή το πέρας του χρόνου ζωής του, καθώς και πληρωτικό υλικό ενεργού άνθρακα στα φίλτρα αποθείωσης. Κατά τη φάση κατασκευής της μονάδας και τις εργασίες αποκατάστασης του χώρου μετά το πέρας της λειτουργίας του θα προκύψουν στερεά απόβλητα που θα αποτελούνται από τα αστικού τύπου απορρίμματα του προσωπικού, από τα υλικά συσκευασίας, από τον απορριπτόμενο ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό καθώς και από τα υλικά των εκσκαφών κατά τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.

 

Μέτρα αντιμετώπισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τη λειτουργία

Αέριες εκπομπές

Αέριες εκπομπές από τη μονάδα παραγωγής βιοαερίου μπορούν να προέλθουν μόνο από την καύση του βιοαερίου ή τη διαρροή βιοαερίου στο περιβάλλον από τη δεξαμενή αποθήκευσης. Όλες οι λοιπές δεξαμενές α’ υλών είναι κλειστές και δε δημιουργούν αέριους ρύπους. Συνεχής έλεγχος θα πραγματοποιείται για την αποφυγή διαρροών.

 

Καύση βιοαερίου στις μηχανές εσωτερικής καύσης

Η καύση του βιοαερίου στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται σε μηχανές εσωτερικής καύσης των οποίων η λειτουργία θα παρακολουθείται συνεχώς, μέσω του ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενου συστήματος ελέγχου 4ΒΟ, τόσο η περιεκτικότητα σε CH4, O2 και H2S με κατάλληλους αισθητήρες, όσο και η πίεση αέρα και οι θερμοκρασίες,  με σκοπό την αυτόματη διακοπή της παροχής, όταν αυτό απαιτείται, και αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας τους. Πριν την καύση θα εφαρμόζεται διεργασία αποθείωσης του βιοαερίου: αρχικά βιολογική αποθείωση με έγχυση μικρής ποσότητας αέρα εντός του χωνευτήρα και στη συνέχεια, φιλτράρισμα από φίλτρα ενεργού άνθρακα 450lt (διαστασιολογημένα από τον προμηθευτή), ένα για κάθε μηχανή.  Θα γίνεται αλλαγή των φίλτρων ανάλογα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Θα γίνεται τακτική συντήρηση των ΜΕΚ. Οι μηχανές εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) θα πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών σωματιδίων, μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου, πτητικών οργανικών ενώσεων. Θα γίνεται έλεγχος της καλής λειτουργίας των μηχανών εσωτερικής καύσης μέσω της διεξαγωγής μετρήσεων των εκπομπών τους (NOx, CO και άκαυστοι υδρογονάνθρακες) κάθε τρίμηνο, από εξωτερικό εργαστήριο, ενώ κάθε βάρδια θα παρακολουθούνται από το προσωπικό της μονάδας ο δείκτης αιθάλης και η περιεκτικότητα σε CO2 ή Ο2 στα απαέρια καύσης με χρήση κατάλληλα βαθμονομημένου αναλυτή καύσης και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του.

 

Καύση βιοαερίου στον πυρσό

Η καύση στον πυρσό θα συμβαίνει σε έκτακτες περιπτώσεις, οπότε και γίνεται ως μέτρο ασφάλειας της εγκατάστασης, σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η αποθήκευσή του. Επιπλέον,γίνεται συνεχής παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενου συστήματος τόσο της περιεκτικότητας βιοαερίου στη δεξαμενή αποθήκευσης, όσο και των ποσοτήτων βιοαερίου που οδηγούνται στην Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Βιοαερίου, με σκοπό την αυτόματη διακοπή παροχής, όταν αυτό απαιτείται, όπως σε περίπτωση διαρροής.

 

Διαρροή βιοαερίου

Πιθανή διαρροή αερίου θα αντιμετωπίζεται άμεσα, ελέγχοντας συνεχώς τις συνθήκες λειτουργίας της μονάδας στο control room από αντίστοιχο αισθητήρα πίεσης, ο οποίος σε περίπτωση απρογραμμάτιστης απώλειας πίεσης θα εκπέμπει ηχητικό σήμα και οπτική ένδειξη στο χειριστή. Θα διακόπτεται η τροφοδοσία του βιοαντιδραστήρα με λύματα και των ΜΕΚ με βιοαέριο, ενώ το βιοαέριο που θα υπάρχει ήδη στην αποθήκη θα απομακρύνεται προς καύση στον πυρσό. Κατόπιν θα γίνεται δοκιμαστική λειτουργία του βιοαντιδραστήρα και παρακολούθηση της παραγωγής βιοαερίου και πλήρωσης της δεξαμενής αποθήκευσης (μπαλόνι) μέσω του αισθητήρα πίεσης. Ώσπου να εντοπισθεί και να αποκατασταθεί πλήρως η διαρροή το παραγόμενο βιοαέριο θα καίγεται στον πυρσό, ενώ κατόπιν θα τροφοδοτηθεί στις ΜΕΚ.

 

Οσμές

Η μονάδα του βιοαερίου λόγω του τρόπου αποθήκευσης και διακίνησης ο οποίος θα είναι αποκλειστικά κλειστού τύπου δε θα επιφέρει εκπομπές οσμών. Οσμές ενδέχεται να προκύψουν μόνο σε περίπτωση διαρροής, όμως θα είναι πολύ περιορισμένες σε ένταση και χρονική διάρκεια. Η μόνη πηγή οσμών θα είναι οι λίμνες απονιτροποίησης, με ένταση όμως σημαντικά μειωμένη, καθώς το οργανικό περιεχόμενο του υγρού λιπάσματος θα είναι πρακτικά μηδενικό. Απεναντίας, η υφιστάμενη κατάσταση έκλυσης οσμών θα αποκατασταθεί πλήρως.

 

Υγρά απόβλητα

Η μονάδα δεν παράγει υγρά απόβλητα, ενώ αντίθετα διαχειρίζεται απόβλητα χοιροτροφικών και λοιπών αγροτοβιομηχανικών μονάδων. Ανθρωπογενή απόβλητα δε θα προκύπτουν, καθώς θα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του προσωπικού οι τουαλέτες της παρακείμενης εγκατάστασης Χοιρινά Σεϊτη Α.Ε. Πλύσεις οχημάτων μεταφοράς θα γίνονται εκτός γηπέδου της εγκατάστασης. Το παραπροϊόν της μονάδας θα είναι και υγρό λίπασμα, το οποίο θα επεξεργάζεται σε λίμνες. Για την παρακολούθηση διάθεσης του λιπάσματος

1. Θα παρακολουθείται η παραλαβή των προς συγχώνευση αποβλήτων και θα καταγράφεται η ποσότητά τους καθώς και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

2. Κάθε δεκαπενθήμερο θα γίνεται δειγματοληψία του υγρού λιπάσματος μετά την έξοδό του από τις λιμνοδεξαμενές και ανάλυση σε εξωτερικό εργαστήριο για τον προσδιορισμό των νιτρικών και φωσφορικών συγκεντρώσεων.

3. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων και όπου είναι απαραίτητο είτε θα διατίθεται το υγρό λίπασμα μετά από μεγαλύτερους χρόνους παραμονής στις λιμνοδεξαμενές, είτε θα ενημερώνεται ο παραλήπτης για τις εκτάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υγρό αυτό λίπασμα.

 

Στερεά απόβλητα

Τοξικά στερεά απόβλητα δεν προκύπτουν από κανένα σημείο της διεργασίας. Απορρίμματα αστικά θα προκύπτουν με ρυθμό ανάλογο ενός χειριστή για 2 με τρεις βάρδιες ημερησίως και θα διαχειρίζονται μαζί με τα αστικά απορρίμματα της παρακείμενης μονάδας Χοιρινά Σεϊτη Α.Ε.. Συνεχείς ροές λοιπών στερεών αποβλήτων δε θα υπάρχουν. Σε περίπτωση που προκύψει ηλεκτρονικός εξοπλισμός προς αντικατάσταση, αυτός θα παραδίδεται σε αδειοδοτημένη εταιρεία. Ασυνεχές ρεύμα στερεών αποβλήτων θα προκύψει μόνο από το πληρωτικό υλικό των φίλτρων ενεργού άνθρακα. Η λειτουργία των φίλτρων θα ελέγχεται (π.χ. πτώση πίεσης) ώστε να διαπιστώνεται έγκαιρα τυχόν ανάγκη αντικατάστασης του ενεργού άνθρακα. Θα αντικαθίσταται τότε η κασέτα ενεργού άνθρακα ή ενεργός άνθρακας χύδην και ο χρησιμοποιημένος θα επιστρέφει στον προμηθευτή ενεργού άνθρακα για αναγέννηση. Εκτιμούμενος χρόνος αναπλήρωσης του ενεργού άνθρακα το ένα έτος.

Τα στερεά μη επικίνδυνα απόβλητα που πιθανόν να προκύψουν, όπως συσκευασίες θα συλλέγονται και θα διαχωρίζονται στην πηγή σε αξιοποιήσιμα και μη. Τα αξιοποιήσιμα στερεά θα συλλέγονται και θα αποθηκεύονται σε κάδους και στη συνέχεια θα παραδίνονται σε κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρίες, προκειμένου να οδηγηθούν σε μονάδες αξιοποίησης – ανακύκλωσής τους.

Για την παρακολούθηση της σωστής διάθεσης στερεού λιπάσματος θα διενεργούνται μία φορά το τρίμηνο αναλύσεις της περιεκτικότητας σε νιτρικά και φωσφορικά σε εξωτερικό εργαστήριο, οι οποίες θα συνοδεύουν τη διάθεσή του, ώστε ο τελικός χρήστης να γνωρίζει τη μέγιστη έκταση λίπανσης, σύμφωνα και με τους κανόνες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. 

 Τοξικά απόβλητα

Τοξικά απόβλητα δεν προκύπτουν από κανένα σημείο της διεργασίας.

 Διάθεση των λιπασμάτων

Για τη διάθεση (μη χημικά παρασκευασμένων) λιπασμάτων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

-Θα εφαρμόζονται ανά καλλιέργεια και τύπου εδάφους οι βέλτιστες ποσότητες και τύποι λιπασμάτων.

-Δεν θα γίνεται εφαρμογή λιπασμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από όχθες ποταμών και λιμνών και 0,5 μ. Από κανάλια άρδευσης, στράγγισης, πηγάδια, γεωτρήσεις.

-Δεν θα γίνεται διασπορά του λιπάσματος όταν πνέει ισχυρός άνεμος.

-Κατά τη συσκευασία , μεταφορά και αποθήκευση θα λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση από κίνδυνο διαρροής.

-Δε θα τοποθετούνται σάκοι λιπασμάτων σε απόσταση μικρότερη των  5 μ. Από υδάτινους όγκους υδατορέματα, γεωτρήσεις, πηγάδια.

-Ειδικά για υγρά λιπάσματα θα συντηρούνται επιμελώς δεξαμενές ,σωληνώσεις και βαλβίδες για την αποφυγή τυχόν διαρροών.

-Επιπρόσθετα βάση της νομοθεσίας η μεγίστη επιτρεπόμενη ποσότητα αζώτου ανά εκτάριο ετησίως δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 170kg  ήτοι 17kg /στρέμμα/έτος.

 

Η εισήγηση

Η αντιπεριφερειάρχης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγούνται θετικά επί των προτεινόμενων περιβαλλοντικών όρων της εξεταζόμενης Μ. Π. Ε. συμπεριλαμβανομένων και των κάτωθι,  δεδομένου ότι  με την εφαρμογή των μέτρων και όρων ελαχιστοποίησης και αντιμετώπισης των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση και λειτουργία του προτεινόμενου έργου, θα συμβάλει στην αξιοποίηση (κατά κύρια πηγή) των υγρών και στερεών αποβλήτων των χοιροτροφικών μονάδων της ενδιαφερόμενης εταιρείας, με δευτερεύουσα πηγή το τυρόγαλα από  τα τυροκομεία και συνεπώς και την συμμετοχή της στην παραγωγή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.

1. Να λαμβάνεται κατά την κατασκευή και λειτουργία του έργου ιδιαίτερη μέριμνα για την αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος. Τα έργα προστασίας, διαχείρισης και αναβάθμισης του περιβάλλοντος θα πρέπει να κατασκευαστούν κατά προτεραιότητα από το φορέα εκτέλεσης του έργου και από τις πιστώσεις του έργου θα εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες δαπάνες για τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος

2. Να εφοδιασθεί πριν από κάθε οικοδομική εργασία με άδεια οικοδομής, εφόσον απαιτείται, ή άλλη σχετική θεώρηση από την αρμόδια πολεοδομική Υπηρεσία

3. Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων  καθώς και για την εξασφάλιση της τεχνικής αρτιότητας της κατασκευής του σταθμού και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ